maanantai, 02 kesäkuu 2003 13:00

Markus päästi RoPSin piinasta

Rovaniemen Palloseura tiivisti jalkapallon Ykkösen kärkikastia voittamalla kotiavauksessaan keskuskentällä AC Oulun 1-0 (0-0) unkarilaiskärjen Tibor Markuksen viime hetken maalilla.

474703
Tibor Markus on juuri tehnyt voittomaalin. (Kuva:Pekka Aho)

Oululaisille fuusioseuralle tappio oli vasta kauden ensimmäinen.

Ykkösen sarjatilanne on neljän kierroksen jälkeen kutkuttava, sillä peräti kahdeksan joukkuetta mahtuu kahden pisteen sisään. Kaikki on yhä auki vasta lokakuun puolivälissä päättyvässä sarjassa.

RoPSille kolme pistettä tuli tarpeeseen parin nihkeän vierasesityksen jälkeen. Pelillisesti ottelu ei tarjonnut vielä kovin sykähdyttäviä otteita, mutta voitto sentään lämmitti koleassa illassa ottelua seuranneita runsasta 700 katsojaa.

"Ei ihan saatu tuliaisia Ouluun"

061440
Janne Järvinen onnittelemassa Markusta. (Kuva: Pekka Aho)

Maalitilanteiden valossa RoPSin voitto oli ansaittu. Sen myönsi myös AC Oulun valmentaja Ari Härkönen.

- RoPSilla oli aavistuksen paremmat paikat ja se ansaitsi voittonsa. Meilläkin oli tavoitteena ottaa tuliaisia Ouluun, mutta ei ihan saatu. Kauden ensimmäinen tappio on tietysti pettymys. Tasapelipistekin olisi tyydyttänyt, Härkönen totesi.

Oulun haaveet pisteistä vei Tibor Markus seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa. RoPSin ylös noussut toppari Petri Jalava jatkoi päällä keskityksen Markukselle, jonka ensimmäinen veto kilahti tolppaan. Reboundin unkarilainen hoiti varmasti verkkoon.

RoPS ei tekopaikoilla herkutellut ja viimeistely jätti vielä paljon toivomisen varaa. Avausjakson ainoa kunnon paikka oli Mika Huikarin tulinen veto Zeddy Sailetin järjestelystä. Oulun maalivahti Jani Luukkonen venyi tilanteen kulmaksi.

Yhden paikan varassa oli Oulunkin hyökkäys. Mika Talala pääsi puskemaan vaarallisesti keskityksestä, mutta RoPS-vahti Sandor Matus nappasi pallon hanskoihinsa. Toisella jaksolla Matusta piti hereillä Oulun albaani Dritan Stafsula, mutta Matus venyi pahimman paikan kulmaksi.

Jalava isännöi ilmataisteluita

069399
RoPSilla oli maalitilanteita vieraita enemmän. Kuvassa AC Oulun maalivahti Jani Luukkonen ja puolustaja Vesa Kiljunen sekä Ropsin Zeddy Saileti. (Kuva:Pekka Aho)

Keskuskentällä oli kaksi joukkuetta, jotka molemmat pelasivat lähes identtisellä taktiikalla. Molempien toppariosastolla riittikin töitä keskitysten ja erikoistilanteiden purussa. Ottelun järeintä kalustoa oli RoPSin kapteeni Petri Jalava, joka voitti ilmataistelut kentän molemmissa päissä. Ratkaisevin voitto tuli Oulun puolustuksen voimahahmosta Aki Karppasesta ottelun loppuhetkillä, jolloin syntyi pelin ainoa maali. Jalavan peliä täydensi toppariparin toinen puoliska Juho Kirjonen, joka hoiti oman osansa vahvasti.

Molempien joukkueiden valmennusjohto myönsi omiensa hakanneen päätään aivan liikaa topparien tontilla.

- Toisella jaksolla opittiin vähitellen pelaamaan tilanteet topparien ohi, näki RoPSin manageri Jouko Kiistala.

AC Oulun valmentaja Ari Härkönen oli pettynyt myös ottelun tempoon.

- Oodotin enemmän rähinää molemmilta joukkueilta.

Oulu lähti lähti Härkösen mukaan ottamaan keskikenttää haltuun jo 1. jaksolla, mutta ei siinä onnistunut.

- Zeddy Saileti sai aivan liian hyvän otteen tapahtumista.

RoPSin unkarilaisvalmentaja György Hamori oli tyytyväinen voittoon ja juuri Sailetin panokseen polvivaivasta huolimatta. RoPSin parhaat paikat tulivat lähes poikkeuksetta sambialaisen kautta. Ennen pelin ainoaa maalia Saileti tarjoili Markukselle jo hyvän tekopaikan, mutta maalivahti Luukkonen pelasti alanurkasta kulmaksi.

Turpeinen jo Kokkolaan

483656
Petri Jalava hallitsi ilmataistelut. (Kuva:Pekka Aho)

Ensi sunnuntain Kokkolan reissulla (GBK) RoPS saa mukaansa myös kookkaan kärkimiehen Matias Turpeisen, joten hyökkäyspään ilmataistoihin on luvassa eilistä enemmän ruutia.

Petri Jalavaa urakointi kentän molemmissa päissä ei haitannut.

- On vain hyvä kun on vastuuta. Oli erittäin tärkeää voittaa kotona. Saimme hyvän tsempin päälle. Kun oma pää pysyy puhtaana, se on aina saavutus. Maalinteko tökki vielä, mutta se paranee, vakuutti kapteeni.

AC Oulun parasta "A-ryhmää" olivat maalivahti Luukkonen, toppari Aki Karppanen sekä juonikkaasti peliä järjestellyt Dritan Stafsula.