maanantai, 09 kesäkuu 2003 03:00

RoPS väkisin voittoon Kokkolassa

Lähes raamatullisessa hengessä ratkottiin jalkapallon Ykkösen pisteiden kohtalo sunnuntai-iltana Kokkolan keskuskentällä.

102619
RoPSin puolustuksen pomo Petri Jalava taisteli tiukasti GBK:n hyökkääjien kanssa avausjaksolla, mutta joutui jättämään kentän puoliajalla saatuaan "puujalan".

GBK piti sarjan ehdottomiin suosikkeihin kuuluvaa Rovaniemen Palloseuraa pihdeissään pitkälti toista puoliaikaa, mutta vierailija nousi lopulta kovan myötätuulen vauhdittamana arvokkaaseen 2-1 (0-1) voittoon.

Ensimmäisellä kolmivarttisella kotijoukkueen rynnistyksen tukena oli kentän pitkittäissuunnassa tuivertanut navakka tuuli. Toisella puoliajalla tuuli ei kääntynyt, vaan puhalsi siis vuorostaan vieraiden selän takana. Ja niin kävi, että tuuli kävi yli GBK:n voittohaaveiden. RoPS tasoitti pelin Zeddy Sailetin maalilla ja iski voittomaalin vain neljä minuuttia myöhemmin.

Mika Huikari sai keskittää vapaasti pallon oikealta laidalta takatolpalle, jonne hiipinyt pitkänhuiskea Matias Turpeinen sai kaikessa rauhassa puskea pallon käytännössä tyhjään rysään.

Jalava vaihtoon "puujalkaisena"

Juuri akillesjännevammasta toipuneen Turpeisen peli loppui kuitenkin muutama minuutti ennen täyttä aikaa kun polvesta naksahti. Vamman laatu selvitetään Rovaniemellä. Toinen takaisku oli puolustuksen johtaja Petri Jalavan "puujalka", joka pakotti hänet vaihtoon tauolla. Turpeinen tuli Jalavan tilalle, ei tosin puolustukseen.

Maalipaikoilla ei RoPS sunnuntaina juhlinut, minkä myönsi myös joukkueen unkarilaisluotsi György Hámori:

- Viikinkejä vastaan meillä oli neljä kertaa pallo tyhjän maalin edessä emmekä onnistuneet. Nyt paikkoja oli toisella puoliajalla kolme ja kaksi kertaa tuloksena oli maali, Hámori ihmetteli.

Hän tunnusti RoPS:n olleen vaikeuksissa ensimmäisen puoliajan. GBK pääsi iskemään pitkillä syötöillä, joiden seurauksena Sándro Matusin maalille syntyi painetta. Ei kuitenkaan niistä tilanteista maaleja.

40-vuotias Judin iski ruuhkasta

Isäntien johto-osuman täräytti maaliedusruuhkasta GBK:n ikoniksi jo vuosia sitten noussut 40-vuotias Gennadi Judin. Sami Kähkölä antoi vapaapotkun pari metriä päätyrajalta aivan rangaistusalueen rajalta. Hän nosti pallon laatikkoon, jossa melkoisen hässäkän seurauksena Judin pääsee lakaisemaan "roskat" sisään.

Hámori ihmetteli aiheellisesti, miksi erotuomari Pasi Kallio ei nähnyt maalia edeltävässä tilanteessa virhettä. GBK:n pelaajat tekivät surutta tilaa keinoilla, jotka eivät välttämättä ole linjassa sääntökirjan kanssa.

Toisaalta GBK:n päävalmentaja Grigori Jevtushenko kyseli paitsiovihellyksen perään ennen RoPS:n tasoitusmaalia. Sitä ei ikinä tullut, joten Saileti saattoi nostaa toisella jaksolla virtaa saaneen unkarilaisen keskikenttämiehen Tibor Markuksen syötön ohi GBK-veskari Janne Björkgrenin.

Reilun tunnin ajan siis GBK piti RoPS:n hyökkäykset kurissa ja käytännössä koko pelin hyvin hallinnassa. Ensimmäisellä jaksolla vieraat pääsivät vain kaksi kertaa kunnolliseen maalipaikkaan. Heti ensimmäisellä minuutilla Janne Järvinen tavoitteli vedollaan takakulmaa ja aivan jakson lopussa Björkgren pelasti hienosti kädellään Sailetin muutamasta metristä tulleen puskun.

Tilanteeseen teki upean esityön pitkällä kuljetuksellaan ja keskityksellään Tibor Markus.

- Pelaajat taistelivat minkä voivat, mutta toisella jaksolla he alkoivat väsyä. Sanoin jo ensimmäisellä puoliajalla, että meidän täytyy tehdä toinen maali, muuten tulee vaikeuksia, Grigori Jevtushenko pohti.

Turpeinen ja Hänninen piristivät

GBK:n väsymisen ja vastatuulen ohella RoPS:n voitonsiemenet löytyivät vaihdoista. Matias Turpeisen tulo kärkeen ja ennen kaikkea Mika Hännisen siirtyminen keskikentälle Matti Kutilan tilalle piristi selvästi vieraiden peliä. Kun tähän lisätään vielä Markuksen liikkeen löytyminen, olikin keitos kohtalokas GBK:lle.

GBK pelasi uskollisesti loppuun saakka samalla taktiikalla, jossa takalinjoja miehitti viisi miestä. Kysyä sopii, olisiko tappioasemassa ollut järkevää siirtää miehiä enemmän kärkeen. Nyt näin ei tapahtunut eikä myöskään nähty todella vaarallisia paikkoja tasoitusmaaliin.

RoPS:lle pisteet maistuivat, mutta murheita valmentaja Hámorille tuli siitä huolimatta. Petri Jalava sekä voittomaalin puskenut Turpeinen ontuivat molemmat kentältä. Kumpikin saattaa olla Hámorin mukaan sivussa useamman viikon.

RoPSin kausi jatkuu kotiottelulla Rakuunoita vastaan ensi sunnuntaina.