maanantai, 18 elokuu 2003 03:00

Petri Jalava jysäytti ratkaisun

Rovaniemen Palloseura piti katsojia jännityksessä toisena sunnuntaina peräkkäin. Kotijoukkue oli eilen avausjakson jälkeen kahden maalin tappioasemassa viikon takaisen Viikingit ottelun tapaan, mutta joukkue käänsi eilisen ottelun Honkaa vastaan edukseen jälleen 3-2 (0-2) numeroin.

682884
Petri Jalava (oik.) ampui 3-2 voittomaalin 88. minuutin kohdalla maalin vasempaan alanurkkaan.
319251
Janne Järvinen tasoitti pelin 76. minuutin kohdalla.

Jalava palkittiin ottelun jälkeen kentän parhaana pelaajana.

Ratkaisevassa roolissa toisen puoliajan ihmenousuun oli toppari Petri Jalavan nostaminen hyökkäyksen kärjeksi.

Vaikka numerot osoittavat RoPS olleen alakynnessä 1. jaksolla, niin ne valehtelevat. Sinipaidat järjestivät heti ottelun alkuun Hongan maalille kovan paineen, mutta palloa ei saatu millään verkon perukoille. Vieraat saivat ensimmäisen hyökkäyksen vartin pelin jälkeen. Vasen puolustaja Panu Kuusela toi pallon ohi RoPSn keskikentän hyökkäysalueelle ja syötti Marko Ruuhijärven läpi. Hän ampuikin pallon vastustamattomasti taka-alanurkkaan. Vieraat johtivat siis yllättäen 1-0.

Viisi minuuttia Hongan osumasta RoPSn Mika Gröhn oli vasemmalta laidalta läpi. Hän löysi maalin edestä Matti Hiukan, joka tälläsi rauhassa palloa maaliin, mutta maalivahti Tuomas Pelkonen tuli kuin tyhjästä väliin. Heti kohta Honka maalilla oli uusi mylläkkä, jonka pääarkkitehtinä oli hyvän ottelun pelannut Mika Hänninen. Lähimmäksi maalia pääsi Hiukka, mutta vain ylärimaan. Myös Zeddy Sailetilla oli tilaisuus pistää pallo metristä sisään, mutta ei. Tibor Markus osui vielä tolppaan ennen kuin Honka teki toisen maalinsa.

Vieraat pelasivat jakson lopussa Joonas Sareliuksen keskeltä läpi ja numerot olivat 2-0. Ensimmäisen puoliajan saldo oli RoPS 10 maalipaikkaa - ei maalia, Honka 2 maalipaikkaa - 2 maalia!

Satsaus hyökkäykseen

Toiselle jaksolle kotijoukkue teki kaksi vaihtoa. Koppiin jäivät Hiukka ja Markus. Tilalle juoksivat Janne Järvinen ja Goran Nestorov, joka otti alakerrassa vastuun keskuspuolustuksesta yhdessä George Chilufyan kanssa. Petri Jalava nousi siis torniksi kärkeen.

RoPS ei saanut ensimmäisen vartin aikana yhtään kunnon hyökkäystä ja Honka kontrolloi peliä hyvin, mutta sitten aurinko tuli taivaalla esiin ja RoPSn peli aukesi.

Ensin Dejan Godar kuljetti palloa 30 metriä kohti vieraiden maalia. Laukaus lähti noin 20 metristä ja pallo löytyi Honka maalin takanurkasta. Maalin syntyhetkellä peliä oli pelattu 67 minuuttia.

Seuraavan kerran Keskuskentällä huudettiin 76 minuutin kohdalla. Nyt Godar löysi oikealta Petri Jalavan, joka siirsi keskelle Janne Järviselle. JJ veti liikkuvat taakse ja ampui voimalla pelin tasoihin.

RoPSn nälkä ei ollut vielä tyydytetty. Honkalaiset alkoivat puolestaan hyytyä kovan paineen alla, sillä kotijoukkue hyökkäsi aina nopeilla vastaiskuilla tilaisuuden saatuaan.

Ratkaisu syntyi kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. Juha Majava keskitti pitkän kaaripallon kohti maalia ja Petri Jalava ehti siihen ensimmäisenä. Jalava otti pallon mukaansa ja laukoi ratkaisumaalin 3-2. Honkalaiset protestoivat vahvasti Jalavan haltuunottoa käsivirheeksi, eivätkä katsomosta katsottuna olleet kovin väärässä, mutta tuomari puhaltaa vain sen minkä näkee.

Onnellinen ratkaisija

RoPS kapteeni Petri Jalava oli ottelun tauottua onnitteluiden kohteena. Hän itsekin oli ihmeissään ottelun saamasta ratkaisusta.

- Oma pää pitäisi saada pysymään nollassa. Se täytyy ottaa tavoitteeksi. Kärkeen nosto on mukavaa vaihtelua. Mukava siellä oli härnätä ja touhuta.

Hyvistä tehoista huolimatta Jalava ei aio ryhtyä hyökkääjäksi.

- Olen toppari, kuului miehen lyhyt vastaus.

RoPSn valmennusjohdon kannattaisi miettiä moisen ilma-aseen hyödyntämistä heti ottelun alusta alkaen, varsinkin jos Goran Nestorov osoittautuu luotettavaksi toppariksi.

Hongan valmentaja Jari Europaeus ei suuremmin harmitellut lopussa menetettyä voittoa.

- Tämä oli outo peli. Olimme mielestäni paremmin pelissä mukana toisella jaksolla ja hävisimme sen 3-0. Eka jakso oli meiltä huono ja voitimme sen 2-0, ihmeellistä.

Honka taistelee nyt Europaeuksen mukaan sarjapaikasta.

- Kauden alussa tavoite oli kahden sakkiin, mutta nyt tavoite on toinen. Taistelemme pienellä ringillä ja pienillä resursseilla. Keväällä kaiken piti olla toisin.

Hongan otteissa varsinkin pelin lopussa näkyi 10 tunnin junamatka Lappiin.

- Toimimme niillä resursseilla, jotka joukkueelle annetaan, Honka-valmentaja totesi tyynesti.

Hamori kehui työmoraalia

RoPS-valmentaja György Hamori haukkoi puolestaan henkeä.

- Joukkueella on hyvä työmoraali. Ensimmäisellä jaksolla olimme tuhlaajapoikia ja toisella tehokkaita. Ensimmäinen maalimme toi tarvittavaa itseluottamusta ja se ratkaisi ottelun.