perjantai, 10 syyskuu 2004 03:00

RoPS sinetöi liigapaikkansa vajaalla

Rovaniemen Palloseura murskasi torstai-iltana 12 vuoden kipsin Jalkapalloliigan vierasotteluissa Porissa. Rovaniemeläiset kukistivat FC Jazzin eilen 1-0 (0-0) ja sinetöivät samalla liigapaikan jo lähes varmaksi.

804142 RoPS oli viimeksi voittanut Porissa 1992, joten pitkät ovat voitonvälit. Kaiken lisäksi hienon syksyn pelannut RoPS ansaitsi voittonsa, vaikka pelasi lähes koko toisen jakson yhden miehen vajaalla. Espoolaistuomari Mika Peltola passitti RoPSin brittikärjen Stuart Douglasin suoralla punaisella pukukoppiin kun ottelukello näytti 49 minuuttia.

Peltolan ratkaisu oli käsittämätön niin vieraista kuin kotijoukkueestakin. Douglas tavoitteli läpiajotilanteessa palloa, mutta osui pallon lisäksi maalivahti Sami Sinkkoseen. Peltola otti ensin taskustaan keltaisen kortin, mutta muutti sen kaikkien ällistykseksi punaiseksi.

- Aivan käsittämätön ulosajo. Seura tekee ratkaisusta raportin Palloliitolle ja tuomaritarkkailijalle. Päätös ei välttämättä muutu mihinkään, mutta kyllä tuollaiset munaukset pitää noteerata, totesi RoPSin valmentaja Mika Lumijärvi. Douglasia odottaa kahden ottelun pelikielto ellei ihmeitä tapahdu.

Lumijärvi oli Porissa valmis allekirjoittamaan, että RoPS jatkaa liigassa ensi kaudella.

- Kyllä tämä tässä alkaa olla. Jazzin pitää voittaa kaikki kolme otteluaan ja meidän vastaavasti hävittävä loput pelit. Teoriassa se on mahdollista, mutta tuskin käytännössä.

Lopullisen sinetin RoPS voi iskeä kauden viimeisessä kotipelissään ensi sunnuntaina, jolloin keskuskentällä juoksee vastaan KooTeePee Kotkasta.

- Siitä pelistä lähdetään hakemaan kolmea pistettä, Lumijärvi vakuutti.

Saileti kotimaassaan

Nähdyn perusteella RoPSilla ei pitäisi olla isompaa hätää. Joukkue on hyvässä kunnossa ja penkiltä löytyy apua jos avainmiehiä on pois kokoonpanosta. Porissa vahvuudesta puuttui keskikentän pelintekijä Zeddy Saileti, joka oli käymässä kotimaassaan henkilökohtaisten asioiden vuoksi.

RoPSin voittomaalin Porissa viimeisteli unkarilaishyökkääjä Laszlo Fekete. Mies ehti hukata pari tuhannen euron paikkaan ennnekuin tärppäsi. Mika Hänninen tarjoili hyvän vapaapotkun 65. minuutilla ja Fekete puski vauhdista kauden toisen osumansa. Se ensimmäinenkin syntyi päällä.

- Vastahyökkäyspeli alkoi sujua alivoimalla. Kaikki olivat valmiita tekemään rajusti töitä. Puoliajalla sovittiin, että nolla pidetään ja otetaan varmasti yksi piste, Lumijärvi kertoi.

Taistelutahto kohdallaan

Jazz yritti vyöryttää miesylivoimalla, mutta tilanteet valuivat hukkaan toinen toisen perään. RoPSin puolustuslinja urakoi menestyksellä niin maassa kuin ilmassa. Etenkin topparit Petri Jalava ja Slavko Mandic olivat ohittamattomia ja nimenomaan ilmatilassa ylivoimaisia.

- Taisteluvoitto. Uuden valmentajamme Mika Lumijärven jälkeen olemme kehittyneet eniten asennepuolella. Taistelutahto on nyt aivan eri tasolla kuin alkukaudesta, Jalava totesi.

RoPSilla oli lopulta selkeästi paremmat maalintekopaikat toisella jaksolla. Panu Kuusela, vaihdosta tulleet Matti Hiukka ja Ville Syväjärvi sekä Mika Hänninen pääsivät vuorollaan tekopaikkaan, mutta pallon viuhui ohi yhtä tilannetta lukuunottamatta. Syväjärven vedon torjui Sami Sinkkonen kulmaksi.

- Ei meillä toisella jaksolla todellakaan mitään hätää ollut, näki Lumijärvikin.

Fekete myös pelasti maalin

Avausjakson RoPS aloitti rivakasti, sillä Dejan Godar ampui Dougalsin tarjoilusta pallon yläriman kautta yli. Jazzin paras paikka oli Jani Raukolla, jonka laukauksen Laszlo Fekete siivosi päällään väljemmille vesille.

FC Jazz teki surullista historiaa jäätyään ilman osumaa kotiottelussaan RoPSia vastaan. Porilaiset eivät ole koskaan aiemmin jääneet kuudessa peräkkäisessä ottelussa maaleitta vuonna 1990 alkaneen jalkapalloliigan aikana. Liigan ennätystä pitää hallussaan kuusankoskelainen Kumu, joka pelasi vuonna 1990 seitsemän kokonaista ottelua ja yhteensä 695 minuuttia tekemättä maaliakaan. FC Jazzin surullisen kuuluisa minuuttiluku on nyt 544.

- Tällainen tappio syö joukkuetta. Köysi kiristyy, mutta olemme ennenkin nousseet kuiville vaikeista paikoista, totesi kotijoukkueen parhaimmistoon kuulunut 400. pääsarjaottelunsa pelannut Vesa Rantanen.