keskiviikko, 18 touko 2005 03:00

RoPS särki Hakan nollaputken

Rovaniemen Palloseura onnistui ensimmäisenä joukkueena rikkomaan hallitsevan jalkapallopallomestari FC Hakan nollan tällä kaudella. RoPS teki tiistai-iltana jopa kaksi maalia valkeakoskelaisten verkkoon, mutta sai tyytyä lopulta 2-2 (2-2) tasapeliin. Tapahtumien valossa tasapeli oli isännille voiton makuinen.

674104
RoPS piti maalijuhlansa avausjaksolla. Kuvassa juhlitaan Zeddy Sailetin 2-1 johtomaalia. Vasemmalta Ville Syväjärvi, Antti Peura, Zeddy Saileti, Janne Mahlakaarto ja JarkkoHurme.
750540
Maalivahti Jani Viander oli RoPSin tasapelin viimeinen lenkki.
Yksi putki Hakalla kuitenkin kestää ja kestää. Joukkue on hävinnyt vieraskentällä viimeksi 19. lokakuuta 2002. Eilinen tasuri oli 28. tappioton ottelun sen jälkeen. Peliminuuteissa summa on 2520.

RoPSille tasapelipiste tuli tarpeeseen ja katkaisi samalla Hakan neljän voittoisan Rovaniemen vierailun putken. Tasapelin todellinen takuumies oli RoPSin maalivahti Jani Viander, jonka huimat pelastukset lämmittivät kuuden asteen koleudessa värjötelleen yleisön (1285). Varsinkin toisen jakson tuplatorjunta Valeri Popovitsin ja Mikko Innasen lähilaukauksiin oli ammattimiehen teko.

- Haka oli ehdottomasti kovin vastustaja meille tähän mennessä. Saimme sen välillä jopa ahtaalle ja meiltä tämä oli joukkueena selvästi paras kokonaisuus, summasi Viander ottelun.

Huttunen pettyi pinnaan

Hakan valmentaja Olli Huttunen myönsi suoraan olevansa pettynyt yhteen pinnaan.

- Tekopaikkojen määrässä ja laadussa sekä toisen jakson perusteella olisimme ansainneet enemmän. Kieltämättä Viander pelasi vahvasti, mutta noin monesta paikasta meidän olisi pitänyt onnistua, Huttunen totesi.

- Toisaalta sarja on juuri niin tasainen kuin tämäkin ottelu kertoi. Kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa, Hakan komendantti näki.

RoPS pelasi juuri niin kuin valmentaja Mika Lumijärvi jo edellispäivänä lupasi: prässäsi ylhäältä ja sotki Hakan lyhtysyöttöpeliä.

- Jos olet aktiivinen etkä anna tilanteisiin ylimääräistä aikaa, voit pistää jokaisen vastustajan ahtaalle, Lumijärvi tuumi.

Avausjakson prässi tuotti RoPSille kaksi arvokasta maalia. Haka tosin ehti karata 0-1 johtoon Lasse Karjalaisen 13. minuutin kohdalla ampumalla osumalla. Karjalaisen järjesti nokitusten Vianderin kanssa Valeri Popovitsin täsmäsyöttö.

Mahlakaarron ensimmäinen

Viander ehti torjua vielä Toni Lehtisen laukauksen ennen kuin RoPS pinnisti tasoihin. Joukkue iski kulmapotkun jälkitilanteesta. Ensimmäisen yrityksen purku ei onnistunut ja toppari Markus Paija siirsi pallon takaisin kulman antaneelle Janne Mahlakaarrolle. Tämän kierteinen veto läheltä sivurajaa painui hieman yllättäen Hakan verkkoon.

Osuma oli Mahlakaarron liigauran ensimmäinen ja Hakan ensimmäinen takaisku tällä kaudella. Mikko Vilmusen nolla kesti tarkalleen 294 minuuttia.

Sailetin 54:s

Viisi minuuttia myöhemmin iski kotijoukkueen ikämies, 36-vuotias Zeddy Saileti. Sambialainen sai pallon toiseen aaltoon Jarkko Hurmeen keskityksen jälkeen ja veti alanurkkaan 2-1. Maali oli Sailetin uran 54:s.

Kotiyleisön harmiksi RoPSin kontrolli puolustuksessa petti minuutti ennen taukoa. Valeri Popovitsin ja Lasse Karjalaisen järjestelystä pääsi laituri Tommi Torkkeli laukomaan Vianderin käsien kautta loppunumerot.

- Kaksi tehtyä maalia maistuu hyvältä, mutta Hakan tasoitus jäi harmittamaan. Toisaalta piste tuntuu hyvälle toisen jakson Haka-vyörytyksen jälkeen, Mika Lumijärvi myönsi.

RoPSista näkyi Jani Vianderin ohella keskikentällä yhä onnistuvat Zeddy Saileti ja puolustuksessa ilmapeliä hallinnut Petri Jalava. Olli Huttunen myönsi, että toisen jakson ”mustan 10 minuutin” aiheuttivat pitkälle Saileti, kärjessä taistellut, mutta ilman onnistumista jäänyt Raphael Edereho sekä Lulezim Avdija.

Edereho ja Avdija päätyivät 2. jaksolla vaihtoon, joten RoPS lopetti pelin lähes suomalaisvoimin. Kentällä oli vain yksi vierastyöläinen. Kukaan ei muistanut, milloin näin olisi tapahtunut viimeksi.

Hakan selvä ykköspelaaja oli tänään 35 vuotta täyttävä Popovits, jonka tahtia eivät vuosirenkaat näytä juuri himmentävän. RoPS tiesi tarkkaan, mistä Hakan ratkaisusyötöt lähtevät, mutta niiden eliminoiminen jäi seuraavaan kohtaamiseen. Puolustus Hakalla oli hyvässä kuosissa takaiskuista huolimatta. Suurin ero RoPSin löytyi laitalinkeistä. Mikko Innanen ja Tommi Torkkeili olivat jatkuva päänvaiva laitapuolustajille.