torstai, 30 kesäkuu 2005 03:00

Maalijuhla päättyi KuPS:n voittoon

Kuopion Palloseura synkensi Rovaniemen Palloseuran tilannetta sarjan hännillä hakemalla täyden pistepotin Rovaniemen keskuskentältä aurinkoisena keskiviikkoiltana. Zeddy Sailetin kaksi maalia toisella puoliajalla eivät riittäneet nostamaan Mika Lumijärven suojatteja tasoihin, KuPS korjasi voiton lukemin 3-4 (1-2). 1611 silmäparia sai pettyä, kun RoPS:n kauden avausvoitto jäi ottamatta.

100065
RoPS:n valmentajalla Mika Lumijärvellä riittää ajateltavaa, kun KuPS:n ulkomaanavut Seth Ablade (vas.) ja Edward Anyamkyegh juhlivat.
Peli alkoi - jälleen kerran - RoPS:n hallinnalla ja vastustajan maaleilla. Ensimmäisen maalinsa KuPS teki ensimmäisestä kulmapotkustaan. Kun peliä oli pelattu 25 minuuttia, niin Seth Abladen tarkka, sisäkierteinen keskitys löysi takatolpalle nousseen Pyry Kärkkäisen ja peli oli 0-1. Maali oli vasta 18-vuotiaan puolustajan kauden ensimmäinen.

Seuraavaa kuopiolaisten maalia tarvitsi odottaa tasan kymmenen minuuttia. Edward Anyamkyegh ja Jussi Heikkilä rakensivat paikan Seth Abladelle, joka sijoitti kauden neljännen maalinsa kauniisti ohi voimattoman Jani Vianderin. RoPS:n valmentaja Mika Lumijärvi ei jäänyt tilannetta ihastelemaan, vaan teki pelin ensimmäisen vaihdon. Kentälle tuli Zoran Bogesic ja kentältä lähti Janne Mahlakaarto.

Bogesic olikin pirteä kentälle päästyään ja pelin 41. minuutilla hän vapautti kauniilla ulkosyrjäsyötöllään Panu Kuuselan maalintekoon. Kuuselan ilmasta laukoma pallo ei jättänyt KuPS:n maalivahdille Istvan Mitringille mitään mahdollisuuksia. Maalin jälkeen rovaniemeläiset saivat otetta pelistä, mutta tauolle mentiin 1-2 -lukemissa.

Sailetin osumat eivät riittäneet

Pelin toinen puoliaika alkoi jo surullisen kuuluisaksi tulleella tavalla: RoPS pyöritti peliä, KuPS teki maaleja. Sekä Zeddy Saileti että Panu Kuusela pääsivät lähentelemään kuopiolaisten maalia, mutta palloa ei saatu sisään. Pelin 75. minuutilla Kalle Parviainen rankaisi rovaniemeläispuolustusta ja iski Abladen syöttämästä kaaripallosta pelin lukemiin 1-3. Maali oli KuPS:n kasvatin kauden kolmas. RoPS:n puolustus oli tilanteessa auttamattomasti jäljessä.

Kentän eliittiä ollut Saileti toi RoPS:n vielä mukaan peliin 84. minuutilla, kun hän sijoitti rangaistuspotkun tarkasti maalin oikeaan yläkulmaan. Rovaniemeläisleirissä ei ehditty pitkään maalia tuulettamaan, sillä jo kaksi minuuttia myöhemmin Tamas Gruborovics, joka oli hetkeä aikaisemmin vaihdettu kentälle, iski pelin neljännen maalin ohi Jani Vianderin ja lukemiksi 2-4.

Saileti sivalsi vielä yhden maalin, mutta pelin 89. minuutilla tullut 3-4 -kavennus tuli liian myöhään - pisteet matkasivat Kuopioon.

”Stressitaso on nollattava”

Lumijärven ja RoPS:n kakkosvalmentajan Olli Tammimiehen on syytä saada RoPS:n peliin uusi ilme, sillä sitä tarvitaan, kun 2. päivä heinäkuuta RoPS:n vieraaksi saapuu kovassa vireessä oleva IFK Mariehamn.

- Stressitaso on nollattava. Pelaajilla nousee kynnys voittaa koko ajan häviöiden myötä, Tammimies puhisee.

Stressin lisäksi myös virheiden määrän on laskettava. Etenkin RoPS:n puolustajien otteet vaikuttivat enemmän työpaikkaporukan leikkimieliseltä puulaakijalkapalloilulta kuin Veikkausliigan puolustajien ammattimaiselta työskentelyltä.

- Jos teemme tuollaisen määrän virheitä, niin emme yksinkertaisesti voi voittaa. Päästämämme maalit tulevat selkeistä virheistä.

- Taktiikkaa tai pelaajia tuskin lähdemme muuttamaan, materiaalimme on kuitenkin rajallinen.

KuPS:n valmentaja Juha Malinen oli pelin jälkeen tyytyväinen mies. Malisen mukaan Rovaniemeltä otetut kolme pistettä ovat kullanarvoisia.

- Sarjaan on selkeästi muodostunut tällainen viiden joukkueen häntäpää ja meidän tavoitteenamme on päästä siitä pois. Nämä kolme pistettä auttavat sitä asiaa.

Siihen, mikä RoPS:n pelissä on tällä hetkellä pielessä, ei Malinenkaan osannut sanoa syytä.

- Kauden alussa katsoin, että RoPS:lla on hyvä ryhmä ja se voisi olla yllättäjäryhmä. Joukkueessa on kokemusta ja sitten on nuoria nälkäisiä pelaajia. Siinä on potentiaalia, mutta jokin pieni asia puuttuu. Teimme neljä maalia, joten ehkä se on puolustus, jonka kautta pitäisi lähteä uudestaan rakentamaan.