ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 02 marraskuu 2013 11:04

Kulma: Päättöarvosana kymmenen miinus

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Annan Rovaniemen Palloseuran päävalmentajalle Kari Virtaselle hänen kolmannen RoPS-pestinsä päättötodistuksen arvosanaksi 10 -. Moni voi ihmetellä numeroa Veikkausliigan toiseksi viimeiseksi sijoittuneen joukkueen valmentajan todistuksessa. Arvosanalle löytyy kuitenkin perusteet. Päättöarvosana koostuu viime kauden Ykkösen mestaruudesta ja liiganoususta sekä tämän kauden suorituksista.


Sarjapaikan säilyttäminen ja seurahistorian toinen Suomen Cupin voitto vaakitsevat numeron erinomaiseksi. Liigasijoitusta laski valmistautuminen cupin finaaliin, jolloin avainpelaajia säästeltiin ja myös voiton jälkeen olemattomat panokset sarjassa. Kokonaisuutta arvioitaessa on huomioitava, että Virtanen operoi koko ajan erittäin pienellä ja lisäksi loukkaantumisten riivaamalla pelaajaringillä.

Heinäkuun välitodistuksen jälkeen ”Piikkiön Oraakkeli” korjasi monia pelin nilkuttavia osa-alueita. Päävalmentaja pystyi jalostamaan Nicholas Otarusta vähintään kohtuullisen pelitapaansa soveltuvan pelintekijän. Kymppipaikan ongelma ratkesi, ei täysin, mutta osittain, siis Virtasen valmennustyön ansiosta, ei elokuun hankinnan Akeem Priestleyn myötä.
Kauden puolivälissä RoPS oli vielä surkea vierasjoukkue, mutta Virtanen onnistui saamaan peliin sellaiseen formuun, että reissusta kertyi pisteitä, toki pääasiassa tasapelien muodossa. Parhaimmillaan loppukesästä RoPS kärsi vain yhden tappion yhdessätoista liigaottelussa. ”Karo” onnistui myös kehittämään RoPSin peliä pallokontrollin suuntaan. Elokuussa joukkue ei ollut enää pelkkä vastaiskujoukkue, vaan pallollinen peli oli sillä tasolla, mitä materiaalilta voi kohtuudella vaatia.

Virtanen on epämuodikas valmentaja. Hän ei viihdy julkisuudessa ja haastatteluja hän on antanut niukasti, ja julkisuudessa onkin syntynyt kuva hieman salaperäisestä ”Piikkiön Oraakkelista.” Muutenkin hän on vastavoima nykytrendien mukaisessa valmentajakeskeisessä jalkapallokeskustelussa. Nykyisin pelit nähdään usein valmentajien taisteluna, shakkina, jossa pelaajat ovat vain pelinappuloita.
Virtasella futis on ennen kaikkea pelaajien peli, ja hän jopa liiaksi väheksyy valmentajan roolia. Virtasella on omat vahvat taktiset näkemyksensä, mutta hän ei ole juurikaan osallistunut julkiseen keskusteluun pelin sisällöstä. Virtanen on ollut oma itsensä, eikä hänen ole tarvinnut esittää muuta, peli ja tulokset ovat puhuneet puolestaan.

”Karon” seuraaja Juha Malinen on monessa suhteessa täysin erilainen valmentajapersoona. Malinen viihtyy julkisuudessa ja puhuu paljon pelistä, jalkapallon kehityksestä, pelitavoista ja taktiikoista. Malinen on julkisena keskustelijana tietyllä tapaa ”Suomen Mourinho”, toki ilman portugalilaisen omahyväistä arroganssia. Jalkapallopiirit kuuntelevat ja arvostavat Malisen mielipiteitä.
Kari Virtanen jättää, ainakin tällä erää RoPSin. Hänen kohdallaan ei kuitenkaan voi sanoa vielä lopullisia jäähyväisiä, onhan ”Karo” palannut Rovaniemelle niin monesti ennenkin. Joka tapauksessa Virtanen jää RoPSin historiaan yhtenä seuran menestyneimpänä ja parhaimpana valmentajana. Cupin voittajana Virtanen hakkasi nimensä marmoritauluun, jossa oli ennen häntä vain Brian Doylen nimi.
Tuhannet kiitokset Kari Virtanen ja tervetuloa Juha Malinen!

Markku Saukko
© 2013 Uusi Rovaniemi


Luettu 1360 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Ykköstä sekä Miehissä että Naisissa. Akatemiajoukkue RFA pelaa Miesten Kakkosessa ja Naisten kakkosjoukkue samoin Naisten Kakkosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
  risto.niva(@)rops.fi
 +358 400 694 774

Myyntijohtaja
  petri.jaatinen(@)rops.fi
 +358 400 584 227