ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 23 heinäkuu 2014 10:45

Kuin Daavid vastaan Goljat

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Asteras Tripoliksen päävalmentaja Staikos Vergetiksella on millä mällätä pelaajamarkkinoilla. Asteras Tripoliksen päävalmentaja Staikos Vergetiksella on millä mällätä pelaajamarkkinoilla. Kuva: Jussi Leinonen

Talousmittareilla mitattuna Rovaniemen Palloseuran ja Asteraksen ero on hurja.

Suomessa seurojen taloudellisia voimasuhteita on helppo vertailla pelaajabudjettien kautta, mutta vastaavaa tietoa Asteraksesta ei löytynyt kovallakaan salapoliisityöllä. Raha-asioiden vertailu on kuitenkin mahdollista Transfermarkt-nettisivuston avulla, josta löytyy kattavia tietoja futisseuroista.

Sivusto vahvistaa vahvan ennakkokäsityksen: RoPSin europelivastustaja FC Asteras Tripolis operoi taloudellisesti täysin erilaisella lompakolla kuin pohjoisen ylpeys, ja ylipäätään mikään muukaan suomalaisseura.

Transfermarktin joukkueiden Total market value on Asteraksella peräti 12,63 miljoonaa puntaa eli noin 16 miljoonaa euroa. RoPSin vastaava luku on 3,44 miljoonaa euroa. Ero on siis liki viisinkertainen.


Päävalmentajalla 38-vuotiaalla Staikos Vergetiksellä on siis täysin eri kaliiberin siirtokassa käytössään kuin Juha Malisella. Vertailun vuoksi Suomen suurimmalla ja kauneimmalla jalkapalloseuralla Helsingin Jalkapalloklubilla Total market value on 5, 94 miljoonaa puntaa eli 7,51 miljoonaa euroa. Eli Klubikin on kärpässarjaa Asteraksen rinnalla.

Asteraksen varakkuuden taustalla on kreikkalainen Dimitris Bakos . Seuran pääomistaja Bakos on merkittävä omistaja Fujairahissa Arabiemiraatissa majaansa pitävässä Akron Trade & Transport-yhtiössä. Yhtiön päätoimialoja ovat laivanvarustus ja öljynkuljetus.

Yhtiöllä on kymmeniä öljytankkereita. Nuorena merimiehenä työskennellyt Bakos on asunut Arabiemiraateissa jo kolme vuosikymmentä ja rikastunut erilaisilla merenkäyntiin liittyvillä liiketoimilla. Hän hankki seuran omistukseensa liikekumppaniensa kanssa vuonna 2006, ja siitä alkoi Tripoliksen nousu. Jo seuraavalla kaudella joukkue nousi Superliigaan.


Jos jalkapallo-ottelut ratkaistaisiin paperilla, ei RoPSilla pitäisi olla mitään mahdollisuuksia. Onneksi näin ei kuitenkaan tehdä, vaan vihreän veran shakki ratkeaa kentällä. Ensimmäisen osaottelun 1-1 tulos oli siitä loistava osoitus.

Asteraksen kalleimmat

Dorin Goian: Asteraksen romanialaistopparista on maksettu siirtokorvauksina melkoinen kasa puntia miehen pitkän uran aikana. Maaliskuussa 2004 Steua Bukarest maksoi 1 140 000 puntaa miehen edelliselle seuralle FCM Bacaulle. Kesäkuussa 2009 peräti 194-senttinen keskuspuolustaja siirtyi Palermoon 1 760 000 eurolla. Uransa aikana Goianista on maksettu siirtokorvauksia yhteensä 3 340 000 puntaa.

Martin Rollen: Nykyjoukkueen arvokkaimmaksi pelaajaksi Transfermark-nettisivusta arvioi argentiinalaisen Martin Rollen, jonka hinta pyörii reilussa 1,3 miljoonassa punnassa.

RoPS: Rovaniemeläisten arvokkaimmaksi on arvioitu Petteri Pennanen 352 000 punnan listauksella. Kreikkalaiset kohtaavasta nipusta arvokkaimmat ovat Antti Okkonen ja Niki Otaru 264 000 hintalapulla.

On muistettava, että Tranfermarktin hinnat ovat vain arvioita, mutta keskenään vertailukelpoisia.

Markku Saukko
© 2014 Lapin Kansa

 

Luettu 932 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Ykköstä sekä Miehissä että Naisissa. Akatemiajoukkue RFA pelaa Miesten Kakkosessa ja Naisten kakkosjoukkue samoin Naisten Kakkosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
  risto.niva(@)rops.fi
 +358 400 694 774

Myyntijohtaja
  petri.jaatinen(@)rops.fi
 +358 400 584 227