maanantai, 13 huhtikuu 2015 08:42

Nykänen palasi parrasvaloihin

21-VUOTIAS RoPSin kakkosmaalivahti Harri Nykänen joutui vaikeaan paikkaan: kesken ottelun sisään Suomen vaarallisinta joukkuetta vastaan. Zeneli pääsi kokeilemaan Nykäsen refleksejä 21-VUOTIAS RoPSin kakkosmaalivahti Harri Nykänen joutui vaikeaan paikkaan: kesken ottelun sisään Suomen vaarallisinta joukkuetta vastaan. Zeneli pääsi kokeilemaan Nykäsen refleksejä Kuva: Raija Suopajärvi

Vuosi sitten Harri Nykänen, nyt 21, pelasi lainasopimuksella kolmosta FC Santa Clausissa.

RoPSin kakkosmaalivahti Harri Nykänen debytoi Veikkausliigassa HJK:ta vastaan. HJK:n ylivoima näkyi etenkin ensimmäisellä puoliajalla, RoPSilla oli hetkensä tauon jälkeen.

Juhannuksena hän loukkasi sormensa, minkä vuoksi joutui loppukaudeksi sivuun. Siksi hänellä oli aikaa selostaa Santa Clausin viimeinen ottelu, jossa ratkesi joukkueen nousu Kakkoseen.

Samaan aikaan Erfan Zeneli tavoitteli Israelin pääsarjassa Maccabi Petah Tikvassa kovaa sopimusta eurokentille.

Sunnuntaina Nykänen ja Zeneli kohtasivat hieman yllättäen Rovaniemen keskuskentällä.

HJK:n 3–1 (2–0) -voittoon päättyneen ottelun 36. minuutilla RoPSin ykkösmaalivahti Tomer Chencinski jouduttiin vaihtamaan pois olkapäävamman takia. Tilalle tuli Nykänen, joka samalla teki Veikkausliiga-debyyttinsä.

Kymmenen minuutin päästä Zeneli asettui laukomaan vapaapotkua 20 metristä. Taitava laituri leijutti vedon kauniisti muurin yli etuyläkulmaan, mutta tuomari määräsi vaparin uusittavaksi.

Toista vaparia varten RoPS laittoi pitkät miehet muurin etuosaan, ja Nykänen aavisti hieman eteen. Zeneli huomasi tämän ja laukoi pallon takakulmaan.

– Olisi pitänyt malttaa pysyä takana, Nykänen sanoi.

Tilanne kuvasti HJK:n ylivoimaa ensimmäisellä puoliajalla: kun yksi maali hylätään, pystyi joukkue tekemään heti toisen.

– Se oli miehet vastaan pojat, kuvaili RoPSin päävalmentaja Juha Malinen avauspuoliskoa.

Toisella puoliajalla RoPS ja debytantti-Nykänen pääsivät paremmin mukaan peliin. Michael Ibiyomin 1–2-kavennusmaalin jälkeen rovaniemeläiset saivat HJK:n pelin hetkeksi sekaisin, mutta hyvät hetket eivät realisoituneet maaleiksi.

Nykäselle ottelu oli tärkeä. Torniolaisen maalivahdin korkeimman sarjatason kokemus ennen sunnuntaita oli Kakkosesta.

– Kesken pelin on aina vaikea tulla sisään. Jännitti, mutta onneksi tuli puoliaika ja sain kiinni pelistä, Nykänen sanoi.

Parrasvaloissa liikuntaa opiskeleva Nykänen on ollut ennenkin: miehen selostamat Santa Clausin nousuottelun loppuhetket ovat keränneet Youtubessa yli 90 000 katsojaa. Maalivahtia pyydettiin selostuksesta BBC:n haastatteluun kanavan tehdessä juttua joulupukin jalkapallojoukkueesta.

Kulttiselostus, Veikkausliiga-debyytti, mitä seuraavaksi?

RoPS pelaa tällä viikolla kaksi vierasottelua. Ensin Suomen cupia Turussa, sitten liigapeli Seinäjoella. Chencinskin olkapään kunto arvioidaan tänään, minkä jälkeen Nykänen saa tietää jääkö ensimmäinen murtautuminen pelaavaan liigakokoonpanoon yhteen otteluun.

– Jatketaan huomenna palauttavalla treenillä ja keskiviikkona Turkuun, Nykänen sanoi tietämättömänä tulevaisuudestaan.

Malisen mukaan Chencinskin vamman vakavuutta ei voi vielä arvioida, sillä vaikka kyse voi olla pienestä tärähdyksestä, on olemassa riski murtumaan tai lihasvammaan. Pahimmassa tapauksessa huilia voi tulla jopa muutama kuukausi.

Siinä tapauksessa RoPS lähtisi todennäköisesti maalivahtimarkkinoille.

– Vielä ei spekuloida mitään sellaista, Malinen linjasi.

Nykäsen kausi jatkunee siis enimmäkseen kakkosvahtina, mikä on suomalaisessa jalkapallossa välillä epäkiitollinen osa. Paljon matkustamista, vähän peliminuutteja.

– Ei auta kuin tehdä kovaa treeniä ja imeä oppia vanhemmilta, kyllä se paikka sieltä aukeaa, jos jaksaa tehdä kovaa töitä, Nykänen sanoo.