ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 14 elokuu 2015 08:48

Tekonurmi pitää nyt uusia, liigapelit vaarassa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Tämän kesän aikana valmistunut keskuskentän pääkatsomo on otettu käyttöön innostuneesti. RoPS:n otteluissa on tehty katsojaennätyksiä, kun seura on pärjännyt Veikkausliigan peleissä hienosti. Tekonurmikentän uusiminen on edessä kaupungin suunnitelmien mukaan 2017. Tämän kesän aikana valmistunut keskuskentän pääkatsomo on otettu käyttöön innostuneesti. RoPS:n otteluissa on tehty katsojaennätyksiä, kun seura on pärjännyt Veikkausliigan peleissä hienosti. Tekonurmikentän uusiminen on edessä kaupungin suunnitelmien mukaan 2017. Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen keskuskentän uusi, uljas pääkatsomo 2 000 hengen kuppi-istuimineen ja pelaajien puku- ja pesutiloineen ei riitäkään mahdollisten eurocupin otteluiden pelipaikaksi. Veikkausliigan pelitkin voivat olla ensi vuonna katkolla.

Keskuskentän tekonurmi ei läpäissyt sertifiointitestiä. Palloliitto voi kieltää liigapelit. Tuokoot rahat mukanaan, sanoo palveluesimies Tapio Pahtaja.4,8 miljoonan euron investoinnin maksamisen lisäksi edessä on tekonurmen uusiminen.

Vuonna 2009 asennettu tekonurmi vetelee viimeisiään. Kenttä on kulunut kovassa käytössä eikä se läpäissyt heinäkuun lopulla tehtyä kuntotestiä.

Testin tehneen Saltex Oy:n lausunnon mukaan ongelmat ovat pallon pompussa ja rullauksessa. Ne saadaan kohennettua huoltamalla, kuohkeuttamalla täyttöainetta ja lisäämällä kumirouhetta.

Rovaniemen kaupunki on varannut 2017 investointisuunnitelmassa 200 000 euroa keskuskentän kumirouhetekonurmen uusimiseen.

– Kyllä nykyisellä nurmella on vaan mentävä ensi vuosi, sanoo kaupungin liikuntapalveluiden palveluesimies Tapio Pahtaja .

Ellei Palloliitto anna poikkeuslupaa kentän käyttöön, silloin on Pahtajan mielestä siirrettävä ottelut Susivoudille tai Saarenkylään, joissa on uusi tekonurmi.

– Ei Palloliitto voi ilmoittaa kaupungille, että se on uusittava just nyt. Tuokoot rahat mukanaan, jos sellaisia määräyksiä tekevät.

Pahtaja muistuttaa, ettei korjauksien käynnistäminen ole kunnissa niin yksinkertaista. Ne tehdään investointisuunnitelmien mukaan.

Rovaniemi on uusinut tekonurmen alkukesällä Ounashalliin. Saarenkylän tekonurmea uusitaan parhaillaan. Niihin on budjetoitu 650 000 euroa. Valtiolta tuli avustusta 70 000–80 000 euroa.

Vanhoja nurmia on uusiokäytössä koulujen kentillä.

Rovaniemen Palloseuran toimitusjohtajan Petri Jaatisen mukaan kenttä ei ole enää parhaassa kuosissaan. Viime peleissä kenttämies on joutunut korjaamaan sitä. Ennen jokaista peliä kentän kunto tarkistetaan.

– Normaalia kulumista siinä on. Sen käyttöaste on todella kova.

Jaatinen toivoo, että olosuhteet saadaan kuntoon ja myös kenttä vastaa käyttäjien tarpeita. Ei riitä, että stadioni on kunnossa. Siellä täytyy olla myös pelikunnossa oleva kenttä.

– Olisihan se sääli, jos siinä ei pystyttäisi pelaamaan. Melkein voisi sanoa, että se olisi katastrofi.

Rovaniemellä on varakenttiä, mutta muut puitteet siellä ovat niin heikot, ettei Jaatisen mielestä silloin kannattaisi lähteä pelaamaan muualle.


Suomen Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvisen mukaan testissä reputtaminen ei suoraan tarkoita sitä, että kenttä pitää uusia. Jos testausryhmä määrittelee hoitotoimet, on kenttä testattava uudelleen niiden tekemisen jälkeen. Testejä voi tehdä useita.

Jos testit eivät mene läpi sittenkään, silloin kenttä ei täytä vaatimuksia eikä saa sertifiointia. Suomen Palloliiton liigalisenssikomitea ottaa kantaa siihen syksyllä myöntäessään liigalisenssiä ensi kaudelle. Kansallista sarjaa voisi pelata poikkeusluvalla kaupungin uusituilla kentillä, mutta ei europelejä.

– Suoraan se tarkoittaa sitä, että Eurooppa-liigan pelit ovat ensi vuonna pois suljettuja. Jos RoPS osallistuisi ensi kaudella eurocupin karsintapeleihin keskuskentällä, kentässä täytyy olla voimassa oleva sertifikaatti. Muuten pelit olisi pelattava muilla kentillä.

Auvinen sanoo ymmärtävänsä kaupungin tilanteen. Se on tehnyt juuri valtavan ison panostuksen keskuskentän katsomoon. Kentän uusiminen sattuu harmillisesti samaan aikaan.


Tästä on kyse

Vaatimukset

 • Jalkapallon Veikkausliigassa on vaatimuksena seuralisenssiin liittyen sertifioitu tekonurmi, joka täyttää Fifa Star 2 -vaatimukset.
 • Samaa kansainvälistä sertifiointijärjestelmää noudatetaan kaikissa maissa ja Suomen Palloliiga on määritellyt sen minimivaatimukseksi ylimmälle sarjatasolle.
 • Tekonurmi testataan kerran vuodessa, jotta sillä pystyy pelaamaan huippujalkapalloa ja kenttä on turvallinen.
 • Testissä mitataan ominaisuuksia pelaajan ja alustan sekä pallon ja alustan välillä. Määreet on otettu huipputason luonnonnurmilta.
 • Tekonurmikenttien käyttöikä on maksimissaan 5–6 vuotta.
 • Tekonurmi kuluu ja vaikka sitä huolletaan, jossain vaiheessa se ei täytä kriteereitä.
 • Luonnonnurmia ei testata eikä niiltä edellytetä vastaavanlaisia vaatimuksia.

Keskuskenttä

 • Rovaniemen kaupungin omistama kenttä.
 • Valaistus uusittiin 2008.
 • Kentälle asennettiin 2009 kumirouhetekonurmi, hiekkatekonurmi ja kentän lämmitysjärjestelmä.
 • Tänä kesänä otettiin käyttöön uusi pääkatsomo, jossa on tilaa 2 000 katsojalle sekä 800 neliötä lämmitettyä tilaa mm. pelaajien pukeutumista ja peseytymistä varten.
 • Ensi vuodeksi on suunnitelmissa kentän puisen katsomon ja aidan peruskorjaus sekä lähiliikuntapaikan rakentaminen.
 • Tekonurmen uusimiseen on varattu 2017 investointiohjelmaan 200 000 euroa.

Aino-Helena Hietala
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 2023 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309