ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 21 maaliskuu 2016 17:44

Hyppy tuntemattomaan – Michal Mravec pikakomennuksella Napapiirille

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Michal Mravec Michal Mravec Kuva: Pasi Pikkupeura

Edellispäivien aurinkoiset kevätkelit ovat vaihtuneet pikkupakkaseen ja napakkaan luoteistuuleen. Suojassa Rovaniemen lentokentän sisätiloissa iso joukko ihmisiä odottelee kello puoli kuuden Helsingin konetta.


 
Yksi heistä on Rovaniemen Palloseuran urheilutoimenjohtaja Jari Ilola. Hänellä on muistissa nimi ja puhelinnumero: Michal Mravec, Rovaniemen Palloseuran tuorein vahvistus. Kovin paljoa enempää ei Ilolakaan miehestä tiedä.
 
Lentokentällä vastaantulijat näpräävät jo kännyköitään. Lopulta turistien ja liikematkaajien joukossa terminaaliin astelee pitkänhuiskea ja leveästi hymyilevä sänkipartainen nuori mies.
 
Erehtyminen on mahdotonta. Siinä hän nyt tosiaankin on. Michal Mravec, slovakialainen 28-vuotias voimamies.
 
Mravecin huolitellusta olemuksesta huokuu ammattimaisuus. Takana on pitkä lento Atlantasta Frankfurtin ja Helsingin kautta Napapiirille, mutta kasvoilta ei huomaa merkkiäkään väsymyksestä.
 
Kättely on napakka, katse on suoraan silmiin, puhe on rauhallista ja ystävällistä. Tervehdysten jälkeen jää on nopeasti murrettu.
 
- Joulupukin lentokenttä. Ensimmäinen asia, jonka huomasin, Michal nyökkää Rovaniemen tutulle symbolille.
 
Yhdysvalloissa opittu avoimuus toimii myös Napapiirillä. Kättelyiden jälkeen Ilola johdattaa tuoreen tulokkaan suoraan ulkona odottavaan autoonsa. Seuraavaksi vuorossa on varusteiden haku sekä seuran tilojen esittely.
 
Mravec on tottunut matkustamaan ja esittelemään itsensä. Hän siirtyi urheilustipendin avulla Yhdysvaltoihin jo alle kaksikymppisenä, jossa hän pelasi UAB Blazersin yliopistojoukkueessa seuraavat neljä kautta.
 
Kaudella 2011 Mravecin ura otti jättiloikan MLS:ssä pelaavan Sporting Kansas Cityn draftatessa hänet riveihinsä. MLS:n ulkomaalaissäännön takia varsinainen pelipaikka jäi kuitenkin haaveeksi.
 
- Luontevin pelipaikkani on keskikentän pohjalla, puolustava keskikenttä, mutta viihdyn myös keskuspuolustajana, Mravec taustoittaa.
 
- Atlantassa meitä oli yli 30 kaveria kilpailemassa pelipaikoista. MLS:ssä on kuitenkin tiukat kiintiöt ulkomaalaispelaajien suhteen.
 
- Samaan aikaan kun minut draftattiin Altantaan, niin joukkueeseen tuli muiden mukana myös brasilialainen Júlio César. Hän oli silloin legenda.
 
- Siinä oli nuoren tuntemattoman eurooppalaisen melko mahdoton tunkea samalle pelipaikalle, Mravec kohautti hartioitaan.
 
Mravec vietti seuraavat neljä kautta Euroopassa pelaten kotimaansa Slovakian lisäksi myös Puolassa ja Alankomaissa. Viime kaudeksi hän siirtyi takaisin Yhdysvaltoihin Atlanta Silverbacksin väreihin.
 
Atlanta pelasi vielä alkuvuoteen saakka maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla NASL:ssä. Talousvaikeuksien vuoksi Atlanta joutui kuitenkin luopumaan sarjapaikastaan ja Mravec monen muun tavoin sai etsiä uutta osoitetta.
 
- Siirto Rovaniemelle tapahtui nopeasti. Asiat varmistuivat vasta muutama päivä sitten, Mravec kertaa kulunutta viikkoaan.
 
- Minulla on yhdysvaltalainen agentti, joka tällä hetkellä asuu Suomessa. Sitä kautta tämä mahdollisuus avautui ja tässä sitä ollaan.
 
Käytännön asiat piti hoitaa nopeutetulla aikataululla - tavaroiden pakkaus, asunnon luovutus, lennot, siirtopaperit. Tutustuminen Rovaniemeen ja Veikkausliigaan jäi pintapuoliseksi.
 
- Itse en ennättänyt paljoakaan, mutta onneksi isoisäni on yksi isoimmista faneistani, Mravec kertoo taustajoukoistaan.
 
- Hän tutkii aina perinpohjaisesti kaikki seurat ja sarjat, joihin menen. On iso etu, että minulla on hänen kaltainen läheinen ja luotettava henkilö, jonka apuun voin aina turvata.
 
Vaikka edessä oli matka lähes tuntemattomaan, ei sopeutuminen Suomeen ja Rovaniemelle tuottane Slovakiasta kotoisin olevalle pelaajalle ongelmia.
 
- Tuttuahan tämä. Olin viimeksi joulun aikaan kotimaassani. Lunta ja pakkasta sielläkin oli.
 
- Mutta pakko myöntää, että Atlantan lämpötiloihinkin tottuu nopeasti, Michal hymyilee.
 
Jutustelun ohessa Jari Ilola on jo esitellyt Rovaniemen Keskuskentän sekä RoPS:n edustustilat.
 
Viimeinen kierros joukkueen pukuhuoneessa saa aikaiseksi vielä yhden positiivisen reaktion. Suihkuhuoneen lasioven takaa paljastuu miellyttävä yllätys.
 
- Sauna! Yksi lempiasioistani. Käydessäni kotimaassani valitsen sielläkin aina saman tietyn hotellin juuri sen takia, koska siellä on kaupungin paras sauna, Mravec iloitsee.
 
Yläkerrassa Jari Ilola pakkailee jo laukkuja ja napauttaa hälytykset RoPS:n VIP-tiloista päälle. Michalia viedään taas.
 
RoPS:n tuore vahvistus asuu kaksi ensimmäistä viikkoa hotellissa, kunnes hänelle vapautuu oma asunto Rovaniemen keskustasta. Legendaarisesta Bingotalosta.

Pasi Pikkupeura
© 2016 RoPS

 

Luettu 2489 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309