Uutiset

Miehet

tiistai, 05 heinäkuu 2016 23:14

Loikka Savukoskelta Marseillen Velodromelle

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(3 ääntä)
Heikki Hannola on RoPSin europelikonkareita. Heikki Hannola on RoPSin europelikonkareita. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Lapin Ammattikorkeakoulun yliopettaja, Rovaniemen Palloseuran johtokunnan jäsen ja entinen huippujalkapalloilija Heikki Hannola istuu mietteissään Rovaniemen Keskuskentän uudessa katsomossa.

Heikki Hannolalle europelit tarjosivat ikimuistoisia elämyksiä ja ainutlaatuista elämänkokemusta. RoPS maksoi aikoinaan Isokylän Pallo-Pojille 40 000-45 000 markkaa lupaavasta maalitykistä.

– Ei ollut minun aikanani tällaisia puitteita, mutta oli kovia pelejä, mies hymähtää.

Muistot vievät miehen 1980-luvulle ja RoPSin menestykseikkäämpään eurosaagaan, kausien 1987-88 Cup-voittajien cupiin, jossa RoPS eteni aina puolivälieriin asti. Ensin kaatui pohjois-irlantilainen Glentoran ja toisella kierroksella albanialainen Vllaznia Shkoder.

– Pelasin kaikki kuusi euro-ottelua avauskokoonpanossa. Mieleenpainuvin kokemus oli ehdottomasti ottelu Marseillessa.

RoPSin pudotti välieristä vasta ranskalainen suurseura Olympique de Marseille. Ranskalainen tähtisikermä voitti RoPSin kotiottelussa Italian Leccessä 0-1, ja Marseillessa 3-0. Hannola pelasi Stade Velodromella 45 000 katsojan edessä. Samalla stadionilla, jossa on pelattu juuri menossa olevia EM-kisoja ja stadion on myös välierän Saksa-Ranska näyttämönä torstai-iltana.

Hannolan jalkapalloura on melkoinen satutarina.

– En pelannut yhtään juniori-ottelua, Pelkosenniemellä syntynyt mies nauraa.

Hannola oli alppihiihtolupaus, joka kuului nuorten maajoukkueisiin ja sivuharrastuksena pelaili Savukosken Amigoksen miesten joukkueessa viitosdivisioonassa.

Hannola putosi 18-vuotiaana ulos alppimaajoukkueesta ja alkoi satsata jalkapalloon. Kemijärvellä oli huomattu Amigoksen pojan lahjakkuus, ja II-divisioonassa pelaava Isokylän Pallopojat osti lupauksen 4 500 markan siirtokorvauksella vuonna 1983. Hyökkääjänä pelannut Hannola teki kakkosdivarissa reilut kymmenen maalia, ja seuraavalla kaudella IPP:n pudottua III-divisioonassa yli 20 häkkiä. Tämä herätti RoPSin vahvan miehen Jouko Kiistalan mielenkiinnon. RoPS osti Hannolan.

– Jouko Kiistalan puhelu oli melkoinen yllätys. Siirtokorvaus oli 40000–45000 markkaa, iso raha kemijärveläisseuralle, Hannola muistelee.

Debyyttikausi Mestaruussarjassa 1985 RoPSissa oli jo onnistunut. Hannola pelasi 22 ottelua ja teki neljä maalia.

– Pelasin valmentaja Martti Halmeen 4-4-2 ryhmityksessä hyökkääjänä. Seuraavalla kaudella uusi päävalmentaja Brian Doyle siirsi Hannolan keskikenttäpelaajaksi, jossa roolissa hän pelasi merkittävimmän osan uraansa. RoPS voitti Suomen Cupin ja pääsi eurokentille.

Hannola pelasi kaikkiaan 8 kautta RoPSissa Mestaruussarjaa ja Veikkausliigaa sekä kuusi euro-ottelua. Yhden kauden hän edusti Oulun Työväen Palloilijoita.

– Olihan nämä uskomattoman hienoja kokemuksia nuorelle miehelle. Jos vielä ajattelee minun lähtökohtiani, jostakin Pelkosenniemeltä liigaan ja vielä eurokentille, Hannola kertoo ja äänessä on ripaus tunnetta ja kiitollisuutta.

– Jalkapallo on antanut minulle unohtumattomia elämyksiä ja elämänkokemusta, jota mitenkään muuten en olisi voinut kokea. Laji on antanut minulle myös paljon ystäviä ja johdatti minut myös työelämään liikunta-alalle.

Marseillessa Brian Doyle komensi Hannolan vasemmaksi pakiksi.

– Ensimmäistä kertaa ikinä. Valitettavasti niiden oikeaa laitaa tuli Jean-Pierre Papin. Ei siinä pelissä näkynyt kuin perävalot. Sain miehen kiinni vasta paitojen vaihdossa, Hannola nauraa.

Papinin ura oli tuolloin nousukiidossa. Papin voitti esimerkiksi viidesti Ranskan liigan maalikuninkuuden, Mestarien liigan, neljä Ranskan mestaruutta ja kaksi Italian mestaruutta. Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi hänet valittiin 1991. Marseillen joukkueessa oli useita muitakin 1986 MM-kisapelaajia. Papinin lisäksi esimerkiksi Alain Giresse.

– Ja saksalaiset hopeamitalistit Klaus Allofs ja Karl-Heinz Förster. Nousevia tähtiä oli ghanalainen, myöhempi legenda Abédi Pelé.

RoPS kohtaa torstaina Shmarock Roversin Eurooppa liigan 1. karsinakierroksella. Hannola luottaa rovaniemeläisten etenevän jatkoon.

– Vieraista 0-2 oli erinomainen tulos. Oman kokemukseni mukaan europelit ovat taistelupelejä, joissa kotiyleisön tuki on merkittävä. Pojat hoitavat homman.

Heikki Hannola

Syntynyt 1964 Pelkosenniemellä.

Liikunnan ja vapaa-ajan yliopettaja Lapin Ammattikorkeakoulu. RoPSin johtokunnan jäsen.

Veikkausliiga/Mestaruussarjaottelut ja maalit: 150/ 20

Seurat: RoPS, OTP, IPP, Savukosken Amigos

Saavutukset: Suomen Cup, 2 SM pronssia.

Perhe: naimisissa, tytär Hilla kuuluu naisten alppihiihtomaajoukkueeseen ja poika Pyry pelaa RoPSin B-pojissa ja on pelannut kaksi U15 maaottelua.

Markku Saukko
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 1375 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi