lauantai, 15 lokakuu 2016 13:04

RoPS pitää kiinni europelihaaveiden perälaudasta

Albert Prosa pelasi pirteästi ja teki toisen maalinsa RoPSin paidassa. Albert Prosa pelasi pirteästi ja teki toisen maalinsa RoPSin paidassa. Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Palloseura rimpuilee yhä europelihaaveiden perälaudassa, kun Veikkausliigasta on pelaamatta kaksi kierrosta.

Jarkko Lahdenmäen uran toinen liigamaali ratkaisi voiton Kuopion Palloseurasta.

Perjantai-illan makea 2-1 (2-1) kotivoitto Kuopion Palloseurasta nosti RoPSia pari pinnaa kärkikastia lähemmäksi ja jätti samalla paljon peliin viimeisen viikon taistoihin.

– Mahdollisuus elää, joten nyt pelataan tiukasti omasta menestyksestä. Muita on turha miettiä, summasi RoPSin päävalmentaja Juha Malinen. Mitalisaumat ovat ison kiven takana, joten se nelossija on ensi viikon tähtäin numero yksi. RoPS ponnistaa loppusuoralle kuutospaikalta.

RoPS oli saanut puhallettua hyvän hengen joukkueeseen, josta viime hetkillä jäivät ulos ykkösmaalitykki Robert Taylor (flunssassa) sekä hyvän kauden pelannut Eetu Muinonen (jännitti jälkikasvun syntymistä sairaalassa). Paikkaajista etenkin virolaishyökkääjä Albert Prosa sekä slovakialainen keskikenttämies Michael Mravec olivat miehiä paikallaan.

Kaksikko järjesti isäntien 1-1 tasoituksen pian nigerialaishyökkääjä Fuad Salamin johtomaalin jälkeen. Mravecin nappikeskitys löysi tiensä suurikokoisen kuopiolaispuolustuksen keskellä Prosan päähän ja sitä tietä maalin alanurkkaan. Osuma oli virolaisen toinen RoPSin paidassa.

Janne Saksela porhalsi oikealta reunalta tilanteissa, mutta viimeistely ontui. (Kuva: Pekka Aho)

Kylmää vettä hyvin pelanneen KuPSin niskaan tuli muutama minuutti ennen taukoa, kun Jarkko Lahdenmäki ampui uran toisen liigamaalinsa espanjalaisen Jose Galanin yrityksen jälkeen. Pallo painui KuPSin maaliin tolpan kautta.

– Pääsin vetämään vasurilla irtopallosta ja se riitti nyt tärkeisiin kolmeen pisteeseen, Lahdenmäki totesi.

Voittomaalin tekijä myönsi, että 2. jakso meni vähän turhankin puolustusvoittoiseksi.

– Saimme kuitenkin pidettyä KuPSin maaleitta, vaikka heillä pari paikkaa olikin.

Jarkko Lahdenmäki ehti siivota myös puolustuspäässä. "Eurojapi" teki myös RoPSin voittomaalin. (Kuva: Pekka Aho)

Puolustuksesta hyökkäyksiä tukemaan nousseen Lahdenmäen tehotilasto on yhä erikoinen: hän on tehnyt enemmän europelimaaleja kuin liigamaaleja.

RoPSin brasilialaismaalivahti Ricardo teki 2. jakson alussa todellisen gamesaverin torjuessaan ilmiömäisesti KuPS-kapteeni Petteri Pennasen kovan lähilaukauksen.

– Se oli minun huonouttani. Maalivahti ei vain ehtinyt pallon tieltä pois, näki Pennanen.

RoPSissakin pelannut Pennanen harmitteli lopputulosta.

– Saimme terävän startin otteluun ja hallitsimme 2. jaksoa, mutta saaliina oli nolla pistettä.

KuPSin valmentaja Marko Rajamäki kehui omiensa pallollista pelaamista paremmaksi kuin aikoihin.

– Harvoin on päästy viemää peliä Rovaniemellä tähän malliin. Tulosta pitää kuitenkin kunnioittaa. RoPS teki paikoista maalit – me emme, Rajamäki myönsi.

Molemmat valmentajat ja vajaat 1400 katsojaa näkivät hyvätasoisen Veikkausliigan ottelun.

– Mekin taistelimme enkä voi pyytää pelaajilta enempää, KuPS-luotsi koki.

Juha Malisen mielestä RoPS ei pelannut huonosti, vaikka joutui pääosin vastaanottajaksi.

– Teimme työt hyvin loppuun asti.

RoPSin karvaus tuotti 2. jaksolla useita paikkoja vastaiskuihin, mutta lisäosumat jäivät tekemättä läpiajoista tai erikoistilanteista.

– Keskikentällä tuli pallon riiston jälkeen pikkuisen hoppua liikaa.

RoPS valmistautui Malisen mukaan KuPSin erikoistilanteisiin ja etenkin kulmapotkuihin, joita hän piti koko liigan parhaina. KuPS voitti kulmatilaston peräti 8-1, joten käytännön harjoitusta tuli olan takaa.

– Kulmien puolustamisessa oli ideaa vaikka alku oli huono. Ensimmäisestä oli tulla jo maali ja muutama hetki myöhemmin Salami teki vapaapotkun jälkitilanteesta 0-1, Malinen kertasi.

Erityisen tyytyväinen Malinen oli siihen, että Albert Prosa onnistui pitkästä aikaa maalinteossa.

RoPSin viimeinen liigaviikko alkaa maanantaina Turussa Interin vieraana. Kausi päättyy sunnuntaina 23.10. kotiotteluun Helsingin IFK:ta vastaan

RoPS-KuPS 2-1 (2-1)

Maalit: 25. Fuad Gbolahan Salami 0–1, 30. Albert Prosa 1–1, 42. Jarkko Lahdenmäki 2–1.

Erotuomari:  Toni Pohjoismäki.

Yleisöä: 1359.

RoPS: Ricaro, Jarkko Lahdenmäki, Juuso Hämäläinen (v), Abdou Jammeh, Lassi Järvenpää, Antti Okkonen (29. José Antonio Pedrosa v), Michal Mravec, Janne Saksela, Juha Pirinen, Mamut Saine (90. Aapo Heikkilä), Albert Prosa (82. Jean Fridolin Nganbe).

KuPS: Craig Hill, Saku Savolainen (65. Ilmari Niskanen), Juha Hakola (65. Urho Nissilä), Petteri Pennanen, Paul Odeh Onobi, Tijan Jaiteh (71. Mika Ääritalo), Babacar Diallo, Joona Lautamaja (v), Tuomas Rannankari, Fuad Gbolahan Salami, Emmanuel Egwuekwe Azubuike.