maanantai, 06 helmikuu 2017 23:11

RoPS makeaan Cup-voittoon AC Oulusta

Simo Roiha Simo Roiha Kuva: Pasi Pikkupeura

Vahvaksi joukkueeksi tiedetty AC Oulu antoi Rovaniemen Palloseuralle täyden vastuksen Suomen Cupin toisen kierroksen ottelussa Heinäpään jalkapallohallissa. Isännät karkasivat tunnin pelin jälkeen johtoon Petteri Pietolan maalilla. Simo Roihan kahdella osumalla pisteet kuitenkin matkustivat Napapiirille numeroin 1-2 (0-0).

Avausjakson hallinta merkattiin laivastonsinisille isännille. AC Oulun kärkimiehet Petteri Pietola ja Titi Essomba olivat toistuvasti uhkana RoPS-puolustukselle. Oululaiset eivät kuitenkaan yltäneet Pietolan ylärimapuskua lähemmäksi.

Ottelu tasaantui puolen tunnin jälkeen. RoPS sai ensimmäiset todelliset maalipaikkansa aivan jakson lopussa. Anselmi Nurmelan laukaus ja Lassi Järvenpään saksipotku suuntauituivat kuitenkin piirun verran ohi oululaismaalin.

Toiselle puoliajalle RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen vaihtoi tuoreen sopimusmiehen Michael Ibiyomin nuoren keskuspuolustaja Eerik Kantolan tilalle. Ryhmitys ei kuitenkaan muuttunut. Ibiyomin tullessa kärkeen Sakari Tukiainen siirtyi vasempaan laitaan. Anselmi Nurmela laskeutui keskikentältä puolustukseen neljänneksi mieheksi.

Erityisesti ennakkoluulottomasti esiintyneen Ibiyomin mukaantulo toi RoPS:lle energiaa ja aivan uuden vaaratekijän.

Silti se oli AC Oulun Petteri Pietola, joka herätti kotiyleisön toiveet täydestä pistepotista. Pistosyöttö RoPS:n puolustuslinjan taakse vapautti Pietolan, eikä läpi ottelun loistotorjuntoja esittänyt Antonio Reguero voinut estää AC Oulun johto-osumaa.

RoPS ei taipunut. Pitkän loukkaantumisjakson jälkeen paluun pelikentille tehnyt Simo Roiha osoitti olevansa lempinimensä veroinen. Super-Simo on edelleen hyökkääjä, jolla paikan avautuessa on pettämätön maalivainu.

Tasoitusmaali rakennettiin oikeasta laidasta. Sani Kaitan keskitys leijaili maalin edustalle Michael Ibiyomille. Ibiyomin pusku kimposi AC Oulun maalivahti Johannes Wentin torjunnasta irtopallolle juosseelle Roihalle. RoPS oli tasoissa. Vain minuuttia myöhemmin Sakari Tukiaisen pystysyöttö vapautti Roihan läpiajoon. RoPS oli kääntänyt hetkessä maalin takaa-ajon maalin voitoksi.

Malinen: Ottelussa mielenkiintoisia jännitteitä

Juha Malisen ei tarvinnut peitellä tyytyväisyyttään ottelun lopputuloksesta. Erityisesti valmentajaa lämmitti joukkueen kyky parantaa peliään ottelun sisällä.

- Puoliajalla tapahtui hyvin olennainen muutos. Ensimmäisen jakson olimme huonompia ja toisen jakson huomattavasti parempia, Malinen paalutti napakasti.

RoPS oli avausjaksolla ajoittain AC Oulun puristuksissa. Ennen taukoa Malinen oli miettinyt huolellisesti, millaisen viestin veisi puoliajalla joukkueelleen.

- Meidän prässäämistä tarkennettiin, Malinen kertoi.

- Meillä oli vastustaja, joka avasi peliä jopa yliaktiivisesti. Tässä meidän pakit olivat liian usein jo lähtötilanteessa ilman miestä, vaikka juuri heidän piti pelata AC Oulun laitureita vastaan. AC Oulun tullessa olimme jo parikymmentä metriä myöhässä.

Mielenkiintoinen siirto oli Michel Ibiyomin vaihto kärkeen Eerik Kantolan tullessa vaihtoon. Samalla Anselmi Nurmela laskeutui oikean laitapuolustajan paikalle.

- Eerik ei pelannut missään nimessä huonosti, mutta Michael piti saada jollain tavalla sisään. Lisäksi muistin viime kaudelta, kuinka Anselmilla oli laitapuolustajan tontilla ihan kelvollisia suorituksia, Malinen kertasi.

- Muutosten jälkeen meidän prässi alkoi toimimaan. Voitimme ja pidimme palloa enemmän keskikentällä. Kauden ensimmäiseksi isoksi peliksi tämä oli tulosta myöden erittäin positiivinen ottelu. Tänään kaksi erityylistä joukkuetta toivat kentälle mielenkiintoisia jännitteitä.

Ennen ottelua RoPS joutui nopealla aikataululla täydentämään miehistöään kahdella pelaajalla - Kantolalla ja Ibiyomilla. Joukkueen kokonaistilanne ei kuitenkaan aiheuta huolta.

- On otettava huomioon, että tähän joukkueeseen meillä on jo nyt ringissä viisi pelaajaa, joita odotellaan sairastuvalta takaisin melko pian, Malinen muistutti.

- Muutenkin meidän joukkueen ilme on loistava. Harjoituksissa ja peleissä kaikkia meidän tämän kauden hankintoja leimaa tunnollisuus ja halu tehä töitä. Siitä moraalista esimerkiksi Michael Ibiyomi on loistava esimerkki.

RoPS:n Suomen Cupin seuraava ottelu on ensi lauantaina 11. helmikuuta. Ottelu Ounashallissa alkaa kello 12.00. Vastaan asettuu Ykkösen Oulun Palloseura. Ennakkoliput (10 € / 5 €) ovat myynnissä RoPS:n Bingolla.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura