lauantai, 11 helmikuu 2017 17:19

RoPS murjoi Oulun Palloseuran

Pyry Hannola Pyry Hannola Kuva: Oona Sarajärvi

Täksi kaudeksi Ykköseen noussut Oulun Palloseura joutui RoPS:n murjomaksi Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelussa. Suurinumeroisen 9-0 (6-0) voiton jälkeen RoPS jatkaa lohkossaan edelleen ilman pistemenetyksiä. Kolmessa alkulohkon ottelussa RoPS on päästänyt ainoastaan yhden maalin

Ottelu oli numeroiden mukaisesti täyttä Sinisten hallintaa. Joukkueiden tasoero venyi yllättävänkin suureksi. OPS kuitenkin pelaa ainoastaan yhtä sarjaporrasta alempana.

Koko ottelun aikana oululaiset saivat RoPS-maalia kohden yhden laukaukseksi laskettavan vedon. Toisen puoliajan kolmannella minuutilla Matias Juntunen murtautui RoPS:n rangaistusalueen sisälle ja pääsi testaamaan Antonio Regueron reaktioita.

RoPS:n kokoonpanosta puuttui edelleen usea kokeneen kaartin pelaaja. Päävalmentaja Juha Malinen oli täydentänyt avausta peräti kolmella B-ikäisellä pojalla. Juho Hyvärinen, Pyry Hannola ja nyt toisessa miesten ottelussa pelannut Eerik Kantola suoriutuivat erinomaisesti. Toisella puoliajalla myös Rasmus Degerman sai ensimmäiset minuutit edustuksessa tullessaan vaihdosta Eetu Muinosen tilalle.

Tänään joukkueen onnistujat löytyivät hyökkäyspäästä. Topparikaksikko Lassi Järvenpään ja kapteenin nauhaa kantaneen Juuso Hämäläisen työmäärä jäi vähäiseksi, mutta nolla päästettyä ja yksi veto kertoo puolustuksenkin toimineen.

Simo Roiha ja Sakari Tukiainen vaikuttavat löytäneen oikean maalijyvän. Nyt myös kärjessä taistellut ja muille tilaa raivannut Michael Ibiyomi onnistui rikkomaan kuparisensa. Ibiyomi pääsi puskemaan Cem Felekin vapaapotkun jälkimainingeista pallon ohi OPS:n Juhani Pennasen.

Avausjaksolla Ibiyomi oli jo tiputtanut rinnallaan pallon ensimmäisen RoPS-maalinsa tehneelle Pyry Hannolalle. Hannolan lisäksi ottelun loppuminuuteilla kaksi muutakin pelaajaa, Jarko Luiro ja Cem Felek, merkkauttivat itselleen RoPS-uran avausmaalit.

Juha Malinen, RoPS

”Tämän nuoren ja innokkaan ryhmän kanssa on varsin mielenkiintoista toimia. Nämä pelaajat haluavat noudattaa joukkueen sääntöjä ja pelata kuten heitä pyydetään.

Jos vertaan nykyistä joukkuetta siihen joukkueeseen, mikä RoPS:lla oli tänne saapuessani, on nykyisten pelaajien nöyrä ja rehellinen asennoituminen suorastaan silmiinpistävää. Nyt meillä on käsissämme hyvin terveen oloinen kokonaisuus.

Tänään meidän prässääminen oli hyvää, ja erityisesti pelin avaamiseen oli tullut parannusta. Pelaajien ratkaisut, miten tyhjät tilat tehdään ja täytetään, toimi varsinkin oikealla Simo Roihan ja Juho Hyvärisen laidalla erinomaisesti.

Pelaajista positiivisesti yllätti eniten juuri Simo Roiha. Ottelun aikana hän alkoi jopa organisoimaan oman laitansa toimintaa. Hän oli minulle yksi ottelun avainpelaajista.

Kärjessä Michael Ibiyomin ja OPS:n Jibrin Augustinen välillä taisteltiin läpi ottelun, eikä Ibiyomi taistelua ainakaan hävinnyt. Tuollainen heittäytyminen sytyttää ympäristönkin toimimaan. Ibiyomi pystyy omalla tekemisellään helpottamaan myös selkeämpien pallollisten tilanteiden pelaamista.

Nuorista pelaajista Juho Hyvärisen liike on oikea-aikaista ja sulavaa. Eerik Kantola tuli aamulla pikakomennuksella puolustajaksi, eikä esiintynyt lainkaan hullummin. Sitten on Pyry Hannolan lisäksi vielä Rasmus Degerman, joka ei ollut ennen tätä päivää edes harjoitellut edustuksen mukana.

Nämä kaikki pojat antavat erittäin hyvän kuvan meidän juniorityön tasosta. Pojista näkee, kuinka taustalla on tehty hyvää työtä jo useamman vuoden ajan. Nyt voi sanoa, että elämme uuden RoPS:n ensimmäistä kevättä.”

Miika Juntunen, OPS

”Olen aina inhonnut häviämistä, mutta tällaisten numeroiden jälkeen vieläpä tapa, jolla hävittiin, harmittaa entistä enemmän.

Tällä hetkellä en ole huolissani meidän tulevan kesän joukkueesta, vaan siitä, ettei meidän juniorit kyenneet tämän parempaan. Tuli liikaa henkilökohtaisia virheitä - ei pelkästään junioreilla, vaan myös meidän kokeneemmilla kavereilla ja erityisesti ykkösmaalivahdilla.

Nyt nähtiin meidän puolustuksen toimivuus. Ensimmäisen puoliajan kokeilimme, että vetäydytään. Pelaajat tulivat ennen ottelua itse ehdottamaan, että emmehän me voi Rovaniemen Palloseuraa vastaan pelata ylhäältä. Ajattelin, että olkoon, katsotaan ensimmäinen puoliaika. Kahdenkymmenen minuutin jälkeen taululla oli 5-0, että sillä tavalla se ajatus toimi. Oltiin märät housuissa jo valmiiksi.

Kopissa oli tauolla aika hiljaista poikaa. Toisella puoliajalla otimmek kiinni ylempää. Peli olikin jo aivan toisen näköistä, kun enää ei tarvinnut koko ajan olla tumpuloimassa oman maalin edessä.

Tämä oli pelaajille hyvä oppitunti meidän omasta pelityylistä. Meidän pitää puolustaa aggressiivisesti ja eteen päin. Meidän pelityyli toimii Suomessa mitä joukkuetta vastaan tahansa, jos sitä vain halutaan noudattaa.”

Ottelun maalit

4' 1-0 Sakari Tukiainen
13' 2-0 Pyry Hannola
14' 3-0 Simo Roiha
18' 4-0 Simo Roiha
21' 5-0 Oma maali (Sakari Tukiainen)
39' 6-0 Simo Roiha
69' 7-0 Michael Ibiyomi
85' 8-0 Cem Felek
90+1' 9-0 Jarkko Luiro

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi