sunnuntai, 09 heinäkuu 2017 14:19

Katman Oy otteluraportti: RoPS ja HIFK taistelivat tasapelin

Katman Oy otteluraportti: RoPS ja HIFK taistelivat tasapelin Kuva: Oona Sarajärvi

Rovaniemen Palloseura ja Helsingin IFK eivät eilen saaneet eroa toisistaan. Pisteet jaettiin Napapiirin kauden ennätysyleisön edessä loppunumeroin 2-2. Tasoituksen iski viisi minuuttia ennen ottelun loppua rangaistuspilkulta Emeka Eze.

Piste oli RoPS:lle kenties arvokkaampi kuin HIFK:lle. Tasapelin myötä HIFK on edelleen seitsemän pisteen päässä noususta pois karsijan paikalta. RoPS sen sijaan jopa kohotteli asemiaan parin sarjasijoituksen verran. Taakse jäivät nyt sekä PS Kemi että SJK.

Vierasjoukkue HIFK:lle tasapeli oli silmin nähden raskas. Kyseessä ei ollut kauden ensimmäinen kerta, jolloin he menettävät arvokkaita pisteitä aivan ottelun loppuminuuteilla.

Helsinkiläisillä oli erittäin hyvin tiedossa RoPS:n pois lähteneet pelaajat ja Antti Okkosen pelikielto. Antti Muurinen asettikin kentälle kovimman kokeneen kaartinsa, josta erityisesti Mika Väyrysen johtama HIFK:n keskikenttä oli RoPS:lle hankala.

Kotiyleisön riemuksi RoPS saapui otteluun erinomaisella jalalla. Jo kolmen minuutin kohdalla pallo saatiin rangaistus alueen rajalle Emeka Ezelle. Eze pyöräytti ohi HIFK-toppari Pauli Kuusijärven ja löysi vapaana olleen maaliahneen Saku Ylätuvan.

Ottelun kuva muuttui kymmenennellä peliminuutilla. RoPS ei saanut purettua pelivälinettä kulmapotkun jälkitilanteesta, vaan paikalle rynni Mikael Forssell, joka survaisi pallon läheltä ohi Antonio Regueron.

RoPS onnistui HIFK:n pitelemisessä aivan avausjakson viimeiselle minuutille saakka. Nnaemeka Anyamelen matala keskitys kuitenkin löysi maalin eteen vapaaksi livahtaneen Pekka Sihvolan. Ottelu kääntyi numeroidenkin valossa Helsingin IFK:lle.

- Ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin saakka me pelattiin hyvin. Sen jälkeen olimme koko ajan vaiheessa, manaili RoPS:n apuvalmentaja Matti Kilpelä ottelun jälkeen.

- Olimme myöhässä prässäämisessä, olimme myöhässä kakkospalloissa. Jos joskus pallo voitettiinkin, niin me hävittiin se saman tien. Mitä pidemmälle ottelu eteni, niin eihän meillä omaa pallolista peliä ollut lainkaan. Lähinnä juoksenneltiin HIFK:n perässä.

Toisella jaksolla HIFK ei kuitenkaan onnistunut siinä tärkeimmässä eli maalin teossa. HIFK:n kokemus näkyi kuitenkin siinä, ettei se päästänyt RoPS:kaan mukaan otteluun. Jokaisessa tilanteessa pelikellosta kulutettiin jokainen mahdollinen sekunti pois.

Muurisen taktiikka kesti viimeiselle viidelle minuutille saakka, jonka jälkeen RoPS alkoi jälleen saamaan painetta vieraiden päätyyn. Lopulta hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Aleksi Ristola kaatoi kulmapotkutilanteessa Simo Roihan rangaistusalueen sisällä.

Erotuomari Mikko Mörö osoitti rangaistuspilkkua. Emeka Eze asteli pallon taakse ja laukoi vuoren varmasti kauden neljännen maalinsa.

Yleisölle tasapeli oli riemastuttava lopputulos, mutta RoPS:n valmennusjohdossa oltiin mietteliäämpiä. Peli oli edennyt liiaksi HIFK:n käsikirjoituksen mukaan.

- Onhan se selvää, että meidän viikolla pois lähteneet pelaajat sekä Okkosen pelikielto vaikutti, mutta ei se yksinomainen selitys saa olla. Kyllä tämäkin joukkue olisi parempaan pystynyt, Kilpelä mietiskeli.

- Toki vastustajakin oli hyvä. Heillä oli rutiinia, ja esimerkiksi Mika Väyrynen pelasi täysin omalla tasollaan. Mutta oliko HIFK niin hyvä kuin vaikutti, niin ei ehkä kuitenkaan. Kyllä seassa oli myös sitä, että me epäonnistuttiin.

Yksittäistä selitystä pelin virtaukselle tiettyyn suuntaan on vaikea löytää.

- Se on monesti kuin oravanpyörä, joka lähtee vyörymään. Se voi olla aluksi esimerkiksi prässääminen, jossa ollaan myöhässä, Kilpelä selventää.

- Sen jälkeen vastustajalle tulee tiloja, juostaan itse perässä ja vastustaja pääsee pitämään palloa pidempiä aikoja. Jos itse voitetaankin pallo, niin ollaan kenties jo väsyneempiä ja menetetään pallo saman tien.

Seuraavaan otteluun FC Lahtea vastaan RoPS saa takaisin pelikiellossa olleen kapteeninsa Antti Okkosen. Siirtoikkunan auetessa maanantaina Napapiirille on odotettavissa myös kahta uutta pelaajavahvistusta.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi