ROPSKAUPPA.FI                              
Otteluraportti: RoPS - TPS | Kierros 7 | Veikkausliiga 2008

RoPS vs TPS
1 0

Tiedot

Ottelupäivä: 22.05.2008
Otteluaika: 18:30
Tuomari: Antti Munukka
 
Yleisöä : 1.785

Aloituskokoonpano

Maalivahti
Puolustaja
Keskikenttä
Hyökkääjä

Päävalmentaja

Aikajana

Vaihto ajassa 81 ::<img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/in.png' />Mika-Matti Maisonvaara <br> <img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/out.png' />Nchimunya Mweetwa Maalit Min. 79 ::<img src='/images/com_joomleague/database/persons/2008/essomba.jpg' /><br />Titi Essomba

Tapahtumat

Aika Tapahtuma
79MaalitTiti Essomba (1 - 0)
81Kentälle Nchimunya Mweetwa (Hyökkääjä)
 Vaihtoon Mika-Matti Maisonvaara (Keskikenttä)

 Kooste

RoPS oli tyly isäntä

Rovaniemen Keskuskentällä pelattu RoPS-TPS oli ennakkoon monella tapaa mielenkiintoinen Veikkausliigaottelu. Ottelussa kohtasivat ennakkoon vahvimmaksi mestarisuosikiksi povattu vierasjoukkue ja liigan häntäpäähän ennustettu kotijoukkue. Oman lisänsä otteluun toi Suomen menestyneimmän valmentajan Martti Kuuselan paluu synnyinkaupunkiinsa kasvattajaseuransa vastustajan valmentajana. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella sää oli keväisen lämmin ja myös kovia kokenut kenttä oli päässyt kuivumaan parempaan pelikuntoon.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli täydellistä RoPSin hallintaa. Sinipaidat prässäsivät ylhäältä ja tukehduttivat turkulaisten pelinrakentelun täysin. RoPSin hyökkäykset vyöryivät jatkuvasti TPS:n maalille. Vahvasti pelanneesta kotijoukkueesta nousivat esille keskikenttää hallinneet Chanda Mwaba ja Mika Nurmela sekä laidoillaan alati vaaralliset Titi Essomba ja Chileshe Chibwe. Myös laitapuolustaja Janne Turpeenniemi nousi usein vaarallisesti hyökkäyksiin. TPS:n puolustuspeli oli erittäin kurinalaista ja joukkue puolusti uhrautuvasti lähes koko miehistöllään. Pelin luonnetta kuvaa hyvin se, että kärkimies Mikko Paatelainen oli enemmän laitapuolustaja kuin hyökkääjä. Pelätty TPS-kärki Armand One jäi täysin yksin ylhäällä ja näyttikin ensimmäisellä jaksolla eksyneeltä huutolaispojalta. TPS:n tiukka puolustaminen Ville Lehtosen ja Kheireddine Zarabin johdolla sai aikaan sen, että kovasta paineesta huolimatta avoimet maalipaikat jäivät RoPSilla vähiin. Martti Kuusela vaihtoi keskikentän pelipaikkoja, mutta tämä ei pelin kulkua muuttanut. Puolen tunnin pelin jälkeen Zeddy Saileti ampui terävästi hieman ohi. Puoliajan vaarallisin paikka syntyi vapaapotkusta. Hyvin laidallaan puolustanut Urmas Rooba joutui rikkomaan Titi Essombaa ja seuranneesta erikoistilanteesta Mika Nurmela ampui kovan kierteisen laukauksen ylärimaan. Aivan puoliajan loppuhetkillä TPS pääsi vastaiskuun, jonka päätteeksi Antti Hakala ampui pallon tolppaan. Puoliajan lopulla RoPSin maalitykki Nchimunya Mweetwa loukkasi polvensa, mutta jatkoi nilkuttaen kentällä.

Toiselle jaksolle TPS tuli ryhdistäytyneenä. Kuusela vahvisti keskikenttää ja otti puoliajan alkuhetkillä Aristides Pertotin kentälle. TPS:n karvauspeli alkoi myös selvästi aiempaa ylempää. Mweetwa tuli kentälle polvi vahvasti teipattuna eikä pystynyt totuttuun tapaan liikkumaan ja pitämään palloa hyökkäysalueella. Täytyy ihmetellä miksei miestä otettu vaihtoon. Kuuselan taktiset muutokset toimivat, ja TPS sai yhä enemmän peliä hallintaansa. Erityisesti Kasper Hämäläisen nousut tuottivat vaikeuksia RoPSin puolustukselle. TPS sai vaarallisia keskityksiä maalille, mutta RoPSin topparikaksikko Kunda – Kulik sai pidettyä Onen ja Paatelaisen kurissa. RoPSille avautui kymmenen minuuttia ennen loppua vastaiskumahdollisuus, jonka se käytti hyväkseen. Zeddy Saileti vapautti Essomban läpijuoksuun, nopea kamerunilainen piti Rooban takanaan ja pisti pallon maalin takanurkkaan. TPS yritti rajusti loppuhetkillä tasoitusta ja saikin muutaman vaarallisen tilanteen aikaan, jotka kuitenkin ”Sinisten” maalivahti Kalle Rönkkö hoiteli. TPS:n maalivahti Jukka Lehtovaaralle sattui musta hetki hänen ottaessaan pallon käsiinsä puolustajan antamasta syötöstä. Seurannutta epäsuoraa vapaapotkua 11 metristä kotijoukkue ei kuitenkaan saanut hyödynnettyä.

Ottelu päättyi kotijoukkueen 1 – 0 voittoon. Lopputulosta voidaan pitää oikeutettuna, siksi selvästi RoPS ensimmäistä jaksoa hallitsi eikä varsinaisesti jäänyt pahasti alakynteen, vaikka TPS otettaan toisella jaksolla paransikin. Seitsemän ottelun jälkeen sarjanousija löytyy sarjataulukon viidenneltä sijalta.

Martti Kuusela: RoPSin vahva peli ei ollut yllätys

Ottelun jälkeen TPS:n päävalmentaja Martti Kuusela analysoi peliä tuttuun professorimaiseen tyyliinsä. ”Ensimmäisellä jaksolla olimme pahasti alakynnessä. Tavoitteena olikin vaikean alun jälkeen selvitä ilman takaiskuja tauolle. RoPS tuli erittäin aggressiivisesti päälle. Mika Nurmela on joukkueen tuki ja turva, vaikkei hänen pelinsä kaikkia miellytäkään. Lisäksi monet RoPSin pelaajat ovat erittäin taitavia ja etenkin laiturit varsinaisia kiitureita. Olimme vaikeuksissa”, ”Mara” tilitti. ”Puoliajalla vahvistimme keskikentän miehitystä ja aloimme aggressiivisemmin ottaa kiinni ylhäältä. Tämä johtikin siihen, että mielestämme jopa hienokseltaan hallitsimme toista puoliaikaa. Pojat hakivat liian innokkaasti voittomaalia, jolloin RoPSin vaarallisuus unohtui, ja se käytti vastaiskupaikkansa kylmästi hyväkseen. Kyllä tämä tietynlaiseen kurittomuuteen ratkesi”, Kuusela jatkoi. Valmentaja ei kuitenkaan halunnut syyttää pelaajiaan tappiosta: ”Jokainen pelaaja taisteli tänään. Tilanteemme on vaikea. Sarja-avauksen kokoonpanosta puuttuu seitsemän pelaajaa. Monet joutuvat pelaamaan aivan oudoilla pelipaikoilla, mutta tekevät sen mukisematta. Siitä poikia on kiitettävä.”

Kuusela myönsi, että paluu Rovaniemelle oli tunteikas ja haikea. Useissa yhteyksissä hän on korostanut kasvattajaseuransa RoPSin merkitystä sille, että hänestä tuli ensin jalkapalloilija ja sitten huippuvalmentaja. ”Vastaanotto oli tänään hieno. Yleisö toivotti minut tervetulleeksi. Kun edellisen kerran kävin täällä vierasjoukkueen valmentajana, minua heiteltiin pulloilla”, mestarivalmentaja muisteli.

Kasper Hämäläinen: Olimme avausjakson täysin RoPSin narussa

Yksi TPS:n parhaista oli nuori Kasper Hämäläinen. Hänkin antoi täyden tunnustuksen isäntäjoukkueelle: ”Ensimmäinen jakso meni puolustaessa. Aloitin laidassa, josta jouduin sitten keskelle, kun yritimme saada RoPSin hallitseman keskialueen pelin poikki. Toisella jaksolla pääsin takaisin laitaan ja onnistuin siellä muutamaan otteeseen hyvin.” Muutos pelissä ensimmäisen ja toisen jakson välillä oli Hämäläisen mukaan suuri. ”Ensimmäisellä puoliajalla meni vähän itseluottamuskin, kun kaveri tuli niin lujaa päälle. Toisella jaksolla pääsimme peliin mukaan ja itseluottamus kasvoi ja uskalsimme taas haastaa vastustajaa. Tänään se ei riittänyt pisteisiin”, nuorukainen totesi pettyneenä.

Janne Turpeenniemi: Alkukausi on sujunut hyvin

Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Janne Turpeenniemi oli luonnollisesti tyytyväinen: ”Ottelu oli loistava. Olen tyytyväinen peliini ja tietenkin lopputulokseen.” Vasta 19-vuotias Turpeenniemi on pelannut vahvan alkukauden ja murtautunut näkyvästi esiin liigatasolla. Nuorukainen on jopa suuremmassa roolissa kuin viime kaudella Ykkösessä. ”Viime kausi oli minulle ensimmäinen laitapuolustajana ja nyt paikka on tullut tutuksi. Valmentaja on antanut minulle vapauden myös hyökätä, joten pääsen myös hyödyntämään niitä ominaisuuksiani”, ennen laiturina pelannut Janne totesi. Tunnustusta kehityksestään hän antoi myös valmentaja Bondarenkolle. ”Valerin valmennus on kehittänyt minua paljon. Hän puuttuu pieniinkin asioihin ja neuvoo tarkasti miten milloinkin on pelattava”, nuorten maajoukkuemies kiitteli.

Valeri Bondarenko: Arvokas voitto huippuvalmentajan joukkueesta

RoPSin käskyttäjä Valeri Bondarenko oli tyytyväinen ja kiitteli pelaajia tuttuun tapaansa ottelun jälkeen. ”Ensimmäisellä jaksolla pelasimme hyvin organisoidusti, pidimme paineen hyökkäysalueella ja hallitsimme peliä. Toisella jaksolla väsymys alkoi paistaa otteissamme. Onneksi silti ylsimme voittoon.”

Martti Kuusela oli Bondarenkolle ennestään tuttu: ” Tiedän Martin maineen ja kunnioitan häntä suuresti valmentajana. Oli hienoa kohdata hänet tänään.” Vieressä istunut Kuusela otti kolleegansa kehut vastaan vaatimattomasti myhäillen.

Markku Saukko

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
  risto.niva(@)rops.fi
 +358 400 694 774

Myyntijohtaja
  petri.jaatinen(@)rops.fi
 +358 400 584 227