ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 16 heinäkuu 2008 00:55

Jalkkistoipilaan arkea

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Marko Kiistala toipilaana RoPS:n edustuksen pelissä. Marko Kiistala toipilaana RoPS:n edustuksen pelissä.

Kaksi kuukautta sitten B-poikien divarin karsintaottelussa VPS:a vastaan keskikenttäpelaaja Marko Kiistala koki kovia. Pelitilanteessa, palloa tavoitellessa vastustajan nappulat kohtasivat Markon sääriluun sillä seurauksella, että luu napsahti poikki.

Marko tuupertui maahan, hetkeksi tajunnan menettäen. Kipu oli kova. ”Se tuntui siltä, kuin olisi sääriluuhun naulaa vasaralla naputellut” muistelee Marko. ”Tuomari kävi sanomassa, että älähän filmaa ja että pitää mennä kentän laitaan jos käy kipeää. Ei tuomarit aina kerkeä kaikkea siinä tiimellyksessä huomata.”

Luu meni hyvin poikki, jos näin voi sanoa. Pohjeluu ei kokenut kovia ollenkaan ja sääriluun murtumakohta asettui hienosti paikalleen, joten mitään niitti- tai naulajuttuja ei tarvittu luun paikallesaattamiseen, pelkkä kipsi riitti. Kokokipsi sai olla paikallaan kuukauden päivät ja sen jälkeen piti vielä pitää sellaista puolikipsiä, kertoo Marko. Sauvoilla sai sitten kävellä reilun kuukauden.

Vammasta kuntoutuminen aloitettiin välittömästi. Apuna olivat lääkäri ja oma yleisurheiluvalmentaja. Marko harrastaa jalkapallon lisäksi pikamatkoja, joten ammattiapu oli lähellä. Juoksuvalmentaja teki punttiohjelman yläkroppaa varten. Niin sanotusti ”kipsissä ollessa” kerkesi sitten istua kavereiden kanssa iltaa ja porista kaikesta, mikä nuoria kiinnostaa ja katsoa jalkapallon EM-kisoja. Tietokoneen ääressä tuli istuttua myös muutama tunti, toipilas kertoo. Kun kipsistä pääsi eroon, alkoivat kuntoutustoimetkin tehostua. Mukaan kuvioihin tulivat kävely ja pyöräily. ”Kävin välillä seuraamassa treenejäkin pyörällä. Sain siinä kaksi kärpästä samalla iskulla, jalkapallon teoriaa ja hyvää kuntoutusta. Nyt pääsee jo juoksemaankin. Saisi vain noita lihaksia takaisin. Kipsi söi lihaa aika lailla!”

Kaikki kotipelit Marko on myös käynyt katsomassa tarkkaan. ”Muutama turha virhe on tuonut pistemenetyksiä, hiukan paremmin olisi voinut mennä” Katsomossa istuminen lienee ollut jännittävää: ”Välillä on tuntunut että pojat eivät osaa pelata! ” kertoo kentälle hinkuva nuorukainen. Pelihimot konkretisoituvat kesätauon päättyessä. Pelilupa tullee lääkäriltä heinä-elokuun vaihteessa. Nuoren miehen tavoitteena on päästä pelaamaan Veikkausliigaa. Kovalla työllä, b-junnujen ja Farmin kautta, tavoite on realistinen. Ja kun lääkäritkin ovat vielä sanoneet, että luusta tulee vahvempi kuin alkuperäisestä, on päämäärä kirkkaan selkeä!

Pasi Gynther
© 2008 RoPS

Luettu 1441 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Ykköstä sekä Miehissä että Naisissa. Akatemiajoukkue RFA pelaa Miesten Kakkosessa ja Naisten kakkosjoukkue samoin Naisten Kakkosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
  risto.niva(@)rops.fi
 +358 400 694 774

Myyntijohtaja
  petri.jaatinen(@)rops.fi
 +358 400 584 227