ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 03 maaliskuu 2023 08:33

Ari Matinlassi RoPS:n maalivahtivalmentajaksi

Arvostele tätä artikkelia
(12 ääntä)

Mittavan uran maalivahtina, valmentajakouluttajana ja seurakehittäjänä tehnyt Matinlassi palaa Rovaniemen Palloseuraan vuosien tauon jälkeen. Seuran panostus omien maalivahtien kasvattamiseen on kokeneen valmentajan mukaan pitkällä tähtäimellä kannattavaa.

- Paljon on kaupungin keskusta elävöitynyt ja palvelutarjonta lisääntynyt, hämmästelee Rovaniemen Palloseuran maalivahtivalmentajana kuluneella viikolla aloittanut Ari Matinlassi tutun kaupungin muuttunutta ilmettä.

Rovaniemi tuli Kemistä kotoisin olevalle miehelle ensi kerran tutuksi maanmittausinsinöörin opintojen alettua vuonna 1977. Ensimmäinen pelaajavuosi RoPS:ssa oli 1978 ja maalivahdin ura päättyi samassa seurassa 1989.

- Heti pelaajauran jälkeen aloitin valmentamisen ja sitä on sitten jatkunut eri muodoissa jo yli 30-vuoden ajan.

UEFA Pro -tason valmentajakoulutuksen läpikäyneen Matinlassin uran alkupuolelle mahtuu muun muassa useita valmennustöitä rovaniemeläisissä ja kemiläisissä seuroissa, aluevalmentajan tehtäviä niin tyttöjen kuin poikien puolelta Pohjois-Suomessa ja Uudellamaalla ja 2000-luvulle tultaessa HJK:n miesten edustusjoukkueen maalivahtivalmentajan työ.

RoPS:ssa Matinlassi toimi valmentajana 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Maalivahtivalmennus on ollut lähimpänä sydäntä, mutta välillä roolina on ollut myös kakkosvalmentajan paikka ja vuonna 1995 kesken kauden tuli siirto liigassa pelanneen edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

- Tuohon aikaan valmentajien pestit olivat seurassa välillä vähän tuulisia paikkoja, Matinlassi muistelee.

Seuravalmentajan tehtävien lisäksi Matinlassi toimi pitkään Palloliiton valmentajakouluttajana sekä erilaisissa seurakehittämiseen liittyvissä tehtävissä.

- Vuosina 2006–2014 toimiessani Keski-Suomen piirin piirijohtajana sain keskittyä seurojen auttamiseen ja niiden toiminnan kehittämiseen. Se oli hyvin mieluista työtä ja jalkapalloa pääsi näkemään hieman eri näkökulmasta kuin pelaajana ja valmentajana.

Noilta vuosilta Matinlassille jäi mieleen erityisesti kaksi oppia. Junioritoiminnan korkea laatu on kaiken toiminnan perusta ja seurojen vapaaehtoiset toimijat ovat kultaakin kalliimpia.

- Tuolloin näki konkreettisesti sen, miten lasten ja nuorten toimintaan panostaminen kantaa hedelmää. Kun junioripuolen toiminta on laadukasta ja mielekästä, lapset haluavat harrastaa, omia pelaajia nousee edustusjoukkueisiin ja vanhemmat ja muut vapaaehtoiset pysyvät mukana.

Panostus maalivahtivalmennukseen luo jatkuvuutta

Nyt alkaneessa maalivahtivalmentajan tehtävässä Matinlassi pääsee keskittymään jälleen siihen, mistä koko jalkapalloelämä pienenä poikana alkoi.

- Kun menin jalkapallokentälle ensimmäisiä kertoja, olin 6-vuotias. Muut kentällä pelanneet olivat monta vuotta vanhempia ja isot pojat käskivät minut maaliin. Homma tuntui niin luontevalta, että sinne minä sitten jäin.

Matinlassi näkee maalivahdin roolin joukkueessa tärkeänä ja kiehtovana.

- Tehtävänkuva on tietyllä tapaa hyvin yksinkertainen – pitää ottaa pallot kiinni ja avata peli omille. Ihan niin helppoa se ei toki käytännössä ole miltä kuulostaa. Hyvä maalivahti osaa ohjata muun joukkueen peliä ja lisäksi pitää olla fyysisesti monipuolinen. Ihan oma lukunsa on henkinen puoli. Siitä näkökulmasta maalivahdin paikka ei ole helpoin.

Maalivahtivalmennus on ottanut Matinlassin uran aikana monissa seuroissa isoja harppauksia eteenpäin.

- Omina pelaaja-aikoina RoPS:ssa ei koskaan ollut maalivahtivalmentajaa. Sittemmin on kyllä tehty hyvää työtä silläkin saralla.

RoPS:n miesten edustusjoukkueessa on tällä hetkellä yksi maalivahti, naisten edustusjoukkueessa on ollut haasteita löytää maalivahtia ylipäätään ja erityisesti tyttöjen puolella nuorten sarjoissa on maalivahdeista pulaa. Tilanteen parantamiseksi tarvitaan Matinlassin mukaan pitkäjänteistä työtä.

- Kyllähän joukkue aina yhdelläkin veskarilla pärjää niin kauan kuin ei tule loukkaantumista, mutta ei se millekään joukkueelle ole hyvä tilanne. Pitkällä tähtäimellä tulee pyrkiä siihen, että seurassa on myös maalivahdeille toimiva pelaajapolku juniorijoukkueista edustukseen asti, eikä maalivahteja tarvitse aina hankkia jostakin muualta. Jotta tähän päästään, on seurassa oltava osaavia maalivahtivalmentajia.

Matinlassin työt ovat alkaneet kuluneella viikolla miesten edustusjoukkueen ja B-junioreiden kanssa, mutta kokenut valmentaja jakaa mielellään osaamistaan myös muille.

- Kaikkien joukkueiden arjessa ei ehdi olla mukana, mutta esimerkiksi seuran juniorijoukkueissa maalivahtivalmennuksesta kiinnostuneiden kouluttaminen on hyvä vaihtoehto. 

Muutaman vinkin Matinlassi antaa kaikille valmentajille saman tien.

- Kaikkien pienimpien lasten joukkueissa innokkaita maalivahteja löytyy yleensä helposti jo siksi, että on mukavaa laittaa oikeat maalivahdin hanskat käteen. Kun pelit kovenevat myös maalivahdin vastuu lisääntyy. Tässä vaiheessa nuoret maalivahdit tarvitsevat tukea, jotta he tohtivat palata tolppien väliin tappioidenkin jälkeen. Valmentajien pitää olla huolellisia siinä, ettei nuorta maalivahtia moitita epäonnistumisista.

Kun edetään vanhempiin junioreihin ja aikuisiin, peliaika keskittyy usein vain yhdelle maalivahdille. Varamaalivahteja kuitenkin tarvitaan sekä loukkaantumisten varalta että koko joukkueen laadukkaan harjoitusympäristön varmistamiseksi.

- On tärkeää luoda niin hyvä ja mielekäs ympäristö, että se kehittää kaikkia mukana olevia. Tässä korostuu maalivahtivalmentajan rooli. Pitää pystyä edistämään kaikkien joukkueen maalivahtien kehittymistä ja olla tukena myös heille, jotka eivät juuri sillä hetkellä saa joukkueessa paljon peliaikaa.

Luettu 1536 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309