ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 24 maaliskuu 2011 07:23

Aikakauden päätös

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Keskiviikkona päättyi RoPSissa kaksi aikakautta – Jouko Kiistalan ja sambialaisten aikakausi. Kiistala nosti RoPSin kyläseurasta Euroopan kentille, liigan kestomenestyjäksi ja Suomen cupin voittajaksi. Mies kantoi raskaalla hetkellä vastuunsa eroamalla. Hänelle olisi suonut kunniakkaamman lähdön.

KIISTALA hukkui lopulta sambialaisinvaasion mukana. RoPSin ensimmäiset sambialaiset, Zeddy Saileti ja Emmanuel Siwale saapuivat RoPSiin vuonna 1994. Sailetin ura on legendaarinen, samoin RoPSia edusti yksi liigahistorian parhaista ulkomaalaispelaajista Mordon Malitoli. Varsinainen sambialaisvyöry alkoi kaudella 2007. Kiistala on jalkapallon ammattilainen ja pelin ymmärtäjä. Hän hankki RoPSiin nuoria ja taitavia sambialaisia pitkillä sopimuksilla. RoPS muuttui kertaheitolla modernia lyhytsyöttöpeliä pelaavaksi taitojoukkueeksi. Ulkomaalaispelaajien määrä jatkoi kasvuaan, sambialaiset olivat jo joukkueen runko, eivät enää vahvistuksia. Jossakin vaiheessa vedonlyöntivilpin syöpä pesi joukkueeseen. Lopputulos on murheellinen.

KIISTALAA on nyt helppo syyttää, mutta mikä on hänen virheensä? Mielestäni huipulla pysymisen pakko. RoPSin asema heikkeni 1990-luvun lopulla, kun futisbisnes alkoi syödä yhä enemmän rahaa. RoPS piti kovalla talouskurilla seuran kassan kunnossa, ja samalla pyrki pelaamaan huipputasolla. Yhtälön ainoa ratkaisu olivat halvat ulkomaalaispelaajat. RoPS olisi suomalaispelaajilla ja muutamalla ulkomaalaisvahvistuksella Ykkösen keskikastin seura, se ei Kiistalalle riittänyt, mutta onko hänen siitä maksamansa hinta liian kova?

MIKÄ on RoPSin tulevaisuus? Pudotetaan seura sarjaportaita alemmas? Ei todennäköisesti, jos seurajohto ei ole bordellissa mukana. Pelaajakato on massiivinen. RoPS teki viime kaudella 61 maalia, joista vilppivitja 50 ja parhaat Mweetwa, Khorguashvili, Chibwe, Musonda ja Mwaba yhteensä 46 ja he olivat kaikki sarjan 15 parhaan pyssyn joukossa. Vaikka paniikkihankinnat onnistuisivat, on liigapaikan säilyttäminen erittäin vaikeaa. Myös seurajohdon haaste on valtava. Kiistalan ongelma oli liian suuri tehtäväkenttä. Hän piteli loppuun asti lähes kaikkia lankoja käsissään kuin Kekkosen aikana. Väistyvä seurajohtaja vie mukanaan huikeasti osaamista. Hietakangas joutuu kylmiltään lauteille.

NYT, synkän keskiviikon iltana en kuitenkaan menetä toivoani. RoPSin kannattajaryhmä Tokan sanoin ”Sininen aurinko nousee”, ei ehkä huomenna, mutta joskus. Tämä on uuden alku.

Markku Saukko
© 2011 Lapin Kansa

Luettu 2437 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Ykköstä sekä Miehissä että Naisissa. Akatemiajoukkue RFA pelaa Miesten Kakkosessa ja Naisten kakkosjoukkue samoin Naisten Kakkosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
  risto.niva(@)rops.fi
 +358 400 694 774

Myyntijohtaja
  petri.jaatinen(@)rops.fi
 +358 400 584 227