Uutisarkisto

Kaikki uutiset

sunnuntai, 16 kesäkuu 2024 09:05

RoPS:n yhteisjoukkueelle menestystä 12-vuotiaiden Helmariliigassa

Arvostele tätä artikkelia
(9 ääntä)
RoPS:n väreissä pelannut joukkue 12-vuotiaiden Helmariliigan 3. kierroksen turnauksessa. Valmentajat Tuomo Herttua ja Ari Puolakka, huoltaja Jaana Kangas (Kolarin Kontio). Pelaajat (ylärivi, vasemmalta) Emma Juupaluoma, Viivi Puolakka, Mila Kittilä, Inna Posio (FC SCJ), Lotta Pietilä (Kolarin Kontio), Ninni Kaipainen (Kolarin Kontio), Viivi Pantsar (RoPS/Pellon Ponsi), (alarivi vasemmalta) Viima Rissanen, Janina Mattila, Emma Korhonen (FC SCJ), Hilda Mäki (RoPS/Pellon Ponsi), Amalia Vaattovaara (Kolarin Kontio) ja Katariina Kurtakko (Kolarin Kontio). Kokoonpanosta oli poissa Erika Välimaa.  RoPS:n väreissä pelannut joukkue 12-vuotiaiden Helmariliigan 3. kierroksen turnauksessa. Valmentajat Tuomo Herttua ja Ari Puolakka, huoltaja Jaana Kangas (Kolarin Kontio). Pelaajat (ylärivi, vasemmalta) Emma Juupaluoma, Viivi Puolakka, Mila Kittilä, Inna Posio (FC SCJ), Lotta Pietilä (Kolarin Kontio), Ninni Kaipainen (Kolarin Kontio), Viivi Pantsar (RoPS/Pellon Ponsi), (alarivi vasemmalta) Viima Rissanen, Janina Mattila, Emma Korhonen (FC SCJ), Hilda Mäki (RoPS/Pellon Ponsi), Amalia Vaattovaara (Kolarin Kontio) ja Katariina Kurtakko (Kolarin Kontio). Kokoonpanosta oli poissa Erika Välimaa.

Seurayhteistyö on lappilaisen tyttöjalkapalloilun voimavara. Helmariliigan valtakunnallisessa turnauksessa oli mukana pelaajia usealta paikkakunnalta.

Rovaniemen Palloseuran toiminnassa on mukana monia tyttöpelaajia myös muilta pohjoisen paikkakunnilta. Seurat voivat muodostaa yhteisjoukkueita ja monet pelaajat kulkevat RoPS:n joukkueharjoituksissa ja peleissä pitkienkin matkojen päästä.

Yksi uusi yhteistoiminnan tapa on Helmariliiga. Huuhkaja- ja Helmariliiga on melko tuore Palloliiton kilpailujärjestelmä, joka tukee seurojen pelaajakehitystä. Alueellisista Huuhkaja- ja Helmaritapahtumista niin joukkueilla kuin yksittäisillä pelaajilla on mahdollisuus edetä seuraavalle tasolle – aina kansainvälisiin peleihin asti. Osallistua voi myös seurojen yhteisjoukkueella.

RoPS osallistui tänä vuonna Helmariliigan 12-vuotiaiden tyttöjen turnauksiin joukkueella, jossa on ollut alusta asti mukana useampi Kolarin Kontiota edustava pelaaja sekä Pellon Ponnen kasvatteja. Joukkue eteni talven kaksivaiheisesta alueturnauksesta valtakunnalliselle 3. kierrokselle. Kesäkuun 13. päivä Eerikkilän urheiluopistossa pelatussa turnauksessa mukana oli jo joukkueita ympäri Suomea. Valtakunnalliselle kierrokselle joukkue vahvistui vielä rovaniemeläisen naapuriseuran FC Santa Claus Junioreiden kahdella pelaajalla. Turnaus sujui hienosti ja tiukkojen pelien jälkeen tytöt voittivat lopulta oman lohkonsa edeten syyskuussa pelattaviin loppusarjan peleihin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun RoPS-joukkueena on mukana 12 joukkueen loppusarjassa.

Joukkueen päävalmentajan Tuomo Herttuan mukaan yhteistyö on ollut sujuvaa ja hän on mielellään edistämässä tyttöjen mahdollisuuksia kehittyä lajissa seurarajoista riippumatta.

- Välillä on ollut niinkin, että edellisenä iltana meillä on treeneissä pelaajia, jotka ovat seuraavana päivänä sarjapelissä vastapuolella, mutta tätä ei ole nähty ongelmaksi.

Eerikkilän turnauksessa taso oli kova, mutta Herttuan mukaan pelaajien taisteluasenne oli uskomattoman hieno.

- Oli hienoa nähdä, miten jokainen pelaaja ylsi omaan parhaimpaansa päivän aikana. Tytöt jaksoivat hienosti taistella jokaisesta pallosta ja pelasivat joukkueena.

Myös Kolarin Kontion valmentaja Jaana Kangas iloitsi hyvin sujuneesta turnauksesta.

- Koko Helmariliiga on ollut upea mahdollisuus ja kokemus meidän tytöille. Heille on todella arvokasta päästä kokemaan pelejä myös uusia joukkueita vastaan.

Harjoituksia ja pelejä yhdessä ja erikseen

RoPSissa toimii tällä hetkellä naisten edustusjoukkueen lisäksi neljä tyttöjen ikäkausijoukkuetta, joissa kaikissa on mukana myös muilla paikkakunnilla asuvia pelaajia. Useimmiten RoPS:ssa peliuraa jatkavien tyttöpelaajien kasvattiseura on Pellon Ponsi, Kolarin Kontio tai Sodankylän Pallo.

T11 RoPS YJ Revontuli Cupissa
RoPS T11 YJ -joukkue osallistuu aluesarjaan yhteisjoukkueella, kesän Revontuli Cupeissa mitellään välillä jäsentenvälisiä otteluita. Paidan värikin vaihtuu sujuvasti vaikka kesken turnauspäivän jos toisessa joukkueessa on vajausta.

RoPS:n ja Pellon Ponnen uudessa yhteisjoukkueessa on mukana 8–11 -vuotiaita tyttöjä ja heistä osa asuu Rovaniemellä ja osa Pellossa. Talvikaudella tytöt ovat harjoitelleet osin erikseen, mutta jonkin verran myös yhteisissä harjoituksissa Ounashallissa. Kun kevät koitti ja siirryttiin ulkokentille, on yhteiskyyti Pellosta suuntautunut Rovaniemelle 1-2 kertaa viikossa.

- Yhteinen sävel joukkueessa on löytynyt todella vaivattomasti ja joukkueessa on mahtava tsemppihenki, kertoo joukkueen valmentaja Ari Puolakka.

Vanhemmilta lapsen harrastaminen toisella paikkakunnalla vaatii järjestelyjä, mutta mitenkään mahdotonta se ei ole.

- Olen itsekin hieman yllättynyt, miten moni perhe Pellosta innostui mukaan tähän kuvioon ja miten hyvin olemme saaneet kaikki yhteiskyydit järjestymään, kertoo Eveliina Talka, jonka nuorin tytär Minka aloitti uudessa yhteisjoukkueessa ja vanhempi tytär Miida pelaa toista kauttaan RoPS:n T13 joukkueessa.

Pelaajapolku edustusjoukkueeseen asti

Antti Mäki 800x600 pieni
Antti Mäen koko perheen elämä pyörii pitkälti jalkapallon ympärillä. Pello-Rovaniemi välisen tieosuuden lisäksi tutuksi ovat tulleet reitit myös muille Pohjois-Suomen pelikentille.

Pellon Ponnen jalkapallojaoston toiminnassa tärkeässä roolissa on ollut perhe Mäki.

Maria Mäki oli käynnistäviä voimia, kun jalkapallotoiminta herätettiin henkiin Pellossa noin kymmenkunta vuotta sitten. Puoliso Antti Mäki lähti niin ikään pian mukaan joukkueiden valmennukseen. Kaikki perheen kolme tytärtä Sanni (16), Selma (13) ja Hilda (11) ovat pelanneet Ponnen joukkueissa ja tällä hetkellä jalkapalloilevat RoPS:n paidassa.

- Sielu oli nopeasti myyty tälle lajille ja koko toiminnalle. Vuosikausiin ei ole tarvinnut sellaisia menoja juuri suunnitella, jotka eivät liity jalkapalloon, kertoo tällä hetkellä RoPS:n T15 joukkueessa valmentajana toimiva Antti Mäki.

Mäen mukaan seurayhteistyö on ehdottoman hyvä asia pieneltä paikkakunnalta tuleville pelaajille.

- Pienissä kunnissa lapsia syntyy nykyisin niin vähän, että voi olla hankaluuksia saada omaa joukkuetta edes 8 vs 8 peleihin, saati siinä vaiheessa, kun siirrytään isoille kentille. Myös talviharjoitusolosuhteet ovat aika lailla olemattomat, joten onhan se ihan mahtava juttu, kun edes kerran tai pari viikossa pääsee talvellakin halliin harjoittelemaan. Yhteistyön kautta ehjä pelaajapolku aikuiseksi asti on mahdollinen myös syrjemmässä asuville.

Yhteistreenit Helmarit T12
RoPS:n T13- joukkueen harjoituksiin saavutaan parhaimmillaan Rovaniemen eri kaupunginosien lisäksi niin Pellosta, Sodankylästä kuin Kolarista.

Luettu 525 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi