Jalkapallo-otteluiden taustalla tapahtuu paljon sellaistakin, jota tavallinen katsoja ei välttämättä edes huomaa. Seurat tekevät joka vuosi ison työn laatiessaan turvallisuussuunnitelmat. Lähtökohtana on, että kaikki mahdollinen tehdään jokaisen ottelutapahtumaan osallistuvien viihtyvyyden ja turvallisuuden takaamiseksi.
Jalkapallo-otteluiden turvallisuusvaatimukset ovat tiukat, jokaiseen häiriötapaukseen puututaan.
Tämän vuoksi tehdään turvatarkastuksia ja järjestysmiehiä on kentän joka kolkalla. Kysymys on myös taloudesta. Jos katsoja sytyttää soihdun tai kirmaa kentälle, järjestävälle seuralle tulee aina sanktioita. Käytännössä Palloliitto mätkäisee sakot – normaalisti 500 - 1000 euroa – turvamääräysten rikkomisesta.
– Meillä on sytytetty katsomossa tällä kaudella yksi soihtu. Se maksoi meille 700 euroa, kertoo Rovaniemen Palloseuran turvapäällikkö Tapio Kinnunen.
Tapauksen jälkeen RoPS otti fanijoukkonsa puhutteluun.
– Painotimme, ettei ole järkeä aiheuttaa meille sakkoja. Ne rahat voidaan käyttää järkevämminkin, Kinnunen kertoo. Hänen mukaansa viesti meni perille.
Palloliiton turvamääräykset sitovat kaikkia sen sarjoissa pelaavia joukkueita. Erityisen tarkkoja ollaan Veikkausliigan ja Ykkösen seurojen suhteen. Palloliitto käsittelee tapahtuneet välikohtaukset ja jakaa sakkoja tai kohdistaa muita kurinpitotoimia. Pahimmillaan seura voidaan sulkea sarjasta.
Yleisesti ottaen Suomen jalkapallokatsomoissa häiriöitä esiintyy varsin vähän.
– Meillä taisi viimeksi olla ongelmia kun olimme edellisen kerran Ykkösessä. FC Lahden katsojat riehuivat aidatulla anniskelualueella niin, että paikalle saapui neljä poliisiautoa, muistelee PS Kemin turvapäällikkö Juha Ruotsalainen.
Takavuosina niin Kemissä kuin Rovaniemelläkin kentällä on nähty viuhahtaja. Niissä on yleensä kyse vedonlyönnistä tai polttaritapahtumasta. Niistäkin seuralle tulee maksettavaa.
Kinnusen ja Ruotsalaisen mukaan järjestys pyritään turvaamaan muun muassa siten, että jokainen vierasjoukkueen kannattaja tutkitaan.
– Fanibussi parkkeerataan tiettyyn paikkaan, fanit otetaan yksitellen ulos ja tutkitaan. Sen jälkeen auto lukitaan ottelun ajaksi, ettei sieltä pääse esimerkiksi alkoholijuomia hakemaan, Ruotsalainen painottaa.
Järjestysmiehiä pitää olla vähintään yksi sataa katsojaa kohti. Korkean riskin peleissä heitä on enemmän. Riskitaso määritellään aiempien kokemusten pohjalta. Liigassa esimerkiksi FC Lahden ja HIFK:n vierailut teettävät kotijoukkueen turvajoukoille enemmän töitä, Ykkösessä muun muassa AC Oulu on luokiteltu korkean riskin joukkueeksi.
– HIFK -pelissä meillä oli 25 järjestysmiestä, Kinnunen kertoo ja muistuttaa, että pitkä etäisyys ”suojelee” pohjoisen joukkueita.
– Meille yleensä vierasfaneja tulee korkeintaan bussilastillinen, etelässä heitä saattaa liikkua satojakin.
Turvapäälliköt ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa tietoja vaihtaen. He ovat yhteydessä myös seurojensa faneihin, jotta pelisäännöt ovat selvillä.
Palloliitto on turvajärjestelyjen suhteen varsin tiukka.
– Meille on langetettu sakkoja siitäkin, kun katsoja on oikaissut pelin jälkeen kentän läpi ottelutapahtumaan liittyvän palkintojenjaon ollessa käynnissä, Ruotsalainen muistaa.
Rovaniemellä HJK-pelissä 10.7 avattava, 2 000 henkeä vetävä uusi katsomo tietää turvajärjestelyihin lisää kommervenkkejä. Esimerkiksi fanikatsomoiden paikat ja kulkureitit pitää miettiä uudelleen, samoin mahdollisia soihtuja varten hiekkasankojen paikat.
Soihdun käyttö voi tulla käyttäjälleen hyvinkin kalliiksi.
– Tiedän tapauksen, jossa soihdun juoksuradalle heittänyt tuomittiin oikeudessa 9 000 euron korvauksiin, Kinnunen mainitsee.
Etelässä stadioneilla on tallentavat turvakamerat, joiden avulla syylliset etsitään ja sakot ynnä muut kulut saadaan heidän maksettavakseen.
– Toivottavasti meillä ei tarvitse mennä niin pitkälle, Kinnunen huokaa.
Viimeisin välikohtaus, jonka tapahtumia puidaan Palloliiton kurinpitomenettelyssä sattui 18. kesäkuuta Torniossa Kakkosen ottelussa TP-47 - OPS. Loppuvihellyksen jälkeen OPS:n manageri Miika Juntunen hiiltyi niin, että järjestysmiehiä tarvittiin turvaamaan ottelun tuomariston ja tarkkailijan turvallisuus.
Jalkapallo
Turvamääräyksiä
Järjestäjän tulee pyrkiä estämään ennakolta häiriöt ja vaaratilanteet.
Turvaohjeiden mukaan katsomoon ei saa viedä päihdyttäviä aineita, ampuma-aseita tai patruunoita, räjähdysaineita tai räjähteitä, terä- tai lyömäaseita, ilotulitteita, soihtuja tai savuja, laserkyniä, poliittisia, rasistisia tai muuten loukkaavia julisteita tai banderolleja.
Otteluun ei saa päästää henkilöä, joka on häiritsevästi päihtynyt, tai voidaan muutoin olettaa aiheuttavan häiriötä tai vaarantavan turvallisuutta tai jonka hallusta löydetään turvatarkastuksen yhteydessä kiellettyjä esineitä.
Juhani Hiltunen
© 2015 Lapin Kansa