sunnuntai, 03 heinäkuu 2005 03:00

RoPS:n avausvoitto Jalavan jalasta

Rovaniemen Palloseura päätti - uuden päävalmentajansa Matti Vikmanin johdolla - 14 liigapelin mittaisen voitottomien otteluiden sarjansa ottamalla kolme pistettä IFK Mariehamnilta kotikentällään lukemin 1-0 (1-0).

837259
RoPS otti kauden avausvoittonsa Petri Jalavan maalilla. Zeddy Saileti ja Jarkko Hurme ryntäävät sormi pystyssä juoksevan Jalavan luokse tuulettamaan johto-osumaa.
812092
RoPS:n ja FC Lynxin juniorit marssivat monisatapäisenä joukkona Sampoaukiolta Keskuskentälle. Eturintamassa kulki myös jalkapalloileva alppinisti Tanja Poutiainen.
Petri Jalavan ottelun toisella minuutilla tekemä maali jäi ottelun ainoaksi ja 1885 katsojaa pääsi todistamaan rovaniemeläisten kauden ensimmäistä voittoa. RoPS nousi sarjataulukossa kahdeksaan pisteeseen ja pois suoran putoajan paikalta.

Peli alkoi RoPS:n komennossa ja jo ottelun toisella minuutilla Petri Jalava laukoi RoPS:n maalin johtoon. Tilanne lähti liikkeelle Jarkko Hurmeen pitkästä sivurajaheitosta, jonka Zoran Bogesic jatkoi hienosti Jalavalle maalin eteen. Keskuspuolustajana pelaava Jalava ei erehtynyt ja IFK:n maalissa pelannut Tommy Lundberg oli yllätetty.

Peli jatkui rovaniemeläisten hallinnassa ja IFK oli täysin unessa. Hurmeella, Zeddy Sailetilla, Bogesicilla ja Lulezim Avidjalla oli kaikilla mahdollisuutensa siirtää RoPS kahden maalin johtoon, mutta jokainen tilanne päättyi huonoon viimeistelyyn. Maarianhaminalaisten ensimmäinen maalintekopaikka siunaantui David Carlssonille. Neljä maalia tällä kaudella viimeistellyt Carlsson sai kuitenkin huomata RoPS:n maalivahdin Jani Vianderin paremmuuden.

Kotiyleisö sai haukkoa henkeään ensimmäisen kerran oikein kunnolla, kun Jani Viander ja Peter Lundberg törmäsivät maalin edessä. Maajoukkueessakin pelannut Viander jäi hetkeksi makaamaan kentän pintaan, mutta pystyi kuitenkin jatkamaan peliä. Muutaman minuutin kuluttua tästä RoPS:n faneja peloteltiin jälleen, tällä kertaa kentän pinnassa oli Saileti. Sambialainen kuitenkin tokeni saamastaan tällistä nopeasti ja pystyi yleisön helpotukseksi jatkamaan pelin loppuun asti.

Ensimmäinen puoliaika oli RoPS:lta todella hyvää peliä, josta todistuksena neljä kulmapotkua IFK:n yhtä vastaan. Tauolle Vikmanin suojatit pääsivät yhden maalin johtoasemassa.

IFK painoi päälle, RoPS puolusti

Toinen puoliaika alkoi maarianhaminalaisten hallinnassa. Pelin henki oli selvä: IFK haki raivoisasti tasoitusta, RoPS puolusti tarkasti. Pekka Lyyskin joukot saivat luotua painetta rovaniemeläisten maalille ja ajoittain Petri Jalavan johtama puolustus olikin täydellisessä paniikissa.

Onnen ja taidon siivittäminä RoPS onnistui kuitenkin selviämään IFK:n alkurynnistyksestä. Pelin keskivaiheilla RoPS alkoi taas saada juonesta kiinni ja George Chilufya olikin lähellä pistää pelin jo 2-0 -lukemiin. Vahvarakenteinen puolustaja pääsi puskemaan Dejan Godarin sisäkierteisestä kulmapotkusta, mutta ylärima pelasti maarianhaminalaiset.

Chilufyan maanmies Zeddy Saileti, joka oli jälleen kerran RoPS:n kantavia voimia, oli hänkin lähellä upottaa pallon Lundbergin vartioimaan maaliin. Neljä maalia tällä kaudella viimeistellyt Saileti jäi kuitenkin ilman osumia.

Toisella puoliajalla kummatkin joukkueet suorittivat useita vaihtoja. Pekka Lyyski juoksutti kentälle Peter Sjölundin, Johan Carlssonin ja Mikael Sundströmin. Vikman puolestaan haki tuoretta voimaa kentälle luottamalla Antti Peuraan, Ville Syväjärveen ja Janne Mahlakaartoon.

Pelin toinen puoliaika oli vaihtojen ja varoituksien takia melko rikkonainen. IFK Mariehamnilta varoitettiin Kristoffer Weckströmiä ja Sebastian Wiklanderia, RoPS:lta keltaisen kortin itselleen merkkautti Dejan Godar.

Vikman tyytyväinen pelaajiinsa

Maalivahtivalmentajan paikalta päävalmentajaksi siirretty Matti Vikman oli pelin jälkeen tyytyväinen omiensa suorituksiin.

- Olen täysin tyytyväinen pelaajiin. He toteuttivat taktiikan, jonka olin heille laatinut, täydellisesti, Vikman iloitsi.

- Annettiin niiden tulla puoleen kenttään, jotta he eivät pääsisi pelaamaan juoksupalloja tyhjään tilaan. Toisaalta annettiin ehkä vähän liikaakin tilaa.

Voittomaalin tehnyt Jalava ei osannut kertoa, mikä RoPS:n pelissä oli nyt erilaista kauden aikaisempiin esityksiin verrattuna.

- Ei sitä pelaajat oikein ehdi miettiä... Nyt päätettiin tehdä niin, että (Markus) Paija otti miehen kiinni ja minä varmistin, 194-senttinen puolustaja kuvaili RoPS:n puolustuspelin taktiikkaa.

IFK Mariehamnin valmentaja Pekka Lyyski oli erityisen pettynyt ottelun alkuun.

- Nukuttiin ensimmäiset 15 minuuttia. Sen jälkeen olimme mielestäni parempi joukkue. Olen totta kai pettynyt, koska pelillisesti olisimme mielestäni ansainneet voiton.

- Meillä oli raskas matka tänne, mutta se ei ole kuitenkaan mikään syy häviöllemme, Lyyski puhisi.