tiistai, 10 touko 2016 10:28

RoPS:lle vieraspiste Helsingin reissulta

Ville Saxmanin tasoitus toisen puoliajan alkuun, toi pisteen tuliaiseksi Helsingistä. Ville Saxmanin tasoitus toisen puoliajan alkuun, toi pisteen tuliaiseksi Helsingistä.

Helsingin IFK on Rovaniemen Palloseuralle kotonaan edelleen voittamaton vastustaja. RoPS matkusti maanantaina kolmannen kerran HIFK:n vieraaksi Veikkausliigassa ja haki kolmannen kerran tuliaisiksi 1-1 tasapelin.

Tosin ei Sonera Stadiumilla ole Rovaniemen Palloseuran lisäksi helppoa kellään muullakaan. HIFK on pelannut nousunsa jälkeen Veikkausliigassa 20 kotiottelua, joista "Rödat" on hävinnyt ainoastaan kolme. Vain paikallisvastustaja HJK laittaa tuossa tilastossa paremmaksi - samassa ajassa Klubilla on 21 kotiottelua, joista 2 tappiota.

Tällä kertaa HIFK joutui maanantaiseen otteluun aavistuksen siipirikkoisena. Helsinkiläisillä oli sivussa nipullinen pelimiehiä, mutta se näkyi lähinnä vaihtopenkin kapeutena. Mielenkiintoisena viime hetken vahvistuksena HIFK:n paidassa nähtiin takaisin Suomeen muuttanut Fredrik Lassas.

RoPS:lla oli täysin sama avauskokoonpano kuin edellisessä Lahti-ottelussa. Akseli Kalermo sai viikko sitten pientä kolhua jalkaansa, ja oli vielä tämän HIFK-ottelun sivussa. Janne Saksela laskeutui siis puolustukseen. Keskikentän laidoilla olivat Nganbe Nganbe ja Oluremi. Maalilla aloitti Antonio Reguero.

Voiton avaimet ensimmäisellä puoliajalla

RoPS aloitti ottelun hyvällä ilmeellä. Vieraat olivat hienokseltaan avausjakson hallitseva joukkue. Maalia lukuun ottamatta HIFK ei juuri muita tilanteita päässyt rakentelemaan.

Aleksandr Kokko antoi tykin laulaa jo 6. minuutin kohdalla. HIFK:n maalilla Carljohan Eriksson onnistui vaivoin torjumaan 20 metristä lähteneen painavan laukauksen kulmapotkuksi.

Valitettavasti HIFK sai paikkansa vain viisi minuuttia myöhemmin. Vaarattoman tuntuisessa tilanteessa RoPS tiputti keskikentällä palloa alas. Mika Mäkitalolle tarkoitettu syöttö epäonnistui, ja Joni Korhonen ennätti katkoon. Korhosella oli tilaa nousta aina rangaistusalueen rajalle. Potku lähti yllättävästi puolustajien jaloista ja otti vielä matkalla pomppua Sonera Stadiumin tekonurmesta. Reguero oli voimaton.

RoPS:n taistelutahto ei takaiskumaalista murentunut. Kaksinkamppailutilanteet kääntyivät pääsääntöisesti sinipaitaisille vieraille.

Koko ottelun energisenä kentällä vipeltänyt Nganbe Nganbe oli rakentelemassa ensimmäistä todellista tasoituspaikkaa. Nganbe Nganben keskitys vasemmasta laidasta laskeutui vaarallisesti HIFK:n maalin edustalle. Eriksson epäröi sekunnin murto-osan, jolloin Aleksandr Kokko oli jo lähellä puskea pallon helsinkiläisten verkkoon.

Juha Pirisen vapaapotku vasemmasta laidasta laskeutui sekin aivan HIFK:n maalin edustalle. Juuso Hämäläinen oli päineen jatkamassa. Jatkopalloon pääsivät laukomaan vielä Abdou Jammeh ja Robert Taylor, mutta kudit kilpistyivät uhrautuvasti peittävään HIFK:n puolustukseen.

Janne Saksela sai luotua aivan puoliajan loppuun vielä yhden paikan. Oikealta lähtenyt keskitys tavoitteli hyvin tilanteen haistaneen Nganbe Nganben. Eriksson oli jälleen niukasti nopeampi.

Saxmanin tasoitus pelasti pisteet

Toisella puoliajalla HIFK vaikutti vetäytyvän ja odottavan vastahyökkäyksiä. RoPS sai hallita palloa. Tauon aikana RoPS:n pukukopissa oli tehty kenttäryhmitykseen pieniä muutoksia. Robert Taylor siirtyi keskeltä vasempaan laitaan ja Nganbe Nganbe oikeaan laitaan. Oluremi vaihtoi puolestaan keskelle.

Nganbe Nganben uurastus palkittiin RoPS:n tasoitusmaalilla tasan 50. peliminuutin kohdalla. Nganbe Nganbe runttasi yli kymmenen senttiä pidemmän Xhevdet Gelan tylysti irti pallosta. Ville Saxman nappasi irtopallon ja lähti nousuun. Matala laukaus upposi kuudentoista rajan takaa Erikssonin selän taakse. Saxmanin kauden toinen osuma oli lähes identtinen HIFK:n johtomaalin kanssa.

HIFK oli lähellä rankaista heti seuraavasta hyökkäyksestään. Rickson Mansiamina pääsi testaamaan Regueron refleksejä viiden metrin etäisyydeltä. Tällä kertaa kokenut espanjalainen oli nuorta ruotsalaista etevämpi.

Aleksandr Kokon ottelun kenties paras maalipaikka rakentui tunnin pelin kohdalla. Nganbe Nganbe toimi jälleen hyökkäyksen arkkitehtina. Nganbe Nganben tarkka ja oikea-aikainen pystysyöttö tavoitti Kokon rangaistusalueen sisältä. Kokko oli jo yksin maalivahdin kanssa, mutta Erikssonin jalkatorjunta pelasti helsinkiläiset.

RoPS:n vaihtoruletti pyörähti käyntiin, kun ottelua oli pelaamatta vajaa puoli tuntia. Mamut Saine vaihdettiin Oluremin ja Aapo Heikkilä Robert Taylorin paikalle. Hiukan suunnittelemattomasti myös Ville Saxman jouduttiin ottamaan kentältä pois. Saxmanin takareisi kramppasi. Saxmanin paikan sai Michal Mravec.

RoPS vyöryi viimeisen kymmenen minuutin aikana ahkerasti erityisesti Janne Sakselan ja Nganbe Nganben laidasta. Keskityksiin ei kuitenkaan löytänyt jatkajia, joten ottelussa päädyttiin sopuisaan 1-1 tasapeliin.

Rovaniemen Palloseuran seuraava ottelu on ensi perjantaina. Keskuskentän nurmiremontin vuoksi kotiottelu KuPS:a vastaan pelataan Raatin Stadionilla Oulussa. Ottelu alkaa klo 18.30. Kausikorttilaisille on varattu pääkatsomosta kaksi erillistä lohkoa. Ottelu näkyy suorana Ruutu+ ja IS Extra -palveluissa. RoPS:n Veikkaus-kohteita pääsee pelaamaan linkistä www.rops.fi/veikkaus

Teksti: Pasi Pikkupeura