Uutiset

Miehet

keskiviikko, 30 marraskuu 2016 21:14

RoPS leikkaa kulujaan raskaasti – bingotoiminta jo tappiollista

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPSin puheenjohtaja Risto Niva vakuuttaa, ettei urheilullista tavoitteista tingitä. RoPSin puheenjohtaja Risto Niva vakuuttaa, ettei urheilullista tavoitteista tingitä. Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Palloseuran vuosikokouksessa seurajohto veti vuoden 2017 suuntaviivoissaan nälkäremmin kireälle. Koko yhdistys leikkaa kulujaan 400 000 euroa.

Risto Niva jatkaa puheenjohtajana – "tilanne on haastava, mutta hoidettavissa".

Suurimmalle kulukuurille joutuu Veikkausliigassa pelaava edustusjoukkue. Kauden 2017 pelaajabudjetti on enää 360 000 euroa. Summa sisältää luontoisedut. Päättyneen kauden arvioitu budjetti oli 490 000 euroa ja toteutuma 540 000 euroa, joten pudotusta tulee huimat 180 000 euroa. Edellisen kerran RoPS operoi suurin piirtein samoilla pelimerkeillä kaudella 2013, jonka ennakoitu pelaajakassa oli 350 000 euroa. Joukkue voitti Suomen Cupin, joten hinta-laatusuhde oli kohdillaan.

Päättyneen kauden alustavat budjetit olivat 360 000 euroa pienemmät vain Ilveksellä, HIFK:llä ja PS Kemillä.

-– Tilanne on haastava, mutta hoidettavissa, puheenjohtaja Risto Niva vakuutti. Liigajoukkueen urheilullisena tavoitteena on edelleen sijoittuminen liigassa kuuden parhaan joukkoon.

– Joukkueemme tulee olemaan nuori, nälkäinen ja hyvin valmennettu. Kyllä sillä reseptillä menestyy, sillä ei suomalaisen jalkapallon taso niin hirmuisen kova ole, jatkokaudelle seuraavaksi kahdeksi vuodeksi yksimielisesti valittu Niva uskoo. Niva on johtanut RoPSia vuodesta 2006.

– Kuluja on pakko karsia, koska tuloja ei ole enempää näköpiirissä, Niva linjaa.

– Junioritoimintamme on kehittynyt, ja meillä on poikia jopa maajoukkueissa ja runsaasti poikia sekä tyttöjä aluejoukkueissa. Sieltä nousee tulevaisuuden pelaajia edustusjoukkueeseen. Emme lähde karsimaan junioritoimintaa. Siksi edustusjoukkue on suurin kärsijä.

Suurin rysähdys tapahtui seuran bingotoiminnassa.

– Vielä vuonna 2013 bingo tuotti yli 300 000 euroa, 2014 vielä yli 200 000 ja viime vuonnakin 150 000. Tänä vuonna se tuottaa jo tappiota, eli meidän on lyötävä sinne rahaa. Tämä on jo järisyttävää. Merkitykset ovat kauaskantoiset, sillä talvella juuri bingo on tuonut meille kassavirtaa, jolla olemme maksaneet pelaajien palkkoja, Niva selventää.

RoPSissa on mietitty pää puhki syitä bingon romahdukseen.

– Yksittäistä syytä ei ole löytynyt. Onko bingon aika vain ohi? Niva kysyy.

Ensimmäiset huolestuttavat merkit näkyivät huhtikuussa

– Silloin viranomaiset kielsivät tupakoinnin. Bingollahan oli oma tupakkapuolensa. Hetkellisesti kävijämäärä laskikin, mutta ei tupakointikielto selitä koko romahdusta. Kesä oli myös hiljainen, eikä syksykään parantanut tilannetta, kuten toivoimme. Tulot laskivat koko ajan, puheenjohtaja kertoo.

– Kävijämäärä on ollut suurin piirtein sama, mutta ihmiset pelaavat pienemmillä panoksilla.

Syksyllä bingolla käytiin yt-neuvottelut, joiden seurauksena aukioloaikoja ja työvuoroja tarkistettiin. Ketään ei kuitenkaan irtisanottu.

– Me emme ole vielä sulkemassa bingoa. Sillä on ensi vuosi aikaa näyttää, onko siitä bisnekseksi. Toimintaa kehitetään ja ensi vuoden tavoite on 50 000 euron voitto. Emme tietenkään jatka toimintaa, jos se on tappiollista.

Bingotoimintaa johtaa toimitusjohtaja Petri Jaatinen. Pitkäaikainen bingojohtaja Jouko Kiistala vetäytyi toiminnasta syrjään kesällä.

301116lk3Kuva: Pekka Aho

Kuluneelle vuodelle RoPS pystyi myös budjetoimaan europeleistä voittoa 260 000 euroa. Niitä ei ensi kaudella ole, joka on toinen iso suonenisku seuran taloudelle.

Niva rauhoittelee myös joukkueen pelaajiston ympärillä vellonutta kohua.

– Me emme ole tyhjentämässä joukkuetta kokeneista pelaajista. Haluamme useamman viime kauden kokeneen runkopelaajan jatkavan. Me emme myöskään luovu pelaajistamme halvalla. Robert Tayloria ei myydä, jos hänestä ei tarjota kuusi numeroista summaa, puheenjohtaja jyrähtää.

Bingon näivettymisen jälkeen uusia ansaintamuotoja on kehitettävä. Esimerkiksi seuran kokonaan omistamalta markkinointiyhtiöltä Blue Idea Oy:ltä odotetaan ensi vuonna jo lähes 200 000 euroa

Vuoden 2016 taloudellinen tulos ei ole vielä selvillä.

– Se julkaistaan alkuvuodesta, toimitusjohtaja Jaatinen kertoo.

Pelaajabudjetti ylittyi ennakoidusta 50 000 euroa.

– Me taistelimme vielä elokuussa mestaruudesta, ja joukkueeseen hankittiin uusia pelaajia. Toki materiaali oli liian laaja jo kauden alusta alkaen ja epäonnistuimme etenkin ulkomaalaispelaajien rekrytoinnissa, Niva arvioi.

Niva jatkaa seuran johdossa luottavaisena.

– Tämä voi poikia hyvää. Nuoret kotimaiset ja paikalliset pelaajat lisäävät yleisön ja yhteistyökumppaneiden kiinnostusta. Nuoria pelaajia voimme mahdollisesti tulevaisuudessa myydä kansainvälisille kentille.

Markku Saukko
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 880 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi