Uutiset

Miehet

perjantai, 11 elokuu 2023 21:28

Tomas Varhi ei viihdy parrasvalloissa, mutta rakastaa maalintekoa

Arvostele tätä artikkelia
(10 ääntä)

RoPS:n maalikuningas tällä kaudella on ollut Pirkanmaalta Rovaniemelle päätynyt Tomas Varhi. Vapaa-ajalla nuori mies on rauhallinen tarkkailija, kentällä hän etsii koko ajan paikkaa, josta rynnätä maalintekoon.

Tomas Varhi on syntyjään Nokialta, perheestä, jossa on aina liikuttu paljon. Jalkapallosta tuli lopulta perheen kaikille kolmelle pojalle tärkeä laji ja isoveli pelaa edelleen kolmosdivaria Nokian Palloseurassa. Ennen RoPSia Varhi itse edusti Tampereen Ilveksen Miesten Kakkosessa pelaavaa joukkuetta ja oli välillä työaikataulujen vuoksi lainalla myös NoPSissa samassa joukkueessa veljen kanssa.

Rovaniemelle Varhi ei kuitenkaan ensisijaisesti päätynyt jalkapallon perässä, vaan ratkaisevassa asemassa olivat vielä futistakin tärkeämmät asiat.

- Tyttöystävä tuli tänne opiskelemaan Lapin yliopistoon vuosi sitten ja kun mikään ei varsinaisesti sitonut minua Pirkanmaalle, niin tulin tammikuussa perässä. Tiesin, että täällä on samalla sarjatasolla pelaava joukkue, niin ajattelin että ehkä minäkin löydän täältä oman paikkani. 

Varhi otti yhteyttä seuran uuteen päävalmentajaan Ville Ulaseen ja asiat järjestyivät nopeasti.

- Ollaan viihdytty Rovaniemellä mainiosti. Täällä tuli nopeasti kotoisa olo ja joukkueeseen pääsin helposti sisään.

Asiat loksahtelivat vielä entistä paremmin kohdilleen, kun Varhi itsekin sai kesällä tiedon opiskelupaikan saavuttamisesta Lapin ammattikorkeakoulussa. Tradenomiopinnot käynnistyvät pian.

- On hyvä, että elämässä on muutakin sisältöä kuin vain jalkapallo. Täällä on hyvät mahdollisuudet yhdistää opiskelua ja harjoittelua akatemiatoiminnan puitteissa, joka ylettyy korkeakouluun asti.  

Peliaikaa, vastuuta ja kehitysaskeleita

Myös pelaajana kehittymisen näkökulmasta maisemanvaihdos on tehnyt Varhille hänen omien sanojensa mukaan hyvää.

- Uusi valmentaja, joukkue ja ympäristö on haastanut hyvällä tavalla ja tuonut uutta näkökulmaa tekemiseen. Oma tavoite tälle kaudelle oli pelata paremmin kuin viime kaudella ja se on toteutunut. Olen kehittynyt täällä monipuolisemmaksi pelaajaksi.

Varhi on 22-vuotiaana vielä nuori pelaaja ja hänet itsensäkin hieman yllätti, että uudessa joukkueessaan hän on pelaajiston kolmanneksi vanhin ja monessa mielessä jo kokenut pelaaja.

- Varmasti joukkueen nuoruus on johtanut siihen, että olen saanut paljon vastuuta ja päässyt pelaamaan omilla vahvuuksilla. Joukkueen kokemattomuus varmaan välillä näkyy niin hyvässä kuin pahassa, mutta joukkue on todella motivoitunut ja meillä on hyvähenkinen kilpailullisuus koko ajan läsnä. Se kuuluisa pilke silmäkulmassa.

Pelaajana Varhi kuvaa itseään ”aika puhtaaksi hyökkääjäksi”. Linjan taakse juokseminen ja maalinteko ovat aina olleet hänelle pelin paras juttu. Nykyistä valmentajaa Varhi kiittelee juuri siitä, että pelaajat saavat käyttää omia vahvuuksiaan.

- Ville on valmentajana hyvin intohimoinen ja sillä on aina visio, mitä joukkueelta halutaan ja se helpottaa meidän tekemistä. Kaikki tietävät roolinsa ja mitä ollaan hakemassa. Hän tulee myös erinomaisesti toimeen kaikkien pelaajien kanssa, Varhi kehuu valmentajaansa ilman eri kehotusta.

Ilon kautta ja ilman paineita

Jalkapallon pelaaminen on Varhille ennen kaikkea nautinto.

- Sellaista fiilistä ja hyvää mieltä, mikä kentällä tulee, ei saa muualta. Kentällä unohtuu kaikki muu. Kaikki yhteisöllisyys jalkapallon ympärillä on minulle myös hyvin tärkeää.

Kauden tähän mennessä kahdeksalla maalilla Varhi on pystynyt vastaamaan paitsi omiin ja valmennuksen myös kannattajien toiveisiin tehokkuudesta. Paineita maalihanojen auki pysymisestä hän ei kuitenkaan pahemmin ota.

- Haluan tehdä maaleja ja auttaa sillä tavalla joukkuetta. Toistaiseksi tällä kaudella asiat ovat sujuneet hyvin, niin en ole paljoa paineita miettinyt. Varmasti olen myös mentaalipuolella vähän kasvanut ja oppinut käsittelemään erilaisia tilanteita. Tulos tulee pitkäjänteisen tekemisen kautta, vaikkei joka pelissä tavoitteissa onnistuisikaan.

Tulevaisuuteen niin jalkapallon kuin muidenkin asioiden suhteen rauhallinen ja jalat maassa oleva Varhi suhtautuu hyvin avoimin mielin.

- Nyt on sellainen fiilis, että katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olen valmis tekemään töitä urheilun suhteen ja katsotaan mihin se johtaa. Opiskelupaikka tuo tasapainoa arkeen ja on hyvä, että on muutakin mihin keskittyä. Ei tarvitse kantaa huolta siitä, että mitäs sitten, jos ei jalkapallo jostain syystä jatkuisikaan.

Luettu 1333 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi