sunnuntai, 13 syyskuu 2020 19:51

RFA nujersi siipirikkoisen Kemin tyylipuhtaasti 4-0

Jarkko Luiro ja Tuomas Leppäkangas juhlivat Luiron tekemää 2-0 maalia Jarkko Luiro ja Tuomas Leppäkangas juhlivat Luiron tekemää 2-0 maalia

Rovaniemen Palloseuran farmijoukkue RFA voitti heppoisen Kemin jalkapallon lippulaivan Kemi City FC:n kotikentällään selkein 4-0 lukemin.

Kemi oli joutunut lähtemään vieraspeliin Rovaniemelle melko vaikeista olosuhteista. Ottelupöytäkirjaan oltiinkin kirjattu peräti kolme maalivahtia, joista Kemin uusin hankinta OLS:n ja AC Oulu/2:n maalilla menneellä kaudella pelannut Valtteri Tikkanen oli laitettu raastamaan kenttäpelaajan rooliin. Vaihtopenkiltä löytyi kolmannen maalivahdin lisäksi ainoastaan Kemin valmentaja Jari Åhman.

-Tiedettiin, että Kemin ryhmä tulee olemaan melko ohkainen, vaikka avaukseen he saivatkin muutamaa pelaajaa vaille saman miehistön, joilla he olivat viime viikkoina voittaneet OLS:n ja Herculesin, RFA:n valmentaja Aleksi Tanner totesi pelin tiimellyksen tauottua.

RFA taas pääsi otteluun vahvalla ryhmällä, kun edustusjoukkueen ringistä oli mukana laskutavasta riippuen 6-8 pelaajaa. Hieman harmaita hiuksia RFA -valmennukselle aiheutti varsinaisten keskikenttien puute, kun Vertti Hänninen sekä Riku-Veli Niska parantelivat vielä loukkaantumisiaan ja Karam Hadhoud siirtyi reilu viikko sitten FC Jazziin loppukaudeksi. Keskikentälle aseteltiinkin loppujen lopuksi Kirill Bullat sekä edustusjoukkueesta 60 minuutin sopimuksella mukaan tullut Tuomas Kaukua.

Ottelun ensitahdit mentiin melko vahvassa kotijoukkueen komennossa eikä Kemi löytänyt keinoja päästä kontrolloidusti kentällä eteenpäin. Toisaalta myös RFA:n peli meni ajoittain liian hitaaksi pallon liikutteluksi eikä Kemin tiiviisti alas vedettyä puolustusta meinattu päästä murtamaan todellisille maalipaikoille.

Noin kahdentoista minuutin pelin jälkeen vahva Tuomas Kaukuan ja Sampo Alan prässi tuotti tulosti, ja Jarkko Luiro pääsi karkaamaan läpiajoon. Kemin maalivahti Vilho Tuokkola torjui kuitenkin Luiron kudin, ja jatkotilanteen Kemin puolustajat Aleksi Räihän johdolla peittivät uhrautuvasti syöksyen.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen RFA:n Otto Kemppainen loukkasi hieman nivustaan, ja tilalle vaihdettiin Severi Salmirinne. Vain hetki tästä ja peliään jatkuvasti jakson edetessä parantanut kotijoukkue loi painetta vasemmalta laidalta. Pallon menetyksen jälkeen Luiro jatkoi Veka Pyynyn kanssa aktiivisen prässin, jossa Luiro pääsi palloon rangaistusalueen sisällä. Kemi puolustus joutui rikkomaan ja ottelun erotuomari Mikael Kotka vei pallon pilkulle. Luigi painoi pallon varmasti verkkoon ja RFA siirtyi 1-0 johtoon.

Peli-ilmeen parannuttua myös tilanteita alkoi tulla enenevässä määrin, ja muutamaa minuuttia myöhemmin hienosti rakennettu tilanne johti Salmirinteen vahvaan nousuun oikealta laidalta. Tarkka aikainen keskitys puolustuslinjan ja maalivahdin väliin, josta Luiro iski illan toisen ja taukolukemiksi ansaitun 2-0 johdon.

Toiselle jaksolle RFA tuli pirteästi sisään mutta huolimattomasti puolustettu vastahyökkäys avasi Kemin hyökkääjä Sasa Jovovicille mahdollisuuden kaventaa peliä, kun erotuomari Kotka päätti tasoittaa pilkut Jovovicin heppoisesta kontaktista Samuel Olabisin kanssa. Mikko Rantala aavisti kuitenkin Sasan yrityksen oikein ja nappasi pallon vasemmasta alakulmasta.

Muutamaa minuuttia myöhemmin RFA rakensi nopeaan tahtiin kaksi maalia, kun ensin hienon rakentelun päätteeksi puoliajalta kentälle tullut, pitkästä loukkaantumisesta toipunut liigamies Tommi Jäntti toimitti pallon tarkasti taka-alueelle nousseelle Veka Pyynylle. Pyyny puski pallon varmasti maaliin. Vain hetkeä myöhemmin RFA rakensi jälleen pitkän hallintajakson jälkeen vasemmalle vaihdetun Salmirinteen hyvään nousuun. Salmirinne pelasi tiukan pallon etualueelle, josta Luiro ohjasi kemiläispuolustuksen avustuksella ottelun loppulukemiksi jääneen 4-0 maalin.

-Meidän ekan jakson pelaaminen parani koko ajan ja toinenkin puoliaika aloitettiin pirteästi. Miksun tärkeä torjunta pilkussa sekä sen jälkeen nopeasti tehdyt kaksi maalia katkaisivat kyllä kemiläisten selkärangan tänään. Vika puolituntinen meni sitten vähän turhankin pelailuksi ja kävelyksi, kun samanlaisella nousujohteisella tekemisellä oltaisiin oikeasti voitu tehdä melko monta lisääkin. Peli on kuitenkin paras paikka oppia, joten hyvästä tuloksesta huolimatta haluaisin nähdä, että jätkät jättää kaiken kentälle loppuun asti. Toisaalta tietysti on inhimillistä, että jalkaa otetaan kaasulta, kun ottelu on ratkennut, Tanner totesi hieman mietteliäänä.

RFA nappasi kuitenkin tärkeät kolme pistettä ja nousi ainoastaan kolmen pisteen päähän sarjaa johtavasta Kufusta. Viikon päästä sunnuntaina kotipelit jatkuvat, kun Keskuskentälle marssii sarjassa RFA:n kanssa tasapisteissä majaileva JS Hercules.