Uutisarkisto

Kaikki uutiset

keskiviikko, 15 maaliskuu 2023 17:45

Opiskelupaikan ja jalkapallon perässä Lappiin – Petra Heinisen kohdalla palaset loksahtivat paikoilleen Rovaniemellä

Arvostele tätä artikkelia
(1 ääni)

Petra Heininen, 22 opiskelee toista vuotta liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulussa. Mahdollisuus jatkaa peliuraa oli ehdoton edellytys opiskelupaikkapohdinnoissa.

Espoosta kotoisin oleva Petra Heininen halusi lukion jälkeen hakeutua liikunta-alan opintoihin. Kun opiskelupaikkaa liikunnanopettajan opintoihin Jyväskylässä ei tullut, oli toisena vaihtoehtona liikunnanohjaajan opinnot joko Lahden lähellä Vierumäellä tai Rovaniemellä.

- Vierumäki olisi ollut lähempänä silloista kotia, mutta Rovaniemellä houkutti mahdollisuus pelata jalkapalloa hyvällä tasolla sekä se, että tämä on hyvän kokoinen kaupunki, jossa on elämää.

Heininen on viihtynyt erinomaisesti sekä koulussa, uudessa kotikaupungissa että Rovaniemen Palloseuran naisten edustusjoukkueessa.

- Pelaamiseen ja harjoitteluun liittyvät puitteet ovat kunnossa ja sain todella nopeasti kavereita sekä opiskelun että jalkapallon kautta, Heininen kertoo.

Kaupungin kompakti koko on Heinisen mielestä yksi Rovaniemen eduiksi laskettavista asioista.

- Täällä kaikki on lähellä – sekä paikat että ihmiset. Kuljen käytännössä joka paikkaan pyörällä ja siirtyminen kodin, koulun ja harjoituspaikkojen välillä on helppoa ja nopeaa. Espoossa koulu- ja joukkuekaverit asuivat eri puolella kaupunkia tai muissa lähikaupungeissa, joten yhteinen vapaa-ajanvietto vaati aina enemmän järjestelyjä kuin täällä.

Vaikka kaupungin sisällä etäisyydet ovat lyhyet, koko Pohjois-Suomen mittakaavassa matkat sen sijaan ovat pitkiä. Tämä näkyy myös jalkapallojoukkueen arjessa.  

- Pelimatkat ovat pidempiä ja harjoitusotteluita on nyt talvella todella paljon vähemmän, koska sopivia vastustajia ei yksinkertaisesti ole lähistöllä samalla tavalla kuin pääkaupunkiseudulla, Heininen kertoo huomaamistaan eroista.


Urheilu tasapainottaa opiskeluarkea

Korkeakouluopiskelu ja ammattimainen harjoittelu ovat vaativa yhdistelmä, mutta Heinisen kohdalla kaikki on sujunut lähes ongelmitta. Taustalla on paitsi uuden kotikaupungin mahdollistama sujuva arki myös opintojen joustavuus.

- Opiskelu on monimuotoista ja joustavaa. Osassa opintojaksoja on enemmän läsnäoloa ja osa suoritetaan etänä ja oman aikataulun mukaisesti. Päivät saa rakennettua siten, että aikaa jää hyvin myös harjoitteluun ja palautumiseen.

Hankalimmat hetket Heinisen opinnoissa ovat tähän mennessä osuneet edellisen kauden päättymistä seuranneeseen joukkueen harjoitustaukoon.  

- Syksyllä tauon aikana tuntui, että mikään ei suju, kun arjessa ei ollut futista.  Kun joukkueharjoitukset rytmittävät arkea, myös opinnot luistavat minulla paljon paremmin.

Tulevaisuudessa Heininen haaveilee yhä liikunnanopettajan ammatista. Rovaniemellä suoritettava tutkinto antaa hyvät lähtökohdat myös jatko-opintoihin.  

- Pystyn sisällyttämään liikunnanohjaajan opintoihini myös 25 opintopistettä kasvatustieteiden opintoja Lapin yliopistossa. Opintojen päätteeksi saan siis liikunnanohjaajan pätevyyden ja voin tulevaisuudessa hakea Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan maisteriohjelmaan.

Tällä hetkellä Heinisen keskittyminen on kuitenkin meneillään olevissa opinnoissa ja puolentoista kuukauden päästä alkavassa pelikaudessa. Edessä on toinen kausi RoPS:n naisten edustusjoukkueessa topparin ja laitapakin paikalla.

- Henkilökohtaisesti toivon, että ensi kaudella saan paljon peliaikaa ja vastuuta kentällä. Haluan auttaa joukkuetta saavuttamaan tavoitteemme kärkipään sijoituksesta Naisten Kakkosen lohkossamme.

Omalla peliurallaan Heininen tavoittelee ainakin yhtä askelta ylemmäs sarjatasolla mitattuna.

- Olen pelannut yhden kauden Ykkösessä ja vähintäänkin sinne haluan päästä vielä takaisin. Ja miksei vielä siitä eteenpäin, jos pystyn edelleen kehittymään pelaajana.

Ainakin tällä hetkellä Heininen viihtyy uudessa kotikaupungissaan sen verran hyvin, että jalkapallon pelaaminen seuraavalla sarjatasolla juuri Rovaniemellä voisi olla hyvinkin mieluisa vaihtoehto. Myös laajemmasta perspektiivistä katsottuna hän näkee tärkeäksi, että nykyinen seurajoukkue tavoittelee tosissaan urheilullista menestystä.

- Ylipäätään koko suomalaisen naisjalkapalloilun näkökulmasta olisi tärkeää, että ylimmille sarjatasoille saataisiin lisää joukkueita myös pohjoisesta.

Kevään yhteishaku korkeakoulujen ensi syksynä alkaviin opintoihin on 15.–30. maaliskuuta.  Lapin ammattikorkeakoulussa haun piiriin kuuluu 18 amk-tutkintovaihtoehtoa ja lisäksi ylempään amk-tutkintoon johtavia koulutusohjelmia. Lapin yliopistossa kevään yhteishaussa voi hakea kasvatustieteen, oikeustieteen, yhteiskuntatieteen ja taiteen opintoihin.

 

Luettu 1165 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi