Uutisarkisto

Kaikki uutiset

lauantai, 25 maaliskuu 2023 09:44

RoPS:n strategiatyöllä halutaan vaikuttaa ruohonjuuritason toimintaan

Arvostele tätä artikkelia
(4 ääntä)

Petteri Seppälä vetää työryhmää, jonka tehtävänä on valmistella Rovaniemen Palloseuralle uusi strategia, joka aidosti ohjaa seuran päivittäistä toimintaa. Työ tulee tehdyksi, kun jalkapallo- ja seurarakkauteen yhdistetään sopiva määrä sotilaallista jämäkkyyttä.

RoPS:n uutta alkua tukemaan perustettiin alkuvuodesta useita työryhmiä, joihin saatiin mukaan laaja joukko eri alojen osaajia. Petteri Seppälä kutsuttiin mukaan strategiatyöryhmään ja hän päätyi pian myös ryhmän veturiksi. Työryhmän tavoitteena on valmistella strategia, jossa määritellään seuran arvot, sen merkitys yhteisölle, tahtotila, lyhyemmän ja pidemmän aikavälin tavoitteet sekä keinovalikoima, jolla asetettuihin tavoitteisiin päästään.

- Tahtotilan ja tavoitteiden pitää olla niitä, mitä seurayhteisö oikeasti haluaa ja niiden tulee olla realistisesti saavutettavissa, Seppälä toteaa.

Jotta erilaiset näkemykset tulevat mahdollisimman laajalti huomioiduksi, strategiatyöryhmä perkasi sidosryhmille järjestetyn kyselyn vastaukset huolella läpi.

- Seuraava vaihe on käsitellä kyselyn tuloksia seuran kevätkokouksessa 27. maaliskuuta ja siellä seuran jäsenillä on edelleen mahdollista antaa palautetta ja eväitä työn jatkamiseen.

Yhdessä tekeminen motivoi ja tuo tuloksia

Seppälän jalkapallorakkaus sai alkunsa 1970-luvun lopulla Rovaniemen Reippaan nappulaliigassa. Pienenä poikana syttynyt kipinä ei ole hiipunut missään vaiheessa, vaikka elämä vei uusiin haasteisiin eri paikkakunnille ja uusiin maihin.

Pelaajaurallaan RoPS:ssa Seppälä saavutti A-nuorten suomenmestaruuden ja pelasi myös kaksi kautta Veikkausliigaa edeltänyttä miesten SM-sarjaa.

- Olin motivoinut kehittämään itseäni jalkapallossa, mutta hakeutuessani lentäjäkoulutukseen oli selvää, että vaativaa opiskelua ja ammattia ei voi yhdistää täysipainoiseen harjoitteluun. Myöhemmin työelämä vei myös pois Rovaniemeltä, mutta vahva tunneside rovaniemeläiseen jalkapalloon on kestänyt läpi elämän, Seppälä kertoo. 

Missä tahansa Seppälä on myöhemmin asunutkaan, on hän jollain tapaa vaikuttanut myös jalkapallossa. 2000-luvun alussa hän suoritti myös UEFA B-tason valmentajakoulutuksen.

Seppälä jäi virallisesti eläkkeelle sotilasuraltaan syksyllä 2022. Viimeisenä palveluspaikkana oli Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystö, jossa hän työskenteli puolustusasiamiehen tehtävässä. Nykyisessä maailmantilanteessa on kuitenkin kysyntää miehelle, jolla on kokemusta kansainvälisen yhteistyön johtamisesta, joten työura on jatkunut määräaikaisessa asiantuntijatehtävässä ilmavoimien esikunnassa Jyväskylässä.

Tutun seuran hankala tilanne oli Seppälällä tiedossa. Kun RoPS:n uutta alkua käynnistelevät henkilöt ottivat yhteyttä, ei asiaa tarvinnut pitkään pohtia.

- Arvostan uuden toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan rohkeutta tarttua haasteeseen ja ilman muuta halusin olla heitä tukemassa. Mielestäni on erittäin hyvä, että mukana on uusia, erilaisilla taustoilla ja monipuolisella osaamisella varustettuja ihmisiä, joista jokaisella on myös se sininen sydän ja aito halu auttaa.

Haasteiden ylittämisessä Seppälä uskoo aina vahvasti yhteishengen ja -työn voimaan.

- Isojakin asioita voidaan saavuttaa, kun toimitaan joukkueena – ei vain kentällä, vaan myös taustalla. Strategiatyöhönkin sopii mainiosti sanonta ”jos haluat edetä nopeasti, mene yksin, jos haluat mennä pitkälle, mene porukassa”.

Strategia ei saa olla pelkkä paperi

Strategiatyöryhmän vetäjän roolissa Seppälä on korostanut avointa keskustelua, eri näkökulmien huomioimista ja avarakatseisesta suhtautumista uusiin avauksiin. Yhtä tärkeänä hän pitää sitä, että työ on organisoitua, etenee koko ajan ja lopputuloksella on merkitystä seuran arkitodellisuuteen.

- Strategian pitää olla enemmän kuin toiminnan kuvaus. Yleismaailmallisia periaatteita on helppo listata, mutta haluamme tehdä nimenomaan Rovaniemen Palloseuran strategian, jonka voivat allekirjoittaa kaikki toiminnanjohtajasta vapaaehtoistyöntekijöihin, pelaajiin ja muihin yhteisön jäseniin. 

Työryhmä on asettanut tavoiteaikataulun, jonka mukaan uusi strategia on julkaisukelpoinen kesään mennessä. Tämän jälkeen on Seppälän mukaan pidettävä huolta siitä, että strategia oikeasti ohjaa ja tukee seuran toimintaa.

- Kevään aikana saadaan selville millaisen RoPS:n yhteisömme jäsenet haluavat. Tämän jälkeen tarvitaan paljon vuorovaikutusta eri toimijoiden kanssa, jotta varmistetaan yhteisen tahtotilan toteutuminen käytännössä niin harraste- ja kilpailutoiminnassa, yhteistyökumppanuuksissa kuin kaikilla muillakin seuratyön osa-alueilla.

Valmiiksi saatu strategia ei Seppälän mukaan myöskään tarkoita sitä, että siihen jumiudutaan ennalta määritellyksi ajanjaksoksi.

- Strategia tehdään aina niissä olosuhteissa, mitkä sillä hetkellä ovat vallitsevia. Jos ja kun seuran tilannekuva muuttuu, on tärkeää tarkastella asioita uudestaan ja päivittää ainakin tavoitteita ja keinoja, joilla niitä saavutetaan.

 

RoPS:n kevätkokous seuran jäsenille järjestetään maanantaina 27.3.2023 klo 19 alkaen Santasport Lapin Urheiluopistolla Tiera-auditoriossa.

Kevätkokouksen jälkeen noin klo 20 alkaen RoPS:n työryhmät kertovat tammikuussa aloitetun kehitystyön vaiheesta. Työryhmien tilannekatsaus on avoin tilaisuus.

Luettu 1460 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi