Uutisarkisto

Kaikki uutiset

tiistai, 11 huhtikuu 2023 07:53

RoPS kiinnittää aktiivisesti huomiota harrastamisen hintaan – matkustamisella merkittävä rooli juniorijoukkueiden kustannuksiin

Arvostele tätä artikkelia
(2 ääntä)

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu paljon lasten harrastamisen kasvaneista kustannuksista. Rovaniemen Palloseurassa harrastusmaksuissa ei ole tapahtunut voimakasta äkillistä kasvua. Pohjoinen sijainti on pysyvä tekijä, joka vaikuttaa kilpailutoiminnan kustannuksiin jo nuorilla harrastajilla.

RoPS:n järjestämässä junioritoiminnassa on tärkeää tehdä erottelu nappulatoiminnan ja ikäkausijoukkuetoiminnan välillä, kertoo seuran urheilutoimenjohtaja Jari Ilola.

- Kesä- ja talvinappularyhmät ovat helppo tapa aloittaa jalkapalloharrastus ja kustannus on edullisimmillaan 79€ kausi sisältäen myös varustepaketin. Ikäkausijoukkueiden toiminta on tavoitteellisempaa, harjoituksia on useita kertoja viikossa ja joukkueet osallistuvat Palloliiton alaiseen kilpailutoimintaan.  

Ikäkausijoukkueissa maksuja on kahdenlaisia. RoPS:ssa käytetään termiä lisenssimaksu, jonka suuruus vaihtelee iän mukaan. Nuorimmilla joukkueilla maksut ovat alhaisimmat, hieman alle 400 €/vuosi/pelaaja ja maksu nousee mitä vanhemmaksi tullaan, tällä hetkellä B-junioreissa hieman yli 800€ vuodessa.

- Lisenssimaksu sisältää muun muassa valmennuksen, Palloliiton pelipassin, vakuutuksen, sarjamaksut, otteluiden kenttävuokrat, joukkueiden valmentajien ja toimihenkilöiden koulutusta sekä junioripäällikön tuen. Ikäkausijoukkueissa ohjattuja harjoituksia on ympäri vuoden useita kertoja viikossa, joten hinta per harrastuskerta asettuu aika maltilliseksi moneen muuhun ohjattuun harrastustoimintaan vertailtaessa, Ilola muistuttaa.

Seuralle maksettavan maksun lisäksi jokaisella joukkueella on oma toimintabudjetti, josta kustannetaan matkat, ruokailut, varusteita sekä mahdolliset muut joukkueen toiminnasta koituvat kustannukset.

Bussimatkoista koituu kuluja pohjoisen joukkueille

Palloliiton kilpailutoiminta jakautuu neljälle alueelle, Etelä, Länsi, Itä ja Pohjoinen. Pohjoinen alue on maantieteellisesti laaja, karkeasti Kolarista Kajaaniin. Eniten joukkueita on Oulun seudulla, joten kilometrejä kertyy yhden kesän aikana reilusti.  

- Vaikka matkoista koituu kustannuksia, ovat pelireissut monelle lapselle myös koko harrastuksen huippujuttu. Jos lapsilta kysytään, mitä pidemmälle mennään, sen parempi. Reissuilla syntyvää yhteisöllisyyttä ei voi korvata millään. Usein joukkueet hitsautuvat yhteen juuri näiden kokemusten kautta, Ilola kertoo joukkueilta saamansa palautteen perusteella.

Myös RoPS:n junioripäällikkö Antti Okkonen myöntää, että vaikka jalkapallon aloittamisen ei tarvitse olla kallista, kustannukset nousevat, mitä korkeammalle tasolle joukkue tai yksittäinen pelaaja etenee.

- Kilpailutoiminnasta tulee kuluja. Haluamme kuitenkin tarjota omille pelaajillemme myös mahdollisuuden tavoitella omia unelmiaan aina ammattilaisuuteen asti. Kaikkien ei tarvitse pyrkiä sinne asti, mutta olemme seura, jossa myös tämän pitää olla mahdollista.

RoPS haluaa jatkossakin tarjota edullisia matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia

RoPS:ssa on jo pitkään kiinnitetty huomiota siihen, että jalkapalloharrastus olisi mahdollisimman monen lapsen ulottuvilla. Konkreettisina keinoina ovat olleet nimenomaan matalan kynnyksen ja edullisen nappulatoiminnan tarjoaminen, seurayhteistyöverkoston rakentaminen, Respect-rahasto ja Harrastamisen Suomen malliin osallistuminen.

RoPS:n seurayhteistyöverkostoon kuuluu lappilaisia jalkapalloseuroja myös Lapin pienemmiltä paikkakunnilta. Okkosen työnkuvaan kuuluu oman seuran junioripäällikön tehtävien lisäksi seurayhteistyön ja seurojen valmennusosaamisen kehittäminen.

- Yhdessä järjestämme myös Revontuli Cup -turnauksia ympäri vuoden eri paikkakunnilla, talvella futsalin merkeissä. Nämä ovat tärkeitä tapahtumia erityisesti niille joukkueille, jotka eivät esimerkiksi pelaajamäärän vähäisyyden osallistu Palloliiton sarjoihin. Kustannukset pysyvät myös maltillisempana, kun turnauksia ei ole liikaa ja matkat pelipaikkakunnille ovat lyhyemmät. Saman yhteistyön puitteissa järjestetään myös LappiUnited leirejä, jotka ovat kaikille yhteistyöseuroille avoimia 2-3 päiväisiä pelaajakehitystapahtumia.

Rovaniemen Palloseurassa on käytössä myös Respect-rahasto, joka on tarkoitettu vähävaraisten lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseen. Rahaston yksi tärkeimmistä tehtävistä on estää lasten syrjäytymistä sekä mahdollistaa aktiivinen liikkuminen ja sosiaalisten taitojen oppiminen seuraympäristössä. Rahastoon voivat lahjoittaa niin yksityiset henkilöt kuin yritykset ja tuki kohdistetaan ensisijaisesti harrastusta aloittelevien lasten hyväksi.

- Tällä hetkellä voi hakea tukea kesän 2023 Kesänappuloihin. Alltime Oy:n kanssa tehty yhteistyösopimus kohdistuu juuri Respect-rahaston kautta tuettavaan nappulatoimintaan sillä ajatuksella, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus kokea jalkapallon tuottamaa iloa ja riemua, kertoo seuran toiminnanjohtaja Jari Näsman.

Uusimpia tapoja tarjota jalkapallon harrastusmahdollisuuksia ilman kustannuksia on Harrastamisen Suomen malli. RoPS monien muiden rovaniemeläisten urheiluseurojen tavoin järjestää eri puolella Rovaniemeä harrastekerhoja koulupäivän yhteydessä. Osallistujamäärät kerhoissa ovat olleet hyvällä tasolla ja toiminta nähdään laajalti hyvänä lisänä lasten harrastustarjontaan myös Rovaniemellä.

- Rovaniemen Palloseurana haluamme olla mukana kantamassa vastuuta sekä lasten liikkumisen lisäämisestä yleisellä tasolla, että tukea niitä yksilöitä, joiden tähtäin on huippu-urheilussa. Nämä tehtävät eivät onneksi sulje toisiaan pois millään tavalla, Näsman tiivistää.

Hae tukea RoPSin Kesänappulat 2023 -harrastukseen Respect-rahastosta 30.4.2023 mennessä. Toimita vapaamuotoinen hakemus sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoa ja Respect-rahaston säännöt


Aiheesta julkaistu myös mielipidekirjoitus Lapin Kansassa 11.4.2023.

Luettu 968 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi