Uutisarkisto

Kaikki uutiset

perjantai, 26 touko 2023 10:49

Oppia ikä kaikki

Arvostele tätä artikkelia
(19 ääntä)

Seuran puheenjohtajan tilannekatsaus ajankohtaisiin kysymyksiin.

RoPS on velkaa Rovaniemen kaupungille suuren summan. Seuran taloutta on johdettu ja valvottu erittäin huonosti. Pitkän aikaa. Olen ollut johtokunnan jäsen myös itse.

Aloitettuani puheenjohtajana marraskuun lopussa seuran erääntyneet velvoitteet olivat 572.000 euroa. Kerroimme, että seuran tavoite on maksaa velat. Onnistuaksemme tarvitsemme aikaa tilanteen rauhoittamiseen ja paljon työtä uuteen alkuun. Lisäksi pitkämielisyyttä velkojilta ja sitä on todellakin ollut.

Kannattajien ja yritysten tuki auttoi meidät synkimmän kuopan yli syksyllä ja sydäntalvella. Olemme maksaneet 80 % verottajan ja eläkevakuutusyhtiön veloista ja sopineet maksuohjelman loppusummalle. Rovaniemeläisten yritysten kanssa kävimme velkojaneuvottelun. Yhden tapaamisen aikana sovimme aikataulun velkojen maksamiselle. Lähipiirin (johtokunnan jäsenten) seuralle myöntämät lainat maksetaan järjestyksessä viimeisenä ja korottomana.

Suurin RoPSin velkoja on Rovaniemen kaupunki. Sovimme neuvottelujen käynnistämisestä kaupungin ylimmän johdon kanssa 22.12.2022. Velkapääomaan liittyy näkemysero osapuolten välillä. Seura on tehnyt aiemmin kaksi kertaa kaupunginhallitukselle oikaisuvaatimuksen Keskuskentän katsomorakennuksen RoPS-tilojen (osa katsomorakennuksesta, n. 200 m2) vuokrasta. Ensimmäisen niistä jo vuonna 2017. Kaupunginhallitus on hylännyt vaatimukset. Esitetyt vaatimukset perusteluineen eivät ole olleet julkisia.  

Sovimme, että neuvottelujen aikana tarkastelemme näkemyseron perusteet. Mikäli virhe vuokran määrittelyssä todetaan molempien osapuolten toimesta, se oikaistaan. Kun velkapääoman suuruus on selvitetty, neuvotellaan maksuajasta. Sovimme, että pidämme kaiken muun osapuolten välisen toiminnan erillään velkaneuvottelusta. Samaan aikaan RoPS käy neuvotteluja muiden velkojien kanssa ja pitää Rovaniemen kaupungin ajan tasalla muista velkaneuvotteluista ja tilanteestaan.

Neuvottelut ja ratkaisun valmistelu etenivät hyvin helmikuun loppupuolelle saakka. Pidimme kaikkia velkojaosapuolia ajan tasalla.  Seuraava tapaaminen oli sovittuna, kun saimme 13.2.2023 tiedon käräjäoikeudesta: Rovaniemen kaupunki on jättänyt haasteen saatavistaan seuralta. Neuvottelut saivat uuden luonteen.

Rovaniemen kaupunginhallitus keskeytti haasteprosessin. Ratkaisun hakemiseen on aikaa kesäkuun loppuun saakka. Sain kutsun neuvotteluun tiistaiksi. Neuvottelu oli sanelutilaisuus, jossa kerrottiin, mikä on virkamiesten maksusopimusesitys: Velkapääoma on alkuperäinen vuokravelka viivästyskorkoineen (294.763,82 e pääomaa ja 50.702,77 euroa viivästyskorkoja). Viivästyskorosta noin 90 % koostuu näkemyseron sisältävästä velkapääomasta. Maksuaikaa on vuoteen 2030 saakka.

Kysyin, oletteko käsitelleet velkapääomaan liittyvän näkemyseron perustelumme. Vastaus oli, että asiaa on selvitelty, mutta kyseessä on kaupungin sisäinen asia. Seurojen tasapuolisuuden nimissä velkapääomaa ei muuteta. Esitys etenee nyt hyvinvointilautakuntaan ja elinvoimalautakuntaan. Jos lautakunnat hyväksyvät esityksen, siirtyy päätös kaupungin osalta hallituksen käsittelyyn 12.6.2023.

Prosessin aikana vuodesta 2017 alkaen kaupungin päätöksissä toistuu sama perustelu. Eri tahoja on kohdeltava tasapuolisesti, eikä vuokrasta ole syytä antaa alennusta. RoPS ei ole pyytänyt alennusta. Kaikkia toimijoita on kohdeltava tasapuolisesti. Toivomme näkemyseroon liittyvien faktojen avointa ja objektiivista käsittelyä. Vaikka asia on ”kaupungin (=kaupunkikonsernin) sisäinen asia”, on sillä erittäin suuri vaikutus RoPSin velkaan.

Olen toiminut yli kolmekymmentä vuotta liike-elämässä. Tämä neuvottelu oli aiempiin verrattuna erilainen. Oppia ikä kaikki.

Ylimääräinen vuosikokous jäsenille kesäkuussa

RoPS:n johtokunta on aloittanut kaupungin sopimusesityksen käsittelyn. Kutsumme seuran jäsenet ylimääräiseen vuosikokoukseen 14.6.2023 klo 18 Santasportissa. Kokouksessa käsitellään RoPS:n vuokravelka Rovaniemen kaupungille. Johtokunta tekee esityksen, hyväksytäänkö Rovaniemen kaupungin maksusopimusesitys ja jäsenet päättävät siitä. Oma kantani on jo muodostunut.

Rovaniemen kaupunki on ollut hyvin pitkämielinen saataviensa perimisessä. RoPSin taloudellinen tilanne ei ole kaupungin syy. Mennyttä ei voi kokonaan muuttaa, mutta joitakin tehtyjä virheitä on mahdollista korjata ja jatkossa asioita voi tehdä paremmin. Toimitaan tasapuolisesti ja avoimesti kaikkia osapuolia kohtaan ja otetaan huomioon erilaisten ratkaisujen vaikutukset tulevaisuuteen.

RoPS haluaa hoitaa velvoitteensa. Haluamme, että seuroja kohdellaan tasapuolisesti. Toivoimme sitä myös Veikkausliiga-aikana ja korona-aikana, jolloin seura maksoi kolminkertaista kenttämaksua verrattuna muihin seuroihin.

RoPS:lla on tänään vanhoja erääntyneitä velvoitteita 430.000 euroa. Yhteisön tuen turvin erääntyneiden summa on pienentynyt 142.000 euroa kuuden kuukauden aikana. Uusia erääntyneitä velvoitteita ei ole syntynyt. Futiskausi on alkanut. Lapset ja nuoret liikkuvat. Edustusjoukkueet kantavat kunniakkaasti seuran logoa kohti Uutta Alkua ja pitkäjänteistä nousua takaisin. He tekevät parhaansa.

Pelit jatkuvat

Viikonloppuna pelataan taas. Miesten joukkue kohtaa Närpes Kraftin lauantaina klo 16. Naiset kohtaavat SJK:n sunnuntaina klo 11.30. Poikien B-nuoret pelaavat tärkeän ottelun pääsystä SM-sarjaan lauantaina klo 12. Kaikki ottelut pelataan Keskuskentällä. Laitetaan sinistä päälle ja mennään kannustamaan RoPSia jokaiseen peliin positiivisin mielin.

Näiden lisäksi, ei unohdeta neljäätoista ikäkausijoukkuetta ja Soveltavan jalkapallon joukkuetta, jotka pelaavat joka viikko lukuisia pelejä. Kesänappulat ovat vauhdissa. Näissä peleissä koetaan urheilun ja futiksen merkittävin asia: liikunnan ilo ja riemu, kaverit, voitot, tappiot ja jätski pelin jälkeen. Kentän reunalla heltyy kyynisinkin kriitikko.

Heinäkuun 8. päivä tapahtuu. Kapteenit kutsuvat RoPS-joukkueet ja kannattajat koolle. Toivottavasti päivä on jo kalenterissasi.

Hyvää viikonloppua! Huolehditaan yhdessä siitä, että RoPSin matka jatkuu. Vaikka välillä on mutkia ja kuoppia tiellä.

 

Rovaniemellä 26.5.2023

Poikamatti

PS. Sain viime viikolla mielenkiintoisen yhteydenoton Lontoosta. Vanha siellä asuva ystäväni pystyisi järjestämään vuoropuhelun AFC Wimbledonin edustajan kanssa. AFC Wimbledon on perinteikäs seura, joka on kokenut nousut ja laskut, ja jota yhteisö nostaa nyt takaisin ylemmille tasoille. Ensimmäinen videokeskustelu ja tutustuminen pidettiin maanantaina. Tutustumisen jälkeen sovittiin, että dialogi jatkuu. Wimbledonin tarina antaa meille inspiraatiota ja ideoita. Tärkein viesti, joka tuli maanantaina esille: yhteisössä on voimaa ja seura voi menestyä ilman mesenaattia.

Luettu 2179 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi