Uutisarkisto

Kaikki uutiset

keskiviikko, 07 helmikuu 2024 19:24

Parempaa hyvinvointia: tulevaisuus rakennetaan yhdessä

Arvostele tätä artikkelia
(14 ääntä)

Urheiluseurojen kannattaa mitata toimintansa vaikuttavuutta ympäristönsä hyvinvointiin ja kertoa siitä.

Urheiluseurojen vaikuttavuus ympäristönsä hyvinvointiin, sekä fyysiseen että psyykkiseen on suuri. Me urheiluseurat emme riittävästi mittaa toimintamme vaikuttavuutta emmekä viesti toimintamme vaikuttavuudesta. Jos keskustelua käydään vain adjektiivein, jää objektiivinen totuus hämärän peittoon. Ja meillä totisesti olisi positiivista kerrottavaa.

Rakennamme RoPS:n vastuullisuusohjelmaa johtokunnan jäsen Mika Tapion veturoiman hyvän hallinnon työryhmän toimesta. Vastuullisuusohjelmassa määritellään seuratoiminnan ympäristövastuullisuus, sosiaalinen vastuullisuus ja taloudellinen vastuullisuus.

Olemme mukana Carbon Linkin ja Palloliiton organisoimassa hiilijalanjälkilaskenta-projektissa. Projektin tuloksena saamme tietää, mikä on RoPS:n hiilijalanjälki ja mistä se muodostuu. Kun tiedämme tilanteen, voimme vaikuttaa toimintoihin hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Konkreettisia pieniä ja suuria päätöksiä ja tekoja. Olisiko meillä luovia kumppanuuksia yritysten kanssa hiilijalanjäljen kompensoimiseksi?

Sosiaalinen vastuullisuus on seuratoiminnan ydintä. Liikuttamalla luomme elämänmittaista hyvinvointia, terveysvaikutuksia ja sosiaalisia taitoja. Oppeja koko elämää varten. Paikkakunnan identiteettiä, tunnettavuutta ja vetovoimaa.

RoPS:n taloudellinen vaikuttavuus 9,1 miljoonaa euroa

UEFA SROI on UEFA:n, WHO:n ja THL:n malli, joka laskee futisseuran toiminnan terveydellisen, sosiaalisen ja taloudellisen vaikutuksen paikkakunnallaan. RoPS:n UEFA SROI laskettiin viimeksi vuonna 2021. Toiminnan terveydelliset (fyysiset ja psyykkiset) vaikutukset olivat 4,1 miljoonaa euroa, taloudelliset vaikutukset 3,6 miljoonaa euroa ja sosiaalisten hyötyjen talousvaikutus 1,4 miljoonaa euroa. Yhteensä 9,1 miljoonaa euroa. Seuraavan kerran RoPS:n Uefa SROI lasketaan loppuvuodesta 2024 ja tuloksia kuullaan keväällä 2025.

Laskimme kauden 2023 pallon perässä tapahtuneen ja tuotetun liikkumisen määrän tunneissa. RoPS:n sinivalkoista paitaa kantavia pelaajia liikkui noin 150.000 tuntia hienon lajin parissa viime vuonna. Aikamoinen määrä.

Taloudellisen vastuullisuuden tarkoituksena on huolehtia, että seuran toiminta on taloudellisesti kannattavaa, merkittävät taloudelliset suuntaviivat ja päätökset tehdään seuran jäsenten tahdon mukaisesti, ja kunkin toimintayksikön budjetit ja rahankäyttövastuut on määritelty ja niitä valvotaan asianmukaisesti.

UEFA laati vuonna 2018 kymmenen Hyvän Hallintotavan Periaatetta (Good Governance Principles), joilla pyritään vahvistamaan UEFA:n jäsenliittojen toimintaa, politiikkaa ja strategioita. Vaikka ne alustavasti suunniteltiin kansallisille jalkapalloliitoille, samoja periaatteita voidaan soveltaa myös yksittäisiin jalkapalloseuroihin. Mikan UEFA:n kanssa käymien keskustelujen perusteella RoPS on ensimmäinen jalkapalloseura Euroopassa, joka on suunnitelmallisesti mukauttanut UEFA:n Hyvän Hallintotavan Periaatteet seuran toimintaympäristöön. RoPs:n vastuullisuusohjelma on tärkeä ja olennainen osa näitä periaatteita.

Mittareiden avulla raportointiin, toiminnan kehittämiseen ja päätöksentekoon

Seurojen kannattaa löytää luotettavat mittarit toimintansa vaikuttavuudelle ja viestiä niistä. Urheiluseurojen toiminta tapahtuu pääosin julkisin varoin rakennetuissa ja ylläpidetyissä liikuntapaikoissa. Seurojen käyttömaksut korvaavat murto-osan ylläpitokustannuksista ja investoinnista.

Kaupunki käyttää suuren määrän veroeuroja olosuhteiden rakentamiseen. Urheiluseurat tuottavat saleilla ja kentillä tapahtuvan toiminnan. Kun kykenemme luotettavin mittarein osoittamaan toiminnan tuomat hyödyt, on päätöksenteolle paremmat edellytykset. Liikuntapaikkojen investointipäätöksissä objektiivisten vaikuttavuusmittareiden käyttö, ohjaus ja läpinäkyvyys lisäisivät merkittävästi veronmaksajan asiakastyytyväisyyttä.

Vastuullisuus on mahdollisuus seurojen varainhankinnan kehittämiselle. Yritykset ovat yhä kiinnostuneempia rakentamaan omia vastuullisuusohjelmiaan. ESG -kirjainyhdistelmä tulee yhä tutummaksi: Environmental, Social and Governance. Yhteistyöyritykset ovat seuratoiminnan mahdollistajia ja resurssoijia. Seuran vastuullisuusraportti on palvelutuote kumppaniyritykselle.

Parempaa tulevaisuutta rakennetaan yhdessä!

Rovaniemellä 6.2.2024

Poikamatti

Luettu 735 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Miesten Ykköstä ja Naisten Kakkosta. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
  +358 405 388 325
  matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
  +358 505 990 309
  jari.nasman@rops.fi