sunnuntai, 04 touko 2014 10:39

RoPS oli seota omaan näppäryyteensä

Rops-toppari Obilor ilmataistelussa TPS-puolustaja Sami Rähmösen kanssa kanssa. Jarkko Lahdenmäki tilanteessa apurina. Taustalla ropsilaisista toisen maalin tehnyt Mika Mäkitalo (vas.). Rops-toppari Obilor ilmataistelussa TPS-puolustaja Sami Rähmösen kanssa kanssa. Jarkko Lahdenmäki tilanteessa apurina. Taustalla ropsilaisista toisen maalin tehnyt Mika Mäkitalo (vas.). Kuva: Jari Laurikko

Turun Palloseuran kokoonpano saattaa olla nimilistaltaan heikoin Veikkausliigassa, mutta aliarvioimaan kovia kokenutta turkulaisjoukkuetta ei silti pidä ryhtyä. Tästä sai hyvän oppitunnin myös Rovaniemen Palloseura, joka tuli takki auki Turkuun pelaamaan helppoa voittoa.

Toisin kävi, nuorekas ja energinen TPS hallitsi RoPS-ottelun ensimmäistä jaksoa lähes mielin määrin ja vain RoPSin maalilla loistaneen Saku-Pekka Sahlgrenin huipputorjunnat pitivät pelin tasaisena puoliajalle mentäessä.

Ensimmäisen puoliajan vaaralliset maalipaikat olivat TPS:lle epävirallisessa tilastoinnissa puhtaasti 4-0, koko ottelua koskien 6-3. Lopulta vasta tehottoman turkulaisryhmän yksilövirheiden kautta voitto lähti napapiirille luvuin 2-0 (0-0).

RoPS oli kertakaikkisesti seota omaan näppäryyteensä Turussa. Onneksi jalkapallon jumalat olivat sinipaidoille kotijoukkuetta armollisempia.

– Halusimme ensimmäisellä jaksolla nimenomaisesti nähdä mitä tapahtuu jos TPS:n antaa viedä peliä. Katastrofihan siitä tuli, onneksi saimme toiselle jaksolle muutettua taktiikkaamme, paljastamatta vastustajalle korttejamme liian varhaisessa vaiheessa, päävalmentaja Juha Malinen sepitteli.

Juttutuulelle yltyneen Malisen puheissa oli ainakin se kuuluisa puolet petäjäistä sillä odotuksiin nähden lähes sensaatiomaisesti yläkanttiin pelannut paineisti RoPSia aggressiivisesti alinta puolustuslinjaa lukuunottamatta koko kentän alueella.

RoPSin pelaajia oli aina vastassa yhdestä kahteen energisesti karvaavaa mustavalkopaitaa ja elintila kentällä kaventui lähes minimiin. Tähän kaupan päälle huonosta valmistautumisesta kieliviä luokattomia syöttöjä, ja peli oli karata käsistä. Pallonhallinta oli tässä vaiheessa TPS:n puolella lähes murskalukemin.

Ankarimmin sinipaitoja kuljetti uuden kevään pelaamiseensa löytänyt TPS:n Wayne Brown. Malisen raivotessa tauolla pelaajilleen tuntuikin, että vähintään joka toisessa lauseessa mainittiin sinnikkään brittipelaajan nimi. Eikä ihme, Brown pelasi mustavalkopaidassa parasta jalkapalloaan vuosiin.

– Ei siinä oikeastaan edes valmentajan ohjeita tarvittu. Päätimme joka pelaaja, että pelaamiseen on muututtava täysin. Ensimmäinen jakso oli varmasti huonointa RoPSia koko kautena, vanhalle kotikentälleen Turkuun palannut illan hahmo Petteri Pennanen selvitti.

Pennasen 1-0 -maali oli RoPSille lopulta se tärkein voiton avain. TPS:n alin keskikenttä ja topparit nukahtivat hetkeksi ja pallo oli vastoin kaikkia odotuksia kotijoukkueen maalissa. Tästä eteenpäin maalinteon vaikeus toi TPS:n otteisiin selvää hermostumista.

Pennaselle oltaisiin Turussa voitu merkitä toinenkin osuma, mutta TPS:n Sami Rähmösen kalabaliikkia herättäneeseen ulosajoon johtaneen tilanteen vuoksi tämä tilastomerkintä jäi tällä kertaa tekemättä.

Ulosajo juontui Nicholas Otarin läpiajotilanteesta. Otarun kanssa tilanteessa yhteen törmäsivät sekä maalivahti Jukka Lehtovaara että laitapakki Rähmönen. Erotuomari Antti Munukka päätti näyttää tilanteesta suoraa punaista korttia Rähmöselle.

Mika Mäkitalo viimeisteli vieraiden loppunumerot pelikellon näytettyä jo 90 minuuttia. Syöttö tuli toiselta vaihtopelaajalta Jani Virtaselta.

Myös RoPSin
puoliajan vaihtojen voi sanoa menneen nappiin. TPS oli kuitata kauden avausmaalinsa Kupittaalla heti jakson aluksi erikoistilanteesta, mutta loppuosaa sessiosta hallitsi RoPS. Etenkin avausmaalin jälkeen turkulaisten otteisiin tuli silminnähtävää hermostumista ja vastaavasti RoPS pääsi hyötymään taktisesta edusta myötätuulen avustuksella.

Samalla myös RoPS ryhmitys muuttui kuin taikaiskusta eliminoimaan Brownin pallonriistojen ja maalipaikkojen muodossa näkynyttä dominointia viheriöllä.

– Saimme vaihdoilla tuoreita jalkoja ja oveluutta kentälle. Samalla tarkistimme hieman taktiikkaamme. Mika Lahtisen kokemus ja Jani Virtasen oveluus toivat meidät toisella puoliajalla peliin mukaan.

– Tämä oli hieno voitto joukkueelta, kasvoimme täällä joukkueena ainakin tuumalla. Jokaisessa ottelussamme on tällä kaudella ollut voiton siemeniä mutta vasta nyt alamme löytää itseämme, Malinen kuvaili tosien jakson sinällään upeaa ryhtiliikettä.

Mika Lahtisen tilanteeseen on Malisen mukaan tulossa ratkaisu nopeimmassa aikataulussa jo viikonlopun aikana. RoPS olisi valmis päästämään pelaajan Ilvekseen, mutta joukkueen nykyinen loukkaantumistilanne saattaa vielä lykätä siirtoa tulevaisuuteen.

– Puhumme asiasta vakavasti matkalla Rovaniemelle, Malinen ilmoitti.

Siirtoikkuna sulkeutuu tulevana tiistaina. RoPSin seuraava ottelu on torstaina Kuopiossa.

RoPSin kokoonpano Turussa: Saku-Pekka Sahlgren, Jarkko Lahdenmäki (46. Jani Virtanen (v)), Juuso Majava, Antti Peura (87. Ville Saxman), Ndukaku Alison, Faith Obilor (v), Mika Mäkitalo, Nicholas Otaru, Petteri Pennanen, Antti Okkonen, Jamal Gay (46. Mika Lahtinen).